Megačlánek: Eurotel DataPhone pod lupou (zkušenosti)

Eurotel DataPhone je přístroj typu XDA s operačním systémem od Microsoftu. Kombinuje výhody mobilního telefonu, kapesního počítače a komunikátoru. Nabízí ho i T-Mobile pod názvem MDA.

Kam kráčí budoucnost?

Po jedné navštívené konferenci v létě roku 2001 pro vývojáře pro PDA, kde Microsoft předváděl první Smartphone, jsem předpokládal, že rok 2002 bude rokem smartphonů a XDA. Píše se rok 2003 a nic moc pořádného se neděje. Téměř každá firma vyrábějící mobilní telefony nebo PDA sice představila svůj model, ale většinou zůstalo jen u slibů a pěkných obrázků.

Ve světě je situace trochu lepší než v Evropě. Z USA jmenujme např. skvělý, ale veliký E-Phone s rozlišením displeje 640 x 480 bodů anebo už rok a půl starou, ale dobrou HP Jornadu 928. V asijských zemích je také větší výběr. A co je příčinou zatím tak malého zájmu o XDA a chytré telefony? Marketing? Neznalost uživatelů? Nedokonalost zařízení? Cena? Na tuto otázku tento článek nedává odpověď, ale měl by přiblížit možnosti jednoho z prvních XDA na našem trhu - Eurotelu DataPhone.


Tento článek je velmi dlouhý, proto jsme jej rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi Mobilmania.cz

Smartphone, XDA či komunikátor?

A jak vypadá situace u nás s XDA obecně? Na začátek malé vysvětlení pojmů. Zdá se, že se již vžilo označení smartphone, které označuje zařízení, které je více mobilním telefonem, který má oproti jiným přidané PDA funkce a trochu větší displej. Označení XDA zase naopak nese zařízení, které je především PDA se standardní velikostí displeje a telefonní funkce jsou jakoby navíc. A pak jsou zde zařízení, která jsou jako handheldy, tedy zařízení s integrovanou qwerty klávesnicí, jež mají také vestavěný GSM modul. Jediným zástupcem je drahá Nokia 9210 Communicator. Myslím, že se již brzy ukáže, zda je to správná cesta vývoje. Tabulka ukazuje hlavní rozdíly:

Údaje/typ Smartphone XDA Handheld s GSM
Rozměry zařízení nejmenší střední největší
Velikost displeje nejmenší střední největší
Hmotnost nejmenší střední největší 
Zadávání znaků nejhorší lepší nejpohodlnější
Prohlížení dokumentů nepřehledné lepší nejlepší
Zástupci Nokia 7650
Sony Ericsson P800
Eurotel Smarphone
Eurotel DataPhone
T-Mobile MDA
Nokia 9210
Communicator
 

Z tabulky vyplývá jasná volba. Pokud hodně potřebujete v terénu pracovat s PDA funkcemi a občas i něco napsat, pořiďte si XDA. Pokud hodně telefonujete a PDA funkce potřebujete jen občas anebo jen pro účely prohlížení dat, pořiďte si smartphone.

Nesmíme zapomenout na stále diskutovanou otázku, zda používat mobil a PDA zvlášť, anebo zařízení, které obojí kombinuje dohromady. Pro ty, kteří pořád tahají obě zařízení s sebou téměř všude, je volba jasná - XDA. Pro ty ostatní je tu například tato recenze, která vám pomůže rozhodnout se, zda XDA je ta správná volba.

Už více než půl roku je na našem trhu výrobek taiwanské firmy HTC, který lze zakoupit u T-Mobile pod označením MDA a u Eurotelu jako DataPhone. Druhý jmenovaný již čtyři měsíce používám a rád se nyní podělím o své zkušenosti. Přestože se jedná o stejné zařízení, oba operátoři jej vybavili trochu odlišným firmware a službami. Na známé rozdíly v článku upozorním.

   
Základní XDA od HTC --- T-Mobile MDA --- Eurotel DataPhone

Témata článku: , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Lupo, Úplné vymazání, Data, Euro &, Malý objem, Zkušenost, VNC, Mega +, Zátěžový test, Stará technologie, Mega, Moravia, Euro, Tenký hrot, Kompresor, Technologický důvod, Automatické řízení