Megarecenze Sony Ericsson W950i: nejlepší Walkman všech dob

Nejdražší Walkman v historii telefonů Sony Ericsson, v současnosti nejdražší model výrobce vůbec. Žádný jiný pomerančový mobil zatím neměl operační systém. Model W950i má nejlepší MP3 přehrávač, který jsme kdy vyzkoušeli, včetně perfektního rádia a kvalitních sluchátek. V těle schoval 4 GB volného místa a podporu 3G sítí.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální snímky Sony Ericssonu W950i

Klíčové vlastnosti:

  • operační systém Symbian s platformou UIQ 3.0
  • flash disk s kapacitou 4 GB
  • velký dotykový displej
  • podpora sítí UMTS
  • výtečný propracovaný MP3 přehrávač
  • výborná hudební produkce
  • možnost vypnutí animací nabídky
  • špičková konstrukce
  • bohaté příslušenství
  • možnost připojení vlastních sluchátek
  • originální plochá klávesnice
  • bezvadné FM rádio s RDS a dopravními informacemi

Hlavní nedostatky:

  • nezná vyzváněcí profily
  • absence Wi-Fi a EDGE
  • bez dotykového pera se jen těžko obejdete
  • bez vestavěného fotoaparátu
  • v balení není druhý stylus
  • lesklá plocha dotykového displeje
  • slovník T9 zkracuje zprávy
  • vysoká cena

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W950i osobně

Sony Ericsson W950i je bez řečí nejlepší hudební mobil z produkce značky. Nejdražší Sony Ericsson v nabídce, i manažerský P990i stojí méně. Zároveň jde o vůbec první z řady Walkmanů, který se honosí prostředím operačního systému. To skýtá nebývalé možnosti v rozsahu a možnostech nastavení při přehrávání hudebních souborů. K tomu se přidá 4GB flash disk a konkurence Nokie N91 je v plné zbroji. Už na výstave CeBIT 2006 nám W950i učaroval, po zkušenostech s MP3 přehrávačem samotným, které jsme zveřejnili o víkendu a které najdete v samostatných kapitolách, se s vámi můžeme podělit o recenzi finálního kusu.

Konstrukce nepadá daleko od M600i

V produkci značky originálním lehkým smartphonem je model M600i určený pro práci. Výrobci v jeho bohaté řadě hudebních mobilů s pomerančovými barvami až doteď citelně scházel „přehrávač s funkcemi mobilu“, který by disponoval operačním systémem. Nebylo proto schůdnější cesty než vzít M600i a přepracovat jej do podoby Walkmanu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson M600i a W950i

Konstrukčně se tak změnilo jen málo. A je to dobře, už v recenzi M600i jsme si pochvalovali špičkové zpracování použitých materiálů a lícování, tuhost těla. Sony Ericsson W950i jen nepatrně zchudl v pase a na výšce, aby se dostal na výsledných 106 × 54 × 15 milimetrů. Obzvláště poslední hodnota je u smartphonů nebývalým číslem, tenčí je v dané kategorii snad pouze Motorola Q. I když spadá v naší srovnávací metodice model W950i do třídy těžkých mobilů, mezi těma s operačním systémem je 110 gramů znovu výborná hodnota.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Protože je Sony Ericsson W950i zaměřen na mladé aktivní uživatele, nejsem si jist, zda se bude všem jeho extrémně přísný a uhlazený design líbit. Zhodnoťte sami. Jestli držíte spolu se mnou nový Walkman v ruce (v prodeji za 18 tisíc), dáte mi za pravdu, že je to příjemný pocit. Ne snad kvůli výjimečnosti přístroje díky ceně a novosti, ale díky jeho úžasné pevnosti. Jednolitý přední kryt nedělí už ani tlačítka klávesnice, i ta se schovala pod něj. Zadní kryt je rozdělen pouze na dvě poloviny a spoje stříbrného lemování jsou zapracovány tak, že je těžké je letmým pohledem najít. Po M600i uděluji v konstrukci W950i další absolutorium.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s Nokií N73

Zadní kryt lithium-polymerového akumulátoru s kapacitou 950 mAh jezdí při otevření po dlouhých kolejnicích, sedí pevně. Zkoušíme v pořadí druhý vzorek (první jsme museli vracet kvůli problémům se systémem) a u prvního jsme zaznamenal slabou vůli v dorazu zasunutí krytu. Bohužel vám teď nejsem s to říci, zda šlo o předprodukční vzorek či nikoli. Zkoumejte proto bedlivě na prodejně vlastní vybraný kus.

Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí krytu baterie

Výdrž baterie je diskutabilní, málokdy vám v tomto můžeme referovat zcela přesně; telefon testujeme velmi intenzivně a rozhodně se zapotí více, než kdybychom jej nosili v kapse tři měsíce a pak teprve psali recenzi. Na každý pád bude potřeba dobíjet co druhý den, a když budete poslouchat muziku náruživě, bude třeba napájet mobil energií každý večer. Karta SIM se vkládá do místa u levého horního rohu baterie, do úzké štěrbiny. Abyste ji mohli vysunout zpět a vyjmout, je třeba povytáhnout tenký plíšek s tvarováním pro nehet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šachta pro kartu SIM • uchycení dotykového pera uvnitř telefonu

Jenom jedno párátko a blikneme si

Dotykové pero dostalo „vlaječku“ a hrot v oranžových barvách Walkman, stejně zbarvené jsou i mřížky reproduktorů a některé další prvky komunikátoru. Obě krajní části pera se dají odšroubovat a v případě nutnosti vyměnit. V krabici jsem ale nikde nenašel ještě náhradní stylus. Pro klid duše by se hodil, manažerský P990i jej má. Nemyslím si, že umístění pera je dobrou volbou. Levý roh je pro mě coby praváka držícího dotykový smartphone v levé ruce zbytečně daleko. Sony Ericsson P910i měl stylus vpravo a tak se mi pracovalo pohodlněji. Levákům ovšem svědčí přesný opak.

Klepněte pro větší obrázek
Malé dotykové pero je v balení pouze jedno

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus se vysouvá  z levého rohu přístroje • oranžové konce jsou demontovatelné

Vedle otvoru pro dotykové pero je sklíčko infraportu, vzhledově pěkně skloubené s hlavním vypínačem. Ten slouží i k přepnutí do flight módu bez aktivace komunikační části. Bohužel není možné telefon nastartovat bez vložené karty SIM. Konkurenční Nokia s tím nemá problém. Aby nepřišlo sklíčko infraportu nazmar, je pod ním ještě červená dioda, která v případě nízkého stavu energie akumulátoru informuje uživatele poblikáváním o nutnosti dobití.

Klepněte pro větší obrázek
Sklíčko infraportu s hlavním vypínačem


Další kapitola – klávesnice a další prvky, displej, ovládání

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Razr, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson W950i, Vybraná hudba, Jediný displej, Dnešní doba, Elektronická pošta, Levý roh, Mega, Mega +, Plastová krytka, Špičkové zpracování, Son, Eri, Rychlé listování, TLS