Megačlánek: Eurotel DataPhone pod lupou (zkušenosti)

Eurotel DataPhone je přístroj typu XDA s operačním systémem od Microsoftu. Kombinuje výhody mobilního telefonu, kapesního počítače a komunikátoru. Nabízí ho i T-Mobile pod názvem MDA.

Prakické funkce

Hodiny, budík s libovolným zvukem, datum jsou samozřejmostí, existují na internetu desítky aplikací a utilit pro úpravu jejich zobrazení.

Poznámky mohou být ručně psané nebo malované na displej, rozpoznávané nebo zadané pomocí virtuální klávesnice anebo zvukové. Aplikace nahrávání je součástí poznámek. Aplikace slouží i pro přehrávání zvukových poznámek a také wav souborů. Nechybí aplikace pro editaci údajů na SIM kartě s možností obousměrného přenosu „z“ a „do“ kontaktů.

Pro editaci textů slouží Pocket Word, pro editaci tabulek Pocket Excel. Příslušné dokumenty je vhodné nechat v rámci synchronizace zkonvertovat. Tím se zaručí jejich čitelnost na XDA.

E-mail a internet

Důležitou aplikací je slušný e-mailový klient. Můžete si vytvořit několik POP3 nebo IMAP4 služeb na všechny vaše schránky na internetových poštovních serverech, které tyto protokoly podporují. Každé vytvořené spojení je možné synchronizovat s PC pomocí Active Sync nebo přes GPRS. U každého připojení lze nastavit četnost zjišťování nové pošty, zda se bude stahovat celá nebo jen do určité velikost, zda s přílohami a zda se budou přílohy ukládat třeba na SD kartu. Skvělé je, že příchozí SMS se ukládají také do příchozí pošty. Otevírání příloh je limitováno pouze volnou pamětí a aplikací, která s příloho umí pracovat. Standardně lze tyto: DOC, XLS, JPEG, BMP, TXT, RTF, MP3, WAV atd.

Vestavěný prohlížeč internetu je proti javovým na malých displejích telefonů a smartphonů komfortní. Je určen také pro prohlížení wapových stránek. Lze zakázat stahování obrázků a cookies. Umožňuje import certifikátů pro zabezpečené webové stránky. Dnes existují stovky webů ve světě a desítky českých optimalizovaných pro tato malá zařízení. Stahovat si je můžete na své PC pomocí synchronizace v Internet Exploreru a pak synchronizovat do XDA pomocí Active Sync k přečtení off-line. Přes GPRS lze přistupovat k internetu kamkoliv, po zadání adresy se GPRS automaticky aktivuje. Součástí systému je i prohlížeč obrázků JPEG a BMP, na internetu jsou desítky dalších, včetně editorů.

Zvuky, hudba a další možnosti

Většina moderních mobilních telefonů umí přehrávat MIDI soubory, a to i polyfonně, pro DataPhone si musíte MIDI přehrávač doinstalovat. Pak umí hrát taky polyfonně, ale MIDI nelze použít pro zvonění. Ani není důvod.

Chcete tisknout na tiskárnu přes IR port? Ze stránek HP si můžete zdarma stáhnout tiskový software HP Print Manager pro běžně používané tiskárny. S českými znaky je trochu problém, záleží na znakové sadě použité v dokumentu. Například kontakty tiskne tato aplikace správně.

Vestavěného terminálového klienta využijí zejména správci sítí a IT manažéři, zejména ve spojení s VPN klientem pro zabezpečený přístup do firmy přes GPRS. Zdarma je možno si stáhnout a nainstalovat i Citrix klienta pro Pocket PC. Pro převzetí obrazovky vzdáleného systému dobře funguje i aplikace VNC. Přistupovat do firmy můžete i přes RAS. Pro chatování nebo pokud chcete ušetřit za SMS je k dispozici vestavěný MS Messenger klient, lze zdarma doinstalovat i klienta ICQ. Zdarma je také Universal Messenger, který tyto chatovací služby konsoliduje do jediné aplikace.

Příjem a odeslání faxů zatím není pro Eurotel Dataphone k dispozici. Faxovací software např. KSE TrueFax je závislý na firmware přístroje i na odlišnostech GSM sítí operátorů. V mobilní síti operátora O2 tento software funguje. Pokud máte PDA a mobilní telefon, faxování vám zřejmě bude fungovat, ale u XDA je zatím problém, zde je nutná konkrétní spolupráce operátora mobilních telefonů s výrobcem faxovacího software.

Přístroj nemá zabudované FM rádio jako některé telefony. Přes GPRS je možné docela spolehlivě poslouchat internetové rádio - třeba Radiožurnál. Zde přijde vhod GPRS paušál. TV tuner taky není k dispozici, ten nemá žádný kapesní počítač ani telefon a zřejmě z technologických důvodů s touto možností počítat nemůžeme. Dataphone ale umí přehrávat video AVI se zvukem, pro MPEG4 je nutné doinstalovat aplikaci, např. freewarovou PocketTV. Bez pořádné paměťové karty si však moc velký film nepřehrajete.

Media Player umí přehrávat soubory MP3 a VMA. Hraje slušně, čistě, bez šumu a ruchů, jen na začátku se ozve drobné lupnutí. Příchozí hovor přeruší přehrávání hudby a po skončení hovoru pokračuje dál. Hlasitost přehrávání je lepší nastavovat na sluchátkovém kabelu, pokud hlasitost ztlumíme na přístroji, ztlumíme i vyzvánění. Na webu jsou desítky jiných přehrávačů i s ekvalizérem.

Nesmíme zapomenout na souborový systém, který lze spravovat vestavěným jednoduchým správcem souborů, který kromě základních operací umí odeslat soubor přes IR port. Určitě si na internetu vyberete jiný souborový manager, třeba zdarma, např. Pocket Explorer nebo Total Explorer či komerční Resco Explorer. Operační systém má i registry a pokud se nebojíte, můžete si i zdarma stáhnout z internetu editor registrů PocketPC.

Pro čtení elektronických knih slouží aplikace MS Reader. PDF dokumenty můžete prohlížet po stažení aplikace zdarma Adobe Acrobat Reader pro Pocket PC. Prezentace vytvořené v MS Power Pointu můžete prohlížet po nainstalování aplikace Pocket Slide Show.

Témata článku: , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Kompresor, Lupo, Euro &, Automatické řízení, Technologický důvod, Tenký hrot, Euro, Zkušenost, Malý objem, Data, Zátěžový test, VNC, Mega, Stará technologie, Úplné vymazání, Mega +, Moravia