Megačlánek: dlouhodobé zkušenosti s Nokií 7650

Nokia 7650 je stále chápán jako atraktivní, neotřelý a revoluční exemplář. Má i dnes co nabídnout? Je stále jedinečný? V rozsáhlém článku se můžete seznámit s mými více jak půlročními zkušenostmi.

WAP, internet, připojení

Telefon bohužel neobsahuje internetový prohlížeč. Je to s podivem, neboť při velikosti displeje lze mnohé stránky prohlížet celkem bezproblémově. Naštěstí existuje velmi kvalitní prohlížeč Webviewer dodaný firmou Reqwireless Inc. (www.reqwireless.com), který je napsán v Javě a který tento problém dokonale vyřeší. Nevýhodou je, že není zadarmo – bezplatně můžete získat jen několikadenní demoverzi.

Následující informace není úplně fér a možná je až příliš „česká“, ale nerad bych vás o ni ochudil. Webviewer je napsaný v Javě a jako takový nemůže v telefonu dělat žádné psí kusy. Pod pojmem "psí kus" je v tomto případě nutné vidět také uložení jakýchkoliv informací o tom, že je přítomen. Jinak řečeno – pokud si třeba instalačku prohlížeče pošlete přes infraport, nebo jako přílohu ve zprávě a uložíte si ji do nějaké složky, není nic jednoduššího než po vypršení zkušební lhůty nainstalovaný Webviewer smazat a z uložené instalačky jej nainstalovat znovu. Program tak můžete používat bezplatně prakticky donekonečna, jen s mírným nepohodlím způsobeným občasnou nutností nové instalace (která však trvá jen několik sekund).

 
Pokud by někomu při wapování nevyhovovalo velmi drobné
písmo, lze nastavit i větší font
 
 
Záložky --- Wapová stránka uložená pro prohlížení offline

Prohlížeč wapových je samozřejmě přítomen a lze jej ohodnotit jako velmi dobrý. Umožňuje ukládání záložek nebo celých stránek, takže není problém off-line wapování. Osvědčilo se mi třeba uložit si úvodní stránky wapových jízdních řádů nebo teletextu; při potřebě vyhledat spojení pak v off-line režimu otevřu příslušnou stránku, vyplním požadované údaje a odešlu. Teprve v tom okamžiku se telefon připojí; vyhledání spojení je pak otázkou jednoho, nejvýše dvou kilobajtů přes GPRS.

Protože telefon obsahuje modem, můžete s jeho pomocí připojit svůj počítač k internetu. Jediným požadavkem je nejprve připojit počítač k mobilu, takže se opět dostáváme k nutnosti pořídit infračervený, nebo Bluetooth adaptér. GPRS v mobilu nalézáme v konfiguraci 3+2 (class 6); rychlost surfování po internetu přes mobil není úplně z nejvyšších, ale vcelku postačuje. Nokia 7650 tak může být vhodnou volbou pro zákazníky Eurotelu, kteří by rádi využívali neomezený internet za tisícikorunový paušál. Jen se připravte na nutnost mít nabíječku pořád po ruce.

Krátce se ještě zmíním o připojení přes Bluetooth. Tuto technologii lze u 7650 využít výhradně pro datové přenosy (např. připojení k jinému mobilu nebo k počítači), bohužel není možné připojit bezdrátové sluchátko, neboť chybí profil Headset. Tento krok výrobce pro mě není příliš pochopitelný, ale utěšuje mě, že v tom nejsem zdaleka sám.

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Nejrůznější soutěž, Noční vypínání, Wapová stránka, Malé písmeno, Focený objekt, Kvalitní systém, Rozumné rozlišení, Zkušenost, Mega, Úplný závěr, Mega +, Druhé číslo, Focená scéna, Nejdůležitější rys, Dlouhodobé používání, Výrazný vliv, Jediný otazník