Megarecenze Sony Ericsson W950i: nejlepší Walkman všech dob

Nejdražší Walkman v historii telefonů Sony Ericsson, v současnosti nejdražší model výrobce vůbec. Žádný jiný pomerančový mobil zatím neměl operační systém. Model W950i má nejlepší MP3 přehrávač, který jsme kdy vyzkoušeli, včetně perfektního rádia a kvalitních sluchátek. V těle schoval 4 GB volného místa a podporu 3G sítí.

Při pohledu zepředu na levé straně je kolečko JogDial, známé ještě z dob samostatné produkce značky Sony. Dá se s ním pohybovat nahoru a dolů, směry kolmé k ose otáčení ztratilo. Zmáčknutím se potvrzují volby. Abyste ho nemačkali často omylem, je nad ním drobná vyboulenina, která kopíruje jeho tvar. O tu se palec intuitivně opírá. Pod kolečkem jsem našel tlačítko pro návrat zpět, klasickou obrácenou šipku Sony Ericssonu.

Klepněte pro větší obrázek
Kolečko JogDial a vracečka

Hladký stříbrný pruh plastu na M600i už dále nic nenarušovalo, v případě W950i ovšem nemůže chybět vlys loga názvu Walkman. Dole je konektor pro dlouhé nože Fast-Portu a drobná šachta mikrofonu. Pod konektor nabíječky můžete připevnit poutko pro šňůrku na krk, do konektoru pak vsunout nabíječku, USB kabel či sluchátka. Všechno najdete v krabici spolu s telefonem. O kvalitách sluchátek čtěte v části věnované MP3 přehrávači. Součástí balení je ještě semišový pytlíček, do kterého se telefon dobře zasouvá a pevně v něm drží. Semiš ale milují částečky prachu; pokud si W950i koupíte, zapamatujte si, jak pěkně černý tento pytlíček je při vybalení z krabice. Nikdy už takový nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Značka Walkman • konektor Fast-Port a mikrofon • přibalená sluchátka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je semišový pytlíček na přenášení

Na pravém boku je kolébkový ovladač hlasitosti a nad ním pevně mapované tlačítko pro spouštění a pozastavování skladeb. Ovladač hlasitosti nahradil místo pro paměťové karty. Slot paměťovek Sony Ericsson W950i nemá, výrobce usoudil, že díky přítomnosti obří flash paměti integrované v těle nebude karta potřeba.

Klepněte pro větší obrázek
Kolébka hlasitosti a tlačítko Play/Pause

Na zadní stěně Sony Ericssonu W950i je logotyp výrobce a oranžová síťka hlasitého reproduktoru složená ze tří kroužků. Kousek doleva ještě plastová krytka konektoru pro externí anténu. Ve všech čtyřech rozích zadního krytu jsou malé výstupky, které při položení na rovnou desku stolu apod. drží telefon nepatrně „nad zemí“, takže se neškrábe pecičkové logo Sony Ericsson a zvuk hlasitého reproduktoru není utlumený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka hlasitého reproduktoru • drobný výstupek je v každém ze zadních rohů

Na slunci zapomeňte

Coby zobrazovač byl použitý ten stejné displej, jaký má M600i. Na ploše 39 × 52 milimetrů pracuje 240 × 320 bodů, které jsou schopny vysvítit 262 tisíc barevných odstínů. Plocha je to obrovská, radost pohledět. Jenže má nežádoucí vlastnost, která dokáže znepříjemnit zážitek z nového telefonu: umí bezvadně odrážet obraz okolí. Jinak výborná intenzita podsvícení i úroveň kontrastu je na přímém slunečním světle bezmocná. Při slunných dnech je v exteriéru prakticky pořád potřeba stínit si druhou rukou, to se ale potom špatně pracuje s dotykovým perem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotykový povrch je neuvěřitelně lesklý

Informací se na displej vejde spousta, při psaní zpráv je k dispozici až devět řádků, při prohlížení internetu a použití funkce Lupa je čitelných 24 řádků textu. Obraz je v příhodných podmínkách (viz problémy výše) perfektní, velmi jemný. Pod displejem se na M600i objevilo nevkusně laciné jméno modelu. Model W950i mě v tomto směru potěšil, když na stejné místo posadil logo Walkman v oranžové barvě, natištěné přímo na plast krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě • logo Walkman pod displejem

Plošší než leptané klávesnice

Dnešní doba patří placatým klávesám, které pokud možno nevystupují nad okolní povrch. Za tímto účelem byly stvořeny legendární klávesnice: leptaná Motoroly Razr a senzorová LG Chocolate. Sony Ericsson šel v případě nejnovějšího Walkmanu vlastní cestou, dosti netradiční a zajímavou. Tlačítka samotná fungují na principu klasických membrán jako u většině mobilů, jenže jsou krytá plastovým štítem, který si do sebe nenechal vyfrézovat otvory pro jednotlivé klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svébytná klávesnice • je dokonale plochá

V místech čísla je tento plast velmi měkký, dá se promáčknout. Čistě podle popisu zřejmě soudíte, že pro stisk tlačítka je nutné vyvinout nebývalou sílu. Vězte, že tomu tak není jednotlivé klávesy se mačkají stejně pohodlně jako u klasicky řešené klávesnice. Problematické je pouze absentující hraniční rozdělení jednotlivých tlačítek, drobné vyboulené tečky prostě nestačí. Proto se musíte prvních pár dnů při psaní bedlivě dívat pod prsty a o překlepy nebude nouze. Na zcela plochou klávesnici se ale dá zvyknout, určitě se mi s ní pracuje lépe než s nešikovnými kolébkami M600i. Designově velmi pěkné jsou klávesa pro okamžité spuštění přehrávače a korekční tlačítko, které přesahují až za kraj čelní plochy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače • korekční klávesa

Úplně se ztratily kontextové klávesy. Tlačítko pro návrat v nabídce je pod kolečkem JogDial, znaky se mažou klávesou „C“ na pravé straně. Žádná čtyřsměrná klávesa, žádný joystick. Pokud nechcete používat pero, můžete se v nabídce pohybovat kolečkem a potvrzovat jeho zmáčknutím, pro pohyb v záložkách je už nutné vytáhnout stylus a pracoval s ním. Zvykněte si, že se Sony Ericssonem W950i nebudete mít téměř nikdy obě ruce volné.


Další kapitola – operační systém, prostředí UIQ 3

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Razr, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson W950i, Levý roh, Lesklá plocha, Dnešní doba, Plochá klávesnice, Výborná hodnota, Barevný puntík, Vybraná položka, Rychlé listování, Mega +, Mega, Jediný displej, Eri, Vybraná hudba