Megarecenze komunikátoru Qtek 9100 (MDA Vario): levnější, než jsme čekali

Qtek 9100 a MDA Vario jsou komunikátory vycházející z konceptu HTC Wizard. První jmenovaný jsme podrobili testu. Nabídne pohodlnou hardwarovou klávesnici, podporu Wi-Fi i Bluetooth a novou verzi operačního systému Windows Mobile 5.0. Velmi přijatelná je i cena.

Windows Mobile verze 5.0 používá jiný systém správy paměti. Je velmi podobný tomu na stolních počítačích. Na jedné straně je zde paměť ROM, kterou si můžeme představit jako pevný disk. I když jde podle názvu o „read only memory“, dá se do ní zapisovat. Tento disk má v Qteku 9100 kapacitu 128 MB. Je na něm ale už operační systém, standardní programy a databáze, uživateli proto z této kapacity zůstane přibližně 47 MB. Použije je pro své programy a data. Protože lze zároveň používat i paměťovou kartu, která se chová stejně, je paměti dost. Výborné je, že se při vybití baterie nic neztratí: data, programy ani nastavení. Jde o jednu z největších výhod operačního systému Windows Mobile 5.0 oproti starším verzím.


Vestavěný správce souborů

Potom je zde také paměť RAM, která je určena pro běh programů a dočasné ukládání dat, uživatel k ní ale nemá žádný přístup. Má kapacitu 64 MB, ze které si systém po startu také něco ukousne, takže pro uživatele zůstane přibližně 50 MB, což je více než dostačující kapacita pro současný běh několika náročnějších aplikací.

Přerozdělení pamětí mělo jeden negativní dopad, který naštěstí není při běžném používání příliš patrný. Aplikace a uživatelská data jsou nyní umístěna v paměti uchovávající data i po vybití akumulátoru. Tato paměť je ale pomalejší ve srovnání s pamětí RAM, což způsobuje pomalejší spouštění aplikací instalovaných právě do této paměti. Většina uživatelů ale instaluje aplikace na paměťovou kartu, čímž ke zpomalení ve srovnání se starším operačním systémem nedojde.

Ovládání jednou rukou? Jak se to vezme

Windows Mobile ve verzi 5.0 mám u komunikátoru v ruce poprvé. Nejvíc jsem byl zvědavý na možnost ovládání jednou rukou, která měla být oproti předcházející verzi výrazně vylepšena. Byl jsem ale hodně zklamaný. S původním nastavením je Qtek v zavřeném stavu bez pera neovladatelný.

Stačila ale malá úprava a všechno bylo jinak: změnil jsem funkce přiřazené dvěma tlačítkům nad displejem. Levé nyní otevře nabídku Start, pravé potvrdí nastavení nebo zavře aplikaci. Stačila tato drobnost a možnost ovládání Qteku jednou rukou bych hned mohl srovnávat s Palmem Treo. Škoda, že systém neumožňuje přeřazení funkcí softwarových tlačítek, které jsou pod displejem. Nemusel bych pro nabídku Start a OK/Zavřít přehmatávat nad displej. Pero je nutné vzít do ruky, jen když potřebujete něco napsat.


Nastavení funkce tlačítek

Kupodivu horší je to někdy s otevřenou klávesnicí. Tlačítko OK v rohu aplikace lze stisknout jen perem a nejsou k dispozici žádné klávesové zkratky; třeba pro kopírování textu nebo jiných objektů přes schránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve vodorovném režimu se mi nepodařilo sejmout, zde je proto pár fotografií

Grafické prostředí se příliš nezměnilo. V pravém rohu většiny aplikací najdete tlačítko OK nebo křížek, ten však program nezavře, ale opět jej umístí do pozadí. V textu jsem už zmínil stavový řádek se dvěma uživatelsky volitelnými aplikacemi, případně funkcemi v aplikacích, které se ovládají tlačítky pod displejem.


Hlavní displej • nabídka Start • přehled programů • nastavení

Pro delší psaní je vždy lepší vytáhnout hardwarovou klávesnici. Ať jste, kde jste, displej se hned změní do formátu naležato.


Klepnutím na ikonu se objeví bublina s informací nebo možností nastavení

Nový systém Windows Mobile používá novou verzi programu Active Sync, kterou je třeba nainstalovat na stolní počítač. Synchronizace probíhá navenek stejně, uvnitř jsou ale velké změny. Přestože ale synchronizace měla být rychlejší, měl jsem spíš opačný pocit. Dříve jsem svých pět set kontaktů a pár set dalších položek do PDA s Windows Mobile dostal během chvilky, tentokrát jsem musel čekat znatelně déle. Následné synchronizace, kdy se už přenášejí jen změny, jsou ale velmi rychlé. Může se synchronizovat adresář, kalendář, úkolovník, poznámky, e-maily, soubory v dané složce, mobilní záložky a multimediální data.


ActiveSync na komunikátoru

Datová komunikace: umí Wi-Fi!

Qtek 9100 nepodporuje sítě třetí generace, přestože tuto technologii výrobce HTC už zvládl. Pro datovou komunikaci v mobilních sítích je ale k dispozici GPRS a EDGE, v obou případech třídy 10, nijak ale není vidět, jakou technologií jste připojeni. Nastavení je extrémně jednoduché, stačí pouze zadat adresu přístupového bodu.

 
Nastavení datových přenosů

Na druhém ze dvou cédéček, které ke Qteku dostanete, je jediný program: Spb GPRS Monitor. Lze s ním sledovat přenesená data a rovnou také náklady na připojení. Operační systém Windows Mobile tuto funkci standardně nenabízí. Po instalaci tohoho programu zmizí tlačítko pro ukončení GPRS/EDGE spojení, v takovém případě ale pomůže delší podržení červeného tlačítka.

Mnohem zajímavější je podpora sítí Wi-Fi. Specifikace výrobce udávají kompatibilitu se standardy IEEE 802.11b/g, ale podle ohlasů ze světa má podporu rychlejšího „g“ jen komunikátor od I-mate. Ostatní modely se musí spokojit s pomalejším standardem „b“.

Připojení přes domácí access point bylo absolutně bezproblémové, stačilo zadat klíč WEP a okamžitě jsem byl online. Překvapila mě ale malá citlivost přijímače, alespoň podle ukazatele vestavěného programu. Přestože jsem byl dva metry od vysílače, kde notebook ukazuje plný signál, komunikátor byl jen na třetině až polovině.


Monitor připojení přes Wi-Fi

Qtek se dokáže s počítačem nebo příslušenstvím propojit i prostřednictvím Bluetooth. Bezdrátové funkce se společně ovládají prostřednictvím aplikace Comm Manager.


Comm Manager


V příští kapitole si přečtete o telefonování s Qtekem, práci se zprávami a organizaci času

Témata článku: Qtek, , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Mega, Mega +, Dlouhodobý uživatel, Komunikátor, Malá úprava, Bok pravý, Var, První stisknutí, Stejný produkt, Původní nastavení, Náhodné stisknutí, Jediný program, Opačný pocit, Normální člověk, Dobrý přístup, Dobrý jas, Nová možnost