Megarecenze Sony Ericsson W950i: nejlepší Walkman všech dob

Nejdražší Walkman v historii telefonů Sony Ericsson, v současnosti nejdražší model výrobce vůbec. Žádný jiný pomerančový mobil zatím neměl operační systém. Model W950i má nejlepší MP3 přehrávač, který jsme kdy vyzkoušeli, včetně perfektního rádia a kvalitních sluchátek. V těle schoval 4 GB volného místa a podporu 3G sítí.

Stále bez profilů

Sony Ericsson W950i je doma v sítích GSM pásem 900, 1 800 a 1 900 MHz, kromě toho umí pracovat i v UMTS 2 100 MHz. Protože ale postrádá druhou kamerku pro videohovory i hlavní fotoaparát, telefonování s obrazem si neužijete.

Když vám někdo volá, můžete hovor přijmout, zamítnout, anebo jen ztlumit vyzvánění. Pokud volajícího odmítnete, W950i se ihned zeptá, zda si přejte vytvořit úkol pro volání zpět. Automaticky nabídne hodinu poté, pokud vám to nevyhovuje, nastavíte si vlastní čas. Chytré, nezapomenete se ozvat zpět.

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti práce s právě probíhajícím hovorem

I když jich nikdy nevyužívám velké množství, docela v novém UIQ postrádám vyzváněcí profily. Pokud si je budete přát používat, musíte doinstalovat příslušnou aplikaci. Jinak je uživatel nucen vystačit si rychlým přepnutím do tichého režimu dlouhým podržením křížku, nebo úpravou zvuku po nahmátnutí kolébkového ovladače na pravém boku telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení zvuků

Hlasitost zvuku při telefonování i jeho kvalita jsou bez poznámek, prostě v pořádku. To stejné platí i pro hlasitý reproduktor. Během hovoru se dá rychle ztlumit mikrofon a hlasitost pro sluchátko i hlasitý reproduktor se nastavuje nezávisle. Jen mě mrzí, že i když vejdu do nabídky a spustím záznamník zvuku, s hovorem si nerozumí a neuloží jej.

Vyzvánění může být polyfonní nebo v podobě MP3 souboru. Libovolný zvuk můžete přiřadit také oznámení příchozí zprávy, e-mailu nebo připomínky. Zvláštní vyzváněcí melodii si nechá líbit kterýkoli kontakt, stejně jako obrázek. S ničím z toho ovšem nepočítejte ve skupinách. Ty ostatně ani neslouží pro filtrování hovorů, pro tuto funkci je třeba vytvořit specifické seznamy. Klasické skupiny osob z adresáře slouží jen pro hromadnou korespondenci.

Neomezený adresář

Počet osob v adresáři je prakticky neomezený, limituje vás jen celková sdílená paměť. Když v pohotovostním stavu dlouze podržíte některé z písmenek klávesnice, dostanete se hned na první osobu v adresáři začínající stejným symbolem. Celkem devět kontaktů se vejde na jeden displej pod sebe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři záložky pro jediný kontakt • celkem 27 možných položek

U vybraného vidíte výchozí číslo, mezi ostatními záznamy k jeho jménu můžete listovat perem na dotykovém displeji. Vyhledává se postupným psaním jména. Při prohlížení kontaktu nebo při jeho vytváření se zobrazují celkem čtyři záložky, ve kterých lze spravovat výborných 27 položek k jedinému jménu. Lze využít devíti rychlých voleb (stisknete číslo a krátce za ním tlačítko Volat), nebo také hlasového vytáčení. Jmenovky je nutné namluvit, automaticky váš hlas W950i nepozná.

Propracovaný editor zpráv

Editor zpráv a elektronické pošty má dvě sekce. První nad čarou jsou možnosti „Zavolat hlasovou poštu“, tím je míněn výběr hlasové schránky, druhá volba vytvoří textovku, multimediální zprávu nebo e-mail. Další blok je rozdělen na části pro SMS a MMS, synchronizovaný e-mail plus libovolný počet dalších účtů připojených pomocí protokolů SMTP, POP3 a IMAP se zabezpečením TLS anebo SSL.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor zpráv • listování v sekci zpráv • výběr typu nové zprávy

Každá složka zpráv má na tomto displeji dva řádky – v prvním je název, ve druhém můžete horizontálně listovat v částech vybrané složky. Tedy například Zprávy: koncepty – odeslané – SIM – doručené – k odeslání. Vpravo je ještě informace o počtu nepřečtených zpráv, pokud je takový údaj k dané složce relevantní.

Sony Ericsson W950i nabízí bohaté možnosti samotné tvorby textu; kromě klasického zadávání vyťukáváním na hardwarové klávesnici si můžete písmena vybírat i po zapnutí její virtuální QWERTY sestry, vůbec nejrychlejší je ale psaní přímo dotykovým perem. V návodu k telefonu najdete, jak má který znak vypadat. V polovině displeje je malá černá šipka vytyčující hranice pro psaní. Když píšete pod ní, rozeznává telefon malá písmena abecedy. Když přetáhnete linku nad úroveň šipky, napíše se znak jako kapitálka. Budete-li psát pouze v horní části, W950i zaznamená číslice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na hardwarové klávesnici • psaní na virtuální klávesnici

Při psaní je možné využít služeb slovníku T9, který je sice chytrý a učenlivý, ale píše s diakritikou a zkrátí každou část zprávy na 70 znaků. Okamžitě od začátku tvorby textu vidíte součet napsaných znaků a aktuální část zprávy. Multimediální zpráva snese všechny objekty, tedy texty, obrázky, zvuky i videa.


Další kapitola – kalendář, internet, paměť, závěr

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Razr, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson W950i, Levý roh, Plochá klávesnice, Libovolný zvuk, ZCHÚ, Rychlé listování, Vybraná položka, Walk, Mega +, Výborná hodnota, Špičkové zpracování, Jediný displej, Lesklá plocha, Dnešní doba