Megapixelová Nokia 7610: představení a první dojmy

CeBIT 2004: Nokia včera na CeBITu představila svůj jediný nový mobilní telefon. Smartphone 7610 má jako první mobil této značky megapixelový fotoaparát. V článku najdete naše první dojmy a řadu „živých“ obrázků.
Kapitoly článku

Aby kartu nikdo neukradl

Místo joysticku Nokia použila čtyřsměrnou klávesu, kterou lze ve středu stisknout. Po zkušenostech s některými špatně ovladatelnými joysticky tento způsob ovládání osobně spíše vítám. Na klávesnici jsou ještě dvě funkční klávesy a tlačítka, která jsou běžná i na jiných telefonech řady Series 60.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Křížová klávesa je někdy lepší než joystick

Na levém boku telefonu najdeme pouze otvory, kterými telefon zřejmě zvoní, vpravo není vůbec nic. Očko v rohu slouží pro provléknutí poutka na ruku nebo na krk, ve spodní části je systémový konektor Pop-Port - u Nokie tohoto typu v Evropě vůbec poprvé. Na zadní straně najdeme objektiv digitálního fotoaparátu a zámek krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvory pro zvonění, objektiv fotoaparátu, v rohu je očko pro poutko

Dvířka pro paměťovou kartu budeme po obvodu telefonu opět hledat marně. Stejně jako v ostatních mobilech Nokie je ukryta pod baterií a bez vypnutí přístroje se k ní nedostanete. Nokia změnila formát, stejně jako Siemens S65 nyní používá menší karty Reduced Size MMC. Ve standardním příslušenství dostanete adaptér, s ním tuto malou kartu přečtete v běžné čtečce MMC/SD - ale i tak je to další zmatek v už tak zmatených formátech paměťových karet.

Jak fotí megapixel?

Samozřejmě jsem si nemohl nechat ujít možnost vyzkoušet megapixelový fotoaparát v praxi. První zjištění: obrázek se do paměti telefonu ukládá znatelně delší dobu. Není se čemu divit, má velikost kolem 250 kB, fotografie v rozlišení VGA jsou čtvrtinové.

Mohl jsem fotit jen v interiéru, kde světelné podmínky nebyly zcela ideální a dalo se počítat s tím, že to bude mít na kvalitu fotografie vliv. I s přihlédnutím k těmto nerovným podmínkám ale není výsledek žádná sláva, optika se od starších fotomobilů asi příliš nezměnila. I tak ale rozlišení dokáže pomoci, obrázek po zmenšení vypadá lépe než stejný formát vyfocený fotomobilem s rozlišením 640 × 480 bodů. Fotoaparát nabízí čtyřnásobný zoom, je však pouze digitální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě ukázkové fotografie přímo z Nokie 7610

Nokia počítá s tím, že k digitálním fotoaparátům v mobilech se brzy objeví další spolupracující zařízení a služby. Obrázky bude možné tisknout, budou existovat digitální fotoalba, koneckonců program Adobe Photoshop Album bude ve své základní verzi dodáván přímo k Nokii 7610. Už dříve jsme psali bleskovku o aplikaci Lifeblog, která byla včera také oficiálně uvedena. Nokia spolupracuje s Kodakem a vyvíjí systém pro pohodlný tisk obrázků z telefonu.

Parametry a funkce

Struktura nabídky telefonu je téměř stejná jako u Nokie 6600. Mezi položkami přibyla například služba Presence, je zde aplikace pro nahrávání videa, ale další větší rozdíly jsem při letmém prohlédnutí neobjevil. Místo popisování funkcí se podívejte na následující přehled parametrů:

Mobilní sítě: telefon je triální, podporuje pásma GSM 900, 1 800 a 1 900 MHz

Rozměry: 109 mm × 53 mm × 19 mm, objem 93,5 cm3

Hmotnost: 118 g

Výdrž: baterie Li-Ion 900 mAh, udávaná pohotovostní doba až 10,4 dne, doba hovoru až 180 minut   

Displej:
aktivní TFT, 65 536 barev, rozlišení 176 × 208 bodů

Operační systém: Symbian 7.0s, řada Series 60

Digitální fotoaparát: rozlišení 1 Mpx, formát obrázku 1 152 × 864 bodů, čtyřnásobný digitální zoom, noční mód, samospoušť. Prohlížeč obrázků si rozumí s formáty JPEG, GIF87a/89a, EXIF, DCF, WBMP, BMP, MBM a PNG.

Videokamera: rozlišení 128 × 96 nebo 174 × 144 bodů, lze natáčet až 10 minut, čtyřnásobný digitální zoom. Přehrávač podporuje formáty 3GPP, MPEG-4, H.263 a Real Video.

Paměť: 8 MB vnitřní paměti pro adresář, zprávy, vyzváněcí melodie, obrázky, videoklipy, položky kalendáře a úkolovníku, pro javové programy. Standardně se k telefonu bude dodávat paměťová karta RS-MMC o kapacitě 64 MB.

RealOne Player: dokáže stahovat a přehrávat multimediální soubory ve formátech 3GPP, RealMedia, MP3, AAC

Zprávy: MMS (přílohy max. 100 kB), e-mail (POP3/IMAP4/SMTP), SMS (dlouhé zprávy, obrázkové zprávy, odesílání na více příjemců), při psaní pomůže český slovník T9

Možnosti připojení: Bluetooth, USB prostřednictvím portu Pop-Port, synchronizace s počítačem, podpora SyncML

Prohlížení internetu: podpora stránekHTML, XHTML a WML, možnost prohlížet v celoobrazovkovém módu, podpora autorských práv

Datové přenosy: až 40,3 kb/s v sítích GPRS (čili třída 8)

Hlasové funkce: hlasové vytáčení a ovládání, diktafon, hlasité handsfree

Další funkce: Moje účast, chat, peněženka, Java MIDP 2.0

Obsah balení: mobilní telefon, paměťová karta RS-MMC (64 MB), adaptér pro malou kartu, s ním ji bude možné použít v běžných čtečkách, baterie Li-Ion, cestovní nabíječka, USB kabel, poutko na ruku, CD-ROM, uživatelská příručka


Tip: podívejte se na webové stránky Nokie věnované novému modelu 7610

Témata článku: Nokia, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Siemens SX1, Představení, Mega +, Realme, Stejný formát, Pře, Světlá varianta, Mega