Megarecenze MDA Compact: strčte komunikátor do kapsy

Se slovem komunikátor se často spojují výrazy jako vybavený, multifunkční, ale zároveň také velký a nepohodlný pro každodenní nošení. Poslední dvě slova můžeme škrtnout, je zde totiž MDA Compact. Přečtěte si podrobnou recenzi tohoto výjimečného zařízení.

Organizace času

V recenzi mobilních telefonů se zmiňujeme o kalendářích a správcích úkolů. Obě tyto funkce jsou pro kapesní počítače, ze kterých komunikátory vychází, samozřejmé. ukažme si alespoň pár obrázků pro ty, kteří se s PDA ještě nesetkali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a vytváření schůzky

Platforma Windows Mobile obsahuje již v základu dle mého názoru dobrý kalendář a správce úkolů. Obě tyto aplikace lze samozřejmě synchronizovat s dospělým Outlookem v PC. Jednotlivým můžete lze přiřazovat spoustu detailů, upomínku, ručně psanou poznámku či namluvený vzkaz. Navíc máte nadcházející události neustále na očích na hlavní obrazovce Today. Ke kalendáři i k úkolům je přímý přístup z hlavní obrazovky, což zvyšuje jeho použitelnost. Kalendář, který je zahrabaný hluboko v menu, ztrácí na praktičnosti.

Další doplňkové funkce

Platforma Windows Mobile je na trhu již poměrně dlouho a proto lze na internetu najít desítky tisíc aplikací s nejrůznějším využitím. Právě díky těmto programům se může stát PDA pomocníkem v nejrůznějších situacích. Můžete mít u sebe kupříkladu jízdní řády, programy pro on-line sledování burzy, osobní správce financí a podobně. Kategorií je opravdu nespočet a pokud se chcete podívat, jaké aplikace pro Windows Mobile můžete mít, zamiřte na weby jako PocketGear či Handango.

Nad rámec Windows Mobile 2003 jsou standardně nainstalovány některé užitečné aplikace: Photo Contact pro přiřazení fotografií ke kontaktům, xBackup pro snadnou zálohu důležitých dat. Dále jednoduchý archivační program Zip, díky kterému můžete ušetřit prostor v paměti přístroje, a konečně GPRS Monitor, který podává informace o přenesených datech v jednotlivých připojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kalkulátor přenesených dat 

Stejná pravidla platí i pro hry. Na Pocket PC existují hry, jejichž grafika a hlavně hratelnost mnohonásobně přesahují vše na mobilních telefonech. Stačí si jen vybrat. Compact má v základu nainstalován program MIDlet Manager, který umožňuje instalaci javových her a aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechybí podpora Javy, aplikace pro práci s archivy

Abychom to shrnuli, s komunikátorem MDA Compact nebudete postrádat žádnou funkci mobilního telefonu. Pokud něco Compact neumí, většinou není problém danou věc doinstalovat.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát se honosí označením 1,3 megapixelů. Jak jsme si už ale zvykli, sebevětší rozlišení nemůže zachránit špatný objektiv a snímač. Rozlišení dává prostor jen pro dodatečné zlepšení fotografie na počítači. Fotit můžete na čtyři různé stupně rozlišení, 960 × 1280 počínaje, 120 × 160 konče. Využít můžete digitální zoom, který ale funguje jen na nižší stupně rozlišení, a formáty JPEG a BMP.

  

    

Kvalita fotografií nepřekvapí ani v jednom směru. Je-li hezké počasí, lze vykouzlit poměrně dobrou fotografii. Při horších světelných podmínkách se ale projevuje šum a hlavně mlhavost fotek. Při focení také musíte počítat se zhruba sekundovou prodlevou mezi stiskem spouště a skutečným pořízením snímku. Pohybující se objekty lze fotit jen za velmi dobrých světelných podmínek.

Video lze pořizovat v maximálním rozlišení 240 × 320 obrazových bodů a délka je omezena jen dostupnou kapacitou paměti. Na výběr je formát MPEG-4 a Motion JPEG.

Výborná výdrž

O energii se stará článek typu Li-Pol o vcelku vysoké kapacitě 1 200 mAh. Nabíjet můžete prostřednictvím dodávaného adaptéru a také z USB portu počítače. Bohužel zatím nemám Compact tak dlouho, abych mohl vyvodit přesné závěry výdrže. Po nepřetržitých čtyřiadvaceti hodinách s několika hovory a textovkami se ukazatel kapacity snížil na 94 procent. S itenzivním použitím vydrží Compact bez problémů celé dva dny. Méně náročný uživatel pak může nabíjet třeba jen každý čtvrtý den. Drobná rada pro zvýšení výdrže: Windows Mobile mají standardně zapnutý příjem infraportu. Vypněte jej v menu Nastavení – Připojení – Infračervený port.

Největší plus je cena

MDA Compact považuji za výborné zařízení, které ukazuje další postup ve vývoji. Je to konečně plnohodnotný komunikátor, který lze mít neustále a při každé příležitosti u sebe. Cena pohybující se okolo dvanácti tisíc korun včetně daně je více než příjemná. Konkurenční komunikátory stojí i o deset tisíc víc. Při pohledu na cenu možná znejistí i nejeden zájemce o běžný kapesní počítač.

Plusy a minusy 

+ rozměry
+ cena
+ možnosti softwarového rozšíření
+ velmi dobrá výdrž
+ mini-USB konektor

– chybí EDGE 
– malý konektor na sluchátka 
– chudý správce Bluetooth


V poslední kapitole si můžete prohlédnout obrázky MDA Compact. Jsou zde také fotografie, které jsme v článku nepoužili

Témata článku: , , , Motorola MPx200, Nokia 9300, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, Komunikátor, Využití internetu, Rozměrná baterie, Výborná výdrž, WinAmp, Podrobný pohled, Rozšíření funkcí, Str, Mega, Mega +