MediaTek na MWC: 2× 64 bitů pro střední třídu

MediaTek hraje v mobilních čipsetech první ligu. Mnoho výrobců se spoléhá na jeho výpočetní řešení. V Barceloně představil dva nové čipsety.

Jestliže na mobilním kongresu MWC 2015 v Barceloně vystavoval z pohledu procesorových gigantů Intel a přidal se i Qualcomm, nesměl chybět třetí velký hráč do party – MediaTek. Ten představil, jak se v dnešní době sluší, dvojici 64bitových procesorů. Jeden primárně určený pro tablety, ten druhý potom pro smartphony. Není to žádné „dělo“, ale ve střední třídě nabídne dobrý poměr cena/výkon.

První s jádry Cortex A72

Složen ze dvou jader Cortex A72 a dvou jader Cortex A53, využívá nový MediaTek MT8173 64bitovou architekturu. Pro OEM partnery je dostupný už nyní a jako procesor určený pro tablety by měl nabídnout větší výkon a delší výdrž na baterii. MediaTek očekává, že první tablety s tímto SoC se objeví na trhu v polovině roku 2015.

Klepněte pro větší obrázek
Systematika nového SoC od MediaTeku - MT8173.

Oproti staršímu SoC MT 8125 představenému v roce 2013 nabízí až šestinásobný výkon a je připraven na dnešní trend osazování 4K zobrazovacích panelů a obnovovací frekvenci až 120 Hz. Maximální taktovací frekvence jader nového MediaTeku MT8173 je 2,4 GHz. Grafickým čipem je v tomto případě PowerVR GX6250 a nechybí zde podpora pro OpenGL ES 3.1 včetně OpenCL. A s kým bude MediTek soupeřit? Qualcomm to nebude, ten v tabletech nabízí vždy svoje top SoC. Přímým konkurentem tak nejpíše budou řešení od Intelu, včetně těch nově představených, které najdete v odkaze na začátku článku.

Osmijádro pro střední třídu

Druhou novinkou MediaTeku je SoC určený pro střední třídu. Nový osmijádrový MediaTek MT6753 nabídne při potřebě maximálního výkonu takt 1,5 GHz na jádro. Samozřejmě používá 64bitovou technologii a je zde použito osm jader Cortex A53. Grafickým akcelerátorem je v tomto případě čip Mali T720 s podporou pro pro OpenGL ES 3.1 včetně OpenCL 1.2. Výrobce zde nezmiňuje grafickou akceleraci 4K videa tak jako u první novinky, což ale není problém, jelikož 4K ve střední třídě ještě nějakou dobu neočekáváme.

Klepněte pro větší obrázek
Nový SoC MediaTek MT6752 nabídne LTE i ve střední třídě.

Potěšujícím faktem oproti předchozí generaci je naopak podpora pro LTE sítě, což je trend, který už se i ve střední třídě začíná hodně rozmáhat. Stenjně tak nový SoC podporuje zpracování datového toku z až 16 Mpx fotoaparátů či pořizovnání FullHD videa s frekvencí 60 fps, což by v budoucnu mohly být ve střední třídě zajímavé parametry. U tohoto SoC MediTek očekává první zařízení v druhé polovině roku 2015.

Diskuze (6) Další článek: Samsung brzy rozšíří řadu Galaxy A o modely A6, A8 a A9

Témata článku: , , , , Med, Nový snapdragon, Velký hráč, Nové osmijádro, Str, Mediate, Dnešní trend, Pro +, Bit