Megarecenze Nokie 7210: Fin čeká grandiózní úspěch

S Nokií 7210 jsme se poprvé seznámili na letošním CeBITu, odkud jsme pro vás připravili opravdu velký nášup fotografií. Již tehdy bylo patrné, že 7210 bude v historii finské značky přelomová: kromě běžných funkcí a vlastností má navíc barevný displej, MMS, polyfonii či rádio.

Je tu i Bounce, no paráda!

Nebude-li vás bavit rádio, můžete zkusit jednu ze dvou her: Bounce (ano, známá hra z 9210 a 7650) a Triplepod (opět z 9210), obě hry jsou přitom barevné a navíc v Javě! 7210 zkrátka nemá klasické hry, ale pouze ty javové. To má jednu výhodu – pokud se vám nelíbí, prostě ji smažete a nahrajete si novou, lepší a zábavnější.

V mobilu zbývalo pro javové aplikace celkem 261 kB paměti; v menu Aplikace byl instalován jediný program pro konverzi měn a dalších jednotek. Místa tedy není žádný přebytek, ale pro pár prográmků to postačí. Programy v Javě můžete stáhnout z klubu Nokia, což vás samozřejmě bude něco stát (v nabídce je šest her, které jsou zdarma, např. Snake II), nebo nahrát přes infra či kabel. Rovněž můžete využít existujících služeb jako midlet.org/wap nebo si koupit nějakou hru z T-Zones (pro zákazníky T-Mobilu).

 
Javový Bounce, no super!

Nuda: umí i volat

Vraťme se ale k běžným a víceméně nudným funkcím mobilních telefonů jako jsou textové zprávy, volání, práce s kalendářem nebo WAP. Všechny tyto funkce se od posledních modelů Nokie nijak nezměnili a nenajdete zde žádnou výraznou inovaci. Je to ale logické, co nového bychom chtěli, aby výrobce vymýšlel?

Telefonní seznam je vícepoložkový, ke každému jménu lze uložit až pět čísel a tři textové poznámky. Paměť je sdílená, tj. čím více detailů přiřadíte k jednomu jménu, tím méně jmen uložíte. Zatím na webu Nokie nejsou přesně podrobnosti o velikosti této paměti, lze ale předpokládat, že se to nebude lišit od starších modelů; a tedy pět set položek při uložení třech čísel a jedné poznámky. Nicméně realita je, zdá se, jiná. Když jsem do paměti zkopíroval obsah SIM, kde bylo 157 jmen, ukázal mobil 53procentní obsazení! To by odpovídalo zhruba třem stům položkám s jedním číslem. Upozorňuji ovšem, že máme k recenzi předfinální kousek, počkejme tedy na oficiální specifikace Nokie, které by měly být na webu každým okamžikem. Pak se dozvíme, jak to bude ve finální verzi.

Telefon samozřejmě podporuje skupiny volajících, a tedy možnost zařadit lidičky do skupin, kterým lze přiřadit různá zvonění. Skupiny pak lze filtrovat podle aktuálního profilu vyzvánění. Ani zde nevidím žádnou novinku, mobil má celkem pět profilů, v každém je možné nastavit typ zvonění, melodii, upozornění na zprávu, hlasitost, filtrování apod.

Zprávičky pro vaše miláčky

Pro m-genaration jsou bezesporu důležité běžné textové zprávy, které vedle MMS zvládá Nokia pochopitelně také. Paměť na zprávy je celkem velká, uložíte si až stopadesát psaníček od milenek, miláčků či kamarádů. Důležitou inovací je možnost zmenšení písma při psaní a čtení textovém (a tedy i MMS), kdy se na displej vejde osm řádků! Tehdy vidíte běžnou 160znakovou zprávu celou, nemusíte tedy rolovat stránkami nahoru a dolů. Je ale logické, že písmenka jsou velmi mrňavá, takže dědové a babičky se silnými dioptriemi při čtení nemohou uspět; ti použijí velké písmo, kdy uvidí pět řádků a zhruba polovinu zprávy. Ovšem my, co máme rádi mrkvičku, tuto funkci vítáme.

 
Velká a malá písmena; volba platí i pro MMS. 

Let’s go, the meeting has already started!

Nyní přichází na řadu funkce ryze manažerské, tedy ty, co pomáhají lépe organizovat svůj pracovní, ale i volný čas – kalendář a úkoly. Základní pohled na kalendář je měsíční, na displeji uvidíte celkem šest týdnů; podle toho, jak dlouhý měsíc je a v jakém dni v týdnu začíná. Bohužel týdenní pohled chybí. Dny, v nichž se něco děje, jsou zvýrazněny tučně. Pokud si necháte zobrazit náhled na „tučný“ den, uvidíte seznam událostí, pokud den ještě tučný není (a tedy zeje prázdnotou), rovnou můžete vložit novou událost: jednání, volání, narozeniny, poznámku a upomínku. Rozdíl mezi poznámkou a upomínkou je jasný – k upomínce lze vložit upozornění, což je rozdíl oproti starším Nokiím.

   
Kalendář nemá týdenní pohled, což je škoda.

Motlitby byly vyslyšeny, úkoly mají upozornění

Oproti starším Nokiím jsou vylepšeny úkoly, kterým můžete nastavit už nejen prioritu a dokončení, ale také upozornění! Konečně byly moje prosby vyslyšeny a konečně jsou úkoly použitelné. Bez upozornění totiž jejich používání nemělo valného smyslu, protože jsem na zadané úkoly okamžitě zapomněl. Kromě toho je možné určit, do kdy má být úkol splněn. Já snad nevěřím svým očím… 7210 má tedy výhodou i oproti 7650, kde toto zkrátka není možné a nechápu, jak jinak dokonalý mobil (7650) může mít tak nedodělanou funkci.


Sláva, úkolu nechybí možnost nastavit termín!

Témata článku: Nokia, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Sony Ericsson T68i, Úspěch, Mega +, Vynikající vlastnost, Známý případ, Vyměnitelný kryt, Blbost, Grand, Moa, Wapová stránka, Jediný program, Snadná pomoc, Člen klubu, Fin, Mega, Dlouhý měsíc, F +