Megarecenze komunikátoru Qtek 9100 (MDA Vario): levnější, než jsme čekali

Qtek 9100 a MDA Vario jsou komunikátory vycházející z konceptu HTC Wizard. První jmenovaný jsme podrobili testu. Nabídne pohodlnou hardwarovou klávesnici, podporu Wi-Fi i Bluetooth a novou verzi operačního systému Windows Mobile 5.0. Velmi přijatelná je i cena.

Office a internet

Microsoft přejmenoval kancelářské aplikace ve svých mobilních zařízeních. Už to není Pocket Office, ale Office Mobile. Největší změnou je, že již pracují s běžnými formáty DOC a XLS, pryč jsou soubory typu PXL a PXW. PowerPoint dokáže soubory jen prohlížet, ve Wordu a Excelu se dá i editovat.

Microsoft vylepšil kapesní Word, poměrně věrně zachovává i pokročilé formátování – hlavičky, patičky, tabulky, odpovídají dokonce i styly. K úplné spokojenosti chybí už snad jen práce s vloženými obrázky.


Takhle vypadají přesýpací hodiny

Excel nově podporuje grafy, v tomto případě jsou ale tabulky více změněné než dokumenty otevřené v kapesním Wordu. I tak je ale pro prohlížení tabulek nebo vytváření nových velmi dobře použitelný.


Kapesní Excel

Prohlížeč internetu už potřeboval vylepšit, škoda, že si Microsoft stále ještě nechal rezervu pro další inovace: stále totiž nepodporuje práci s více okny. K dispozici je režim pro prohlížení na celé obrazovce, stránku lze formátovat třemi způsoby, mezi nimi je i možnost zobrazení v jednom sloupci bez nutnosti horizontálního posouvání stránky.V kontextové nabídce, která se objeví při přidržení pera na displeji, je nová možnost uložit obrázek.


Internet: ve stavovém řádku je „teploměr“ • běžná stránka • kontextová
nabídka • celoobrazovkový režim


Displej naležato • menší písmo

Multimédia, hudba

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 1,3 Mpx a fotí ve formátu 1 280 × 1 024 bodů. V nabídce je i interpolovaná velikost 1 600 × 1 280, samozřejmě v hrozné kvalitě. Ale také kvalita běžných snímků je jen průměrná. Pro natáčení videa je k dispozici formát 176 × 144 bodů. Omlouvám se, že nenabízím žádné příklady – o nafocené ukázky jsem včera večer hloupě přišel, když jsem se databáze komunikátoru rozhodl smazat celkovým zformátováním. Pro prohlížení obrázků a přehrávání videa je v komunikátoru jednoduchá aplikace Pictures & Videos.


Galerie obrázků

Soubory MP3 se v Qteku přehrávají pomocí aplikace Windows Media. Zvuk z hlasitých, byť stereofonních reproduktorků není nijak zázračný. Stereo efekt je patrný, jen když přístroj přidržíte těsně před nosem. S dodávanými sluchátky je ale kvalita velmi slušná; s přihlédnutím k tomu, že se jedná o jednoduché „pecky“. Škoda jen malého jacku, který vyžaduje redukci, když budete chtít připojit běžná sluchátka. Nelíbí se mi ani materiál kabelů – z nepoddajného materiálu asi nikdy neodstraníte zlomy vzniklé tím, když se sluchátka balila do krabice. Výborná je ale zase dálkové ovládání na kabelu schopné regulovat hlasitost.


Přehrávač multimediálních souborů

Příslušenství

V krabici kromě samotného komunikátoru najdete několik nutných nebo užitečných doplňků.

  • USB synchronizační kabel (kolébka se nedodává)
  • stereofonní sluchátka kombinovaná s handsfree

    Klepněte pro větší obrázek
  • vodorovné textilní pouzdro se sponou pro zavěšení na opasek

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • nabíjecí adaptér s evropskou zástrčkou
  • uživatelský manuál

Sunnysoft, který v ČR tento produkt prodává, na svých stránkách uvádí, že k balení přidává ještě českou lokalizaci a ochrannou fólii Display Protector.

Klepněte pro větší obrázek Balení

Marek Lutonský: skvělý pro práci

Nejsem zatížený historií, takže nebudu příliš srovnávat s MDA Compact nebo s jinými kapesními počítači či komunikátory. Na Qtek 9100 se dívám jako na úplně nové zařízení. Spolupráce s Microsoft Outlookem je ukázková a na funkce PIM si nemohu stěžovat. Dnes bych už přivítal podporu 3G, ale možnost spojení přes rychlé GPRS a EDGE se také hodí. Navíc je k dispozici Wi-Fi.

E-mailový klient a internetový prohlížeč pořád nelze přímo srovnávat se stejnými programy na stolním počítači. Malý displej a omezené možnosti ovládání tyto aplikace předurčují pro použití v terénu. Oceňuji hardwarovou klávesnici a vestavěné aplikace pro práci s nejběžnějšími kancelářskými formáty.

Qtek 9100 je velmi dobrý komunikátor, který se prodává za přijatelnou cenu. V prvním pohledu na tento produkt, kdy jsme cenu neznali, jsme psali, že pokud bude kolem sedmnácti tisíc, bude to velmi příjemné překvapení. Bude – Qtek 9100 se totiž prodává za 16 541 Kč včetně DPH.

Jiří Kuruc: skvělý nástupce Compactu

Na Qtek 9100 jsem se jakožto dlouhodobý uživatel MDA Compactu velmi těšil a rozhodně mne nezklamal. Větší tloušťku omlouvá bezdrátová síťová karta a hlavně klávesnice, která mne svými kvalitami mile překvapila. U Compactu nejvíce žehrám nad ovládáním, nový operační systém se v tomto směru výrazně zlepšil. Dokonalé to ale není, uvítal bych možnost změny funkce dvou softwarových tlačítek pod displejem. S radostí nevítám slot pro malé paměťové karty. Bohužel pro utvoření vlastního názoru na tolik diskutovanou rychlost procesoru jsem zatím neměl Qtek dost dlouho v rukou. Také bych jej rád prověřil stran výdrže, která je u Compactu velmi dobrá. I po krátkých zkušenostech se mi Qtek velmi líbí a myslím, že je jeho cena přiměřená.

Qtek 9100 zapůjčil a prodává:

Sunnysoft
www.sunnysoft.cz
cena: 16 541 Kč

Doporučujeme: zápisky jednoho z prvních majitelů Qteku 9100


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Qtek, , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Dobrý přístup, Dobrý jas, Komunikátor, Náhodné stisknutí, Původní nastavení, Normální člověk, Jediný program, Stejný produkt, Opačný pocit, Mega, Bok pravý, Dlouhodobý uživatel, Var, Nová možnost, První stisknutí, Malá úprava, Mega +