Megačlánek: dlouhodobé zkušenosti s Nokií 7650

Nokia 7650 je stále chápán jako atraktivní, neotřelý a revoluční exemplář. Má i dnes co nabídnout? Je stále jedinečný? V rozsáhlém článku se můžete seznámit s mými více jak půlročními zkušenostmi.

Další funkce

V několika následujících odstavcích se pokusím zmínit další důležité nebo zajímavé funkce, které při používání mobilu nejčastěji používám a které se mi nejvíce líbí (nebo naopak nelíbí).

Už jsem uváděl, že mobil obsahuje operační systém Symbian. Protože se jedná o kvalitní systém a protože telefon sympaticky využívá mnoha jeho vlastností, můžete se při používání 7650 těšit z nadstandardních vymožeností, o kterých si zejména starší přístroje mohou nechat jen zdát.

První z nich je „multitasking“. Můžete mít zároveň otevřeno více aplikací a přepínat mezi nimi pomocí dlouhého stisku tlačítka pro vstup do menu. To je velmi šikovné – při prohlížení internetových stránek se můžete přepnout do kalkulačky a propočítat třeba cenu s daní, při psaní zprávy se mrknete do kalendáře, v kolik máte čas, při psaní poznámky můžete pořídit fotku apod.

V souvislosti s jednoduchou formou multitaskingu stojí za zmínku také schránka. Do schránky můžete pomocí tradičního označování kopírovat jakékoliv textové údaje a vkládat je na jiných místech. To je ideální třeba při práci se seznamem kontaktů, ale využívám toho s úspěchem i ve zprávách, úkolech, poznámkách, kalendáři a na řadě jiných míst.

Za zmínku stojí také polyfonní melodie. Telefon podporuje přehrávání souborů MID, takže není problém nahrát si do přístroje vaši oblíbenou árii a prohlásit ji za vyzvánění. Kvalita přehrávání samozřejmě není tak vysoká jako na kvalitní počítačové zvukové kartě, zejména některé nástroje znějí trochu nevěrohodně a některé zase příliš tiše, ale obecně telefon vyhrává o sto šest. Připravte se ovšem na to, že až vám telefon začne na veřejnosti takhle vyhrávat, budete terčem pohledů celého okolí.

Zvuk je samozřejmě možné nejen přehrávat, ale i také zaznamenávat. Zvukové klipy se ukládají do souboru AMR. Chcete-li si sami složit originální vyzvánění, musíte vzít za vděk jednoduchým skladatelem, který zvládá jen jednohlasé melodie. Upřímně řečeno si ale stejně nedokážu představit, že by někdo na mobilu skládal operu – jednoduchý vícehlasý skladatel by však asi neškodil.

Na telefonu se mi také líbí značná podpora protokolování. Kromě tradičních údajů o příchozích, odchozích a prováděných hovorech se telefon chlubí také skvělým, podrobným protokolem, do něhož se zaznamenávají veškerá příchozí i odchozí komunikace, kterou telefon zprostředkovává. Platnost protokolu lze nastavit a jeho zobrazení filtrovat dle nejrůznějším filtrů (např. jen příchozí komunikace, jen datová spojení apod.). Starší verze firmwaru sice způsobovala, že dlouhý protokol zpomalovat práci s celým přístrojem, v nové verzi však vývojáři tento problém úspěšně odstranili ani velmi dlouhý protokol nijak nezpomalí celkem svižnou odezvu aplikací.

Jediným otazníkem souvisejícím s protokolem je počítadlo GPRS. Funguje spolehlivě, ale jeho údaj se bohužel vždy liší s údajem na faktuře. Operátor vždy účtuje více kilobajtů, než napočítá vestavěné počítadlo. Rozdíly jsou někdy v řádku jednotek kilobajtů, stalo se mi však také, že rozdíl byl v řádu desítek. Nepříjemné na tom všem není ani tak samotný rozdíl, jako spíše problém při počítání volných kilobajtů – v rámci Oskarova datového tarifu Standard má uživatel k dispozici 1024 volných kilobajtů, které se vztahují nejen na internet, ale také na WAP. Na základě údaje z počítadla tak můžete stahovat přes WAP v domnění, že se stále pohybujete v rámci bezplatných kilobajtů, ve skutečnosti však operátor už kilobajty účtuje a můžete tak trochu prodělat. Po krátké době už tedy interpretujete údaj počítadla s patřičnou rezervou.

Telefon příliš často nezamrzá a běží celkem spolehlivě. Po jeho pořízení měl sice software několik menších mušek, ale po instalaci nové verze softwaru byla většina odstraněna a telefon je velmi stabilní. Dobré je, že telefon automaticky ukládá všechny rozepsané dokumenty, takže se mi ještě nestalo, že bych ztratil jakákoliv data.

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Nejrůznější soutěž, Malé písmeno, Mega +, Zkušenost, Focený objekt, Výrazný vliv, Wapová stránka, Dlouhodobé používání, Noční vypínání, Rozumné rozlišení, Jediný otazník, Kvalitní systém, Mega, Focená scéna, Úplný závěr, Nejdůležitější rys, Druhé číslo