Megarecenze komunikátoru Qtek 9100 (MDA Vario): levnější, než jsme čekali

Qtek 9100 a MDA Vario jsou komunikátory vycházející z konceptu HTC Wizard. První jmenovaný jsme podrobili testu. Nabídne pohodlnou hardwarovou klávesnici, podporu Wi-Fi i Bluetooth a novou verzi operačního systému Windows Mobile 5.0. Velmi přijatelná je i cena.

Klíčové vlastnosti

  • stále malé rozměry
  • výborná hardwarová klávesnice
  • kvalitní displej
  • podpora Wi-Fi a Bluetooth
  • vylepšené kancelářské aplikace
  • dobrý zvuk při použití sluchátek
  • přijatelná cena

Hlavní nedostatky

  • pomalejší procesor
  • nový typ paměťové karty
  • bez přizpůsobení není ovladatelnost rukou příliš dobrá
  • malý jack pro připojení sluchátek

Qtek 9100 je jedno z mnoha označení produktu, o kterém se v branži nejčastěji mluví jako o HTC Wizard. HTC je tchajwanský výrobce a Wizard kódové označení. Označování tímto názvem má svůj smysl, protože tato firma už tradičně své výrobky nabízí k označkování mobilním operátorům a dalším firmám. Se stejným produktem se tak setkáte pod různými nálepkami a začíná to být už dosti nepřehledné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá jako MDA Compact • ale není to Compact • zadní strana

Značka Qtek má k výrobci nejblíže, je totiž jeho vlastní. Až ale uvidíte názvy MDA Vario, I-mate K-Jam nebo O2 XDA Mini, vězte, že jde o téměř stejná zařízení. Liší se většinou jen dodatečnou softwarovou výbavou a případnými menšími úpravami firmwaru. Aby to nebylo tak jednoduché, tak vězte, že HTC svůj Wizard nabízí partnerům ve třech hardwarových verzích, ale do takových podrobností nebudeme zasahovat.

Qtek 9100 je komunikátor. Tak označujeme kapesní počítače s podporou telefonování. Jako jeden z prvních u nás je postaven na aktuální verzi operačního systému Windows Mobile 5.0 a je typický výsuvnou plnohodnotnou klávesnicí.

Stejně jako ostatní komunikátory i Qtek 9100 je přístroj určený zejména pro práci. Přestože pro Windows Mobile existuje výborné hry a přístorje zvládají nejrůznější multimediální funkce, přehrávání MP3 nebo sledování videa asi nebude to nejdůležitější, kvůli čemu si lidé budou tento přístroj kupovat. Důležitější pro ně bude asi podpora Wi-Fi, dobré možnosti synchronizace nebo práce s dokumenty kancelářských aplikací.

Z boku se nedívejte

O HTC Wizardu se dlouho soudilo, že půjde o nástupce zařízení, které u nás známe jako T-Mobile MDA Compact. I když z něj HTC určitě vyšel, nejedná se o přímého následníka, ale trochu o úkrok stranou a jiným směrem.

Qtek v zavřeném stavu vypadá na první pohled stejně jako MDA Compact. Má takřka stejné půdorysné rozměry 109 × 58 mm, většinu plochy tvoří velký displej a kolem je několik tlačítek. Překvapí ale tloušťka. Kvůli výsuvné klávesnici se zvětšila na 24 mm – ve srovnání s 18 mm Compactu. O něco vyšší je i hmotnost, 160 g ale u komunikátoru není nic strašného. V ruce se Qtek 9100 drží pohodlně, všechny jeho hrany jsou bezpečně zaoblené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti: v ruce • vedle Nokie N70 • vedle MDA Compact • nad MDA Compact

Design je podle mého názoru uspokojivý. Je jiný než u Compactu, méně odvážný. Například mřížka na zadní straně a elipsy kolem objektivu fotoaparátu mi přijdou až překombinované. Z čelní strany je ale vzhled sympatický, konzervativní. HTC u krytů použil plast, což je krok zpět ve srovnání s MDA Compact a jeho kovovou slitinou. Konstrukce zavřeného komunikátoru je jinak dostatečně pevná.

Klepněte pro větší obrázek
No krása to není...

Klávesnice: užitečná a výborná

Pojďme se hned podívat na největší novinku: výsuvnou klávesnici. Nejpohodlněji se k ní dostanete, když komunikátor otočíte naležato proti směru hodinových ručiček a displej palci odtlačíte nahoru. Tato část tvoří asi třetinu tloušťky. Zároveň se otočí i zobrazení na displeji. V otevřeném stavu Qtek velmi připomíná zařízení Sidekick, oblíbené hlavně v USA; u nás nic podobného nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice stojí za to

Při otvírání vám nepomůže žádná pružina, displej uložený ve dvou drážkách musíte odtlačit sami. Ozývá se při tom suché tření. V obou mezních pozicích displej aretuje západka, mezi nimi není konstrukce příliš stabilní. Neodvažujeme si odhadnout, jak se výsuvný mechanismus bude chovat po nějaké době používání. Vše, co se hýbe, je ale potenciálním rizikem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily výsuvného mechanismu

Klávesnice má čtyři řady stříbrných oválných tlačítek, mezerník ve spodní řadě uprostřed zabírá plochu dvou běžných kláves. V horní části jsou ještě dvě kontextová tlačítka, kterými se ovládají funkce aktuálně zobrazené ve stavovém řádku displeje. Tato tlačítka jsou možná příliš blízko displeje a lidem se silnějšími prsty jejich ovládání nebude příjemné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou pevná a dostatečně velká

Klávesnice s jednačtyřiceti tlačítky a bez samostatné číslicové řady samozřejmě nezvládne všechno, co bychom po ní chtěli. Vedle běžného přeřazovače, kterým se píšou velká písmena, tak využijete i funkční klávesu s tečkou. Po jejím stisknutí začne klávesnice psát znaky zobrazené na druhém místě nebo číslice. Bude to zřejmě ještě složitější, protože na Qteku půjde psát i česky. Klávesa s vlaječkou otevře nabídku Start, tlačítko OK slouží k potvrzení dialogu, je zde tradiční Enter, klávesa pro zpětné mazání i kurzorový kříž.


V příští kapitole budeme pokračovat s popisem klávesnice. Přijde řeč také na displej a projdeme všechny ovládací prvky. Zastavíme se u procesoru, je totiž pomalejší než dřív – je to poznat?

Témata článku: Qtek, , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Malá úprava, Náhodné stisknutí, Stejný produkt, Nová možnost, Opačný pocit, Dobrý přístup, Komunikátor, Dobrý jas, Dlouhodobý uživatel, Mega, Jediný program, Mega +, Bok pravý, První stisknutí, Původní nastavení, Var, Normální člověk