Megarecenze MDA Compact: strčte komunikátor do kapsy

Se slovem komunikátor se často spojují výrazy jako vybavený, multifunkční, ale zároveň také velký a nepohodlný pro každodenní nošení. Poslední dvě slova můžeme škrtnout, je zde totiž MDA Compact. Přečtěte si podrobnou recenzi tohoto výjimečného zařízení.

Podrobný pohled

Podívejme se nyní na Compact s lupou ze všech stran. Přední části dominuje dotykový displej, o kterém se rozepíšu v dalším odstavci. Pod ním se nachází věnec ovládacích tlačítek: pětisměrný ovladač, jehož chod je přesný a spolehlivý. V okolí se nacházejí tlačítka pro otevření telefonního seznamu a kalendáře a dvojice tlačítek se sluchátky. Nad displejem je malá škvíra sluchátka s trojbarevnou diodou. Blikající zelená značí pohotovostní stav telefonu, oranžová nabíjení a konečně modrá aktivní Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko je ukryto v malé škvíře uprostřed

Zadní straně dominuje čočka vestavěného megapixelového fotoaparátu. Krycí sklíčko je sice zarovnáno s okolím, malé podstavné nožky ale nedovolí jeho kontakt s podložkou. Vedle čočky je umístěna lesklá kulatá plocha pro pořizování autoportrétů. V levém horním rohu je pak konektor pro připojení externí antény.

Baterie je ukryta pod velkou plastovou skořepinou. Pod baterií je podobně jako u mobilních telefonů umístěna karta SIM. Mechanismus jejího uchycení si ale zaslouží kritiku. Kartu musíte před vysunutím pomocí pera mírně zkřivit směrem vzhůru a pak by měla jít jednoduše vysunout. Nejde. Osobně se mi nepodařilo kartu vydolovat bez pomoci pera a nožíku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu a rozměrná baterie

Podívejme se na levou hranu zařízení, kde je umístěna dvojice tlačítek a jedno dvoupolohové šoupátko pro úpravu hlasitosti. První tlačítko slouží ke spuštění diktafonu, druhé pak pro rychlý přístup k fotoaparátu. Ve stejné poloze fotografického tlačítka, avšak na pravé hraně, je umístěn hlavní vypínač zařízení. Poměrně často se mi stává, že spolu se spínačem spustím i fotografický režim. Kapesní počítač lze běžně zapnout kterýmkoli z hardwarových tlačítek, což na jednu stranu urychluje práci, na stranu druhou můžete nechtěně zapnout zařízení v kapse. Osobně raději nastavuji zamknutí všech kláves vyjma hlavního vypínače. V dolní části pravé hrany se nachází infračervený port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velký pětisměrý ovladač a doplňková tlačítka

V horní hraně je umístěn jen a pouze slot SDIO/MMC pro zvětšení paměťové kapacity nebo rozšíření funkcí. Hodit se může například Wi-Fi karta ve formátu SD, nebo navigační modul GPS. Vedle slotu je ještě očko pro připevnění šňůrky. Ovládací pero má své místo v levém horním rohu. Jeho vytažení je velmi jednoduché, stačí přejet po horní polovině hrany bříškem prstu a pero máte v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero lze vytáhnout jednoduše bříškem palce

Konektor pro sluchátka nebo lehkou handsfree je umístěn netypicky do dolní hrany přístroje. Pro ty, co využívají kapesní počítač pro poslech hudby, trochu zklamu. Konektor je malý jack 2,5 mm, pro připojení běžných sluchátek budete potřebovat redukci. Naopak chválím synchronizační konektor. Jde totiž o běžný port miniUSB, který se vyskytuje nejběžněji na digitálních fotoaparátech. Výhody jsou nasnadě: nový kabel stojí pár desítek korun, a tak si můžete bez větší finanční újmy pořídit jeden náhradní do zaměstnání, do druhého bytu, do batohu či kufříku pro případ nouze a podobně. Prostřednictvím USB kabelu se Compact navíc dobíjí.

Displej nenadchne ani neurazí

Přední části komunikátoru dominuje displej o úhlopříčce 2,8 palce, tedy zhruba 71 milimetrů. Při prvním představení Compactu jsem měl obavy z příliš drobných ikon, softwarové klávesnice a tím i nižší ergonomie použití. Myslím, že výsledek není až tak špatný a osobně se mi s Compactem pracuje takřka stejně dobře, jako s běžným kapesním počítačem. Nejvíce se menší displej projeví při psaní na softwarové klávesnici, ostatní písmo lze zvětšit v nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky menším rozměrům je písmo ostřejší

Displej má běžné rozlišení 240 × 320 bodů a barevnou hloubku 65 tisíc barev. VGA displej by se hodil, to je pravda, po tak malém zařízení jej ale zatím nechtějme. Velmi se mi líbí kontrast a hlavně syté barvy displeje. Bílá není z přímého úhlu pohledu úplně čistě bílou, jde ale o drobný detail, kterého si bez přímého srovnání nevšimnete. Dotyková vrstva je velmi citlivá, na pero nemusíte nijak výrazně tlačit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má syté barvy a dobrý kontrast

Stejně jako u každého jiného kapesního počítače, i displej Compactu je náchylný na otisky prstů. Pokud chcete PDA ovládat prstem, doporučuji ochrannou fólii, která nezanechává otisky. Vlastnosti displeje se sice zhorší, vyhnete se ale škrábancům a ochráníte citlivý displej třeba při nošení v kapse.


Další kapitola začíná popisem procesoru a paměti MDA Compact. Bude řeč také o Bluetooth a také o telefonování s komunikátorem

Témata článku: , , , Motorola MPx200, Nokia 9300, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, Rozměrná baterie, Podrobný pohled, Mega, Rozšíření funkcí, WinAmp, Mega +, Výborná výdrž, Komunikátor, Str, Využití internetu