Megarecenze komunikátoru Qtek 9100 (MDA Vario): levnější, než jsme čekali

Qtek 9100 a MDA Vario jsou komunikátory vycházející z konceptu HTC Wizard. První jmenovaný jsme podrobili testu. Nabídne pohodlnou hardwarovou klávesnici, podporu Wi-Fi i Bluetooth a novou verzi operačního systému Windows Mobile 5.0. Velmi přijatelná je i cena.

Tlačítka jsou pevná, přesná a dostatečně rozměrná. Nemohou sice příliš vystupovat nad okolní povrch, píše se na nich ale rozhodně lépe a rychleji než za použití pera. Klávesnice je také výrazně lepší než u MDA III. Samozřejmě zapomeňte na psaní všemi deseti, nejlepší je držet komunikátor v ruce a datlovat dvěma palci. Rozložení kláves je plus minus stejné jako na počítači, ale kvůli tomu, že tlačítka jsou uspořádána do matice a některé řady proto posunuty, si na psaní budete muset zvyknout.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice není rovnoměrné

Klávesnice se při prvním stisknutí tlačítka rozsvítí a po pěti sekundách nečinnosti zhasne. Žádné nastavení není k dispozici. Ani použití modrého světla nebylo příliš šťastné, dost špatně se čte. Podsvětlení navíc není úplně rovnoměrné. Klávesnici a celý komunikátor lze zamknout proti náhodnému stisknutí, pro ochranu proti neoprávněným osobám můžete použít heslo. Systém Windows Mobile 5.0 mimochodem k ochraně heslem vybízí hned při prvním spuštění.

 
Zamknutý komunikátor • nastavení hesla

Standardní displej

Displej má standardní rozlišení 240 × 320 bodů, zobrazí 65 tisíc barev. Pro VGA tyto komunikátory ještě nedorostly, díky menším rozměrům displeje (43 × 58 mm) je ale zobrazení dostatečně jemné. Displej je celkově velmi dobrý, jasný a kontrastní, dotykový vrstva se ale leskne. V nastavení lze z pěti kroků vybírat úroveň podsvětlení, přičemž v prvním stupni je zcela vypnuté. Škoda, že nastavení podsvětlení není rozděleno na bateriový provoz a na nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na silném světle • v pokojových podmínkách • nastavení podsvícení

Pod displejem je rozměrné čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem, dvě poměrně malá funkční tlačítka a velké klávesy s červeným a zeleným sluchátkem pro ovládání hovoru. Dva další tlačítka jsou nad displejem: vlevo pro vstup do aplikace zpráv, vpravo pro spuštění internetového prohlížeče. Tlačítko na pravém boku spustí hlasové ovládání nebo diktafon, druhé vestavěný fotoaparát. Na levé straně je zase klávesa, které je standardně přiřazena aplikace Comm Manager.

Klepněte pro větší obrázek
Funkční tlačítka pod displejem

Čtyřem aplikačním tlačítkům lze v nastavení přiřadit jiné aplikace. Klávesa diktafonu navíc rozlišuje dva stavy: krátké stisknutí a podržení.

Po obou stranách sluchátka jsou světelné diody. Levá různými barvami indikuje bezdrátový přenos prostřednictvím Bluetooth nebo Wi-Fi. Pravá dioda oznamuje aktivní GSM režim, příchozí SMS, upomínku a svítí také při nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek
A nad displejem

Na levém boku je ještě kolébková klávesa pro nastavování hlasitosti, vpravo najdeme infraport a pod ním resetovací otvor. Horní strana kromě vypínače obsahuje slot pro paměťovou kartu formátu miniSD, což je jeden z rozdílů oproti MDA Compact, který používal SD/MMC karty standardní velikosti. Krátké stisknutí vypínače vypne displej, podržení celý komunikátor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý bok • pravý bok • slot pro kartu a vypínač

Na spodní straně je konektor miniUSB (2.0) pro spojení Qteku s počítačem – synchronizaci, přenos dat a nabíjení. Připojuje se k němu i síťová nabíječka. Konektor jack je opět malý, takže se standardními sluchátky je nutné použít redukci.

Klepněte pro větší obrázek 
Konektory na spodní straně

Posuvný ovladač na spodní straně uvolní zadní kryt. Pod ním je baterie typu Li-Pol s kapacitou 1 250 mAh. Podle výrobce vydrží v pohotovostním stavu 150–200 hodin, při hovoru 210–300 minut, dobíjení trvá dlouhé čtyři hodiny. Protože komunikátor nepoužívám jako normální člověk, netroufnu si na odhad reálné výdrže. Pod baterií je dobře přístupný slot pro kartu SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled pod zadní kryt • pod baterii • indikátor úrovně nabití baterie

Objektiv vestavěného fotoaparátu s rozlišením 1,3 Mpx je také na zadní straně. Vedle něj je zrcátko a blesk, kousek vedle potom konektor pro připojení externí antény. Na bocích si všimněte také drobných mřížek – skrývají se pod nimi reproduktory. Nemýlím-li se, Qtek 9100 je tak první komunikátor s Windows Mobile a hlasitým stereofonním výstupem, který je u nás v prodeji.

Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu

Ovládací pero se velmi netypicky ukrývá v pravém spodním rohu. Není tak příliš po ruce. Navíc je poměrně krátké a i když se dá roztáhnout, nepracovalo se mi s ním příliš dobře. Je také příliš lehké.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero je malé, dá se ale roztáhnout

Tak je pomalejší nebo ne?

V diskuzích o Wizardu se nejvíc ze všeho probírá použitý mikroprocesor. HTC totiž sáhnul po Texas Instruments OMAP 850 taktovaném na 195 MHz. I když jde o jiný typ procesoru než v jiných PDA/komunikátorech a frekvence není to nejdůležitější, ve spojení s náročnějším systémem Windows Mobile 5.0 a jinou správou paměti panuje nejistota. Z jedné strany si můžete přečíst, co všechno se na Qteku nedá spustit, z druhé strany si uživatelé libují, že rychlost je dostačující.

Dilema o rychlosti asi také nerozlousknu. Ano, Qtek 9100 je dostatečně rychlý – ale ne ve všech případech. Pokud na pozadí pustíte třeba MP3, ostatní aplikace se už hodně sekají. Ani změna orientace displeje není vždy nejrychlejší. Abych to shrnul: pracovní aplikace jsou na Qteku dostatečně svižné. Jestli se ale chystáte na náročné multimediální programy nebo třeba na navigaci, je zde riziko, že narazíte. Objevují se sice různé finty se zásahy do registrů a s přetaktováním, spoléhat na tyto operace ale příliš nedoporučujeme.


V příští kapitole si přečtete o novém způsobu práce s pamětí u Windows Mobile 5.0. Zaměříme se také na ovládání nového systému – stačí jen jedna ruka? Kapitola skončí popisem možností pro datovou komunikaci.

Témata článku: Qtek, , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Mega, Bok pravý, Jediný program, Opačný pocit, Komunikátor, Původní nastavení, Mega +, Malá úprava, Náhodné stisknutí, Nová možnost, Var, První stisknutí, Dobrý jas, Dlouhodobý uživatel, Dobrý přístup, Stejný produkt, Normální člověk