Meizu M1 Note [recenze]: s cenou proklatě nízkou

Meizu přináší hodně muziky za málo peněz. Svým designem přitom velmi připomíná mnohem známější modely.
Kapitoly článku

Na lízátko je zřejmě brzy

Není překvapení, že M1 Note běží na Androidu. Mírným zklamáním může být využití jeho starší verze 4.4.4 KitKat, přičemž upgrade na Android 5.0 Lollipop není ani zdaleka zaručený. Systém je důsledně překrytý grafickou nadstavbou Flyme OS 4.2, která přináší telefon několik vylepšení. Prvním rozdílným prvkem je chybějící nabídka aplikací, a proto se veškeré dění musí vejít na pohotovostní plochy. Pro lepší organizaci si můžete jednotlivé aplikace naskládat do složek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Není překvapením, že Meizu také použilo flat design.

Na jednu plochu se přitom vejde až 20 aplikací (mřížka 4 × 5), přičemž spodní řada bude na všech z nich zobrazovat stejné zástupce. Samozřejmostí je možnost volby zobrazení i některých widgetů. Nadstavba Flyme OS však neposkytuje tolik přidaných funkcí jako konkurenční platformy. Mezi ty nepřínosnější patří režim DND (do-not-disturb), který dokáže ve vybraných hodinách blokovat příchozí hovory a zakázat systémové zvuky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V režimu DND si vyberete od kolika do kolika nebude telefon přijímat hovory a rovněž můžete některých číslům udělit výjimku.

Pokud na noc telefon vypínáte, můžete si podobně naplánovat vypínání a jeho následné zapínání. Další vylepšení souvisí se zobrazováním, když si v nastavení můžete přizpůsobit teplotu zobrazovaných barev či zapnout tzv. Dynamické rozostření. Tato funkce dokáže rozmazat pozadí při zobrazování textu, čímž by se jeho četba měla usnadnit. V praxi jsem však žádné reálné přínosy nepozoroval. S textem, přesněji s psaním textu souvisí i předinstalovaná chytrá klávesnice Fleksy. Její přínos je v chytrém opravování vašeho textu, avšak jelikož češtinu opravovat nezvládá, zřejmě budete volit jinou klávesnici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Meizu M1 Note obsahuje také jednoduchý návod s jednotlivými funkcemi.

Funkcí není moc, aplikací ještě méně

Pokud je telefon zamknutý, lze ho probudit několika způsoby. Tím nejběžnějším je stisk zamykacího tlačítka, vzhledem k velikosti displeje a umístění této klávesy budete zřejmě častěji využívat tzv. double-tap, tedy odemknutí dvojitým poklepáním na displej. Třetí možností je odemknutí skrze tah prstu od spodu displeje nahoru. Ze zamykací obrazovky se můžete jednoduše dostat do prostředí přednastavené aplikace, když přejedete prstem zleva doprava. Stejným gestem, avšak v opačném směru, spustíte fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Součástí minutky jsou i jednoduché recepty.

Tím však přidané funkce končí. Situace se příliš nezmění, ani když přijde řeč na předinstalované aplikace. Jejich menší počet je však spíše výhodou, protože každý uživatel využívá raději své oblíbené metody pro jednotlivé úkony. Velkou výhodou je absence všech aplikací od Googlu, které drtivá většina z nás nikdy nevyužije. Pokud ale k takovým patříte, můžete si je jednotlivě stáhnout z Google Play. V telefonu jsou předinstalovány pouze aplikace typu Záznamník, Poznámky nebo správce souborů Dokumenty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podobná aplikace se stává povinnou součástí každé nadstavby a nutno podotknout, že je velmi užitečná.

Užitečnou aplikací je Zabezpečení, která v sobě ukrývá hned několik funkcí. Zaprvé je to antivirový program, dále sleduje spotřebu vašich dat a umožňuje vám ovlivnit jejich využití jednotlivými aplikacemi a současně slouží také jako čistič. Tedy zvládne vyhledat nepotřebné soubory nebo ty, které zabírají příliš mnoho místa a umožní vám je jednoduše smazat. Současně dokáže i vyhledat aplikace, které příliš nepoužíváte (dle dne posledního spuštění) a opět vám nabídne jejich odinstalaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalkulačka obsahuje také rychlý převodník měn a je schopná fungovat v okně.

K přehrávání postačí

Nové Meizu obsahuje rovněž vlastní přehrávače médií. Ten, který slouží k přehrávání videa, toho příliš neumí, jedinou výraznější funkcí je jeho možnost spuštění v samostatném okně. Hudební přehrávač není o moc pokročilejší. Dokáže klasicky řadit hudbu dle žánru, interpreta nebo alba, přidávat písně mezi oblíbené, avšak tím to víceméně končí. Pochválit lze dostupný ekvalizér nebo softwarové vylepšení při poslechu ve sluchátkách Dirac HD Sound.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Také videopřehrávač dokáže fungovat v samostatném okně.

V závislosti na používání multimédií se samozřejmě rychleji vybije baterie. Ta má u M1 Note kapacitu 3140 mAh. V běžném provozu tak telefon vydrží celkem bez potíží dva celé dny. Pokud jeho využití zvýšíte, tak se jeho výdrž zkrátí, avšak jeden den výdrží téměř za všech okolností. Snad pouze pokud byste celý den používali telefon jako hrací přístroj, tak se dokáže vybít i za pár hodin. S nabíjením je to však horší, když z 0 na 100 to trvá i 4 a půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nabízí tři režimy při využívání baterie. Jejich výsledky se však liší pouze minimálně.

Témata článku: Meizu, , , , , , Meizu M1 Note, Jednoduchý návod, Chybějící FM, Zbylá dvojice, Dirac HD Sound, Note, Quadrant standard, Zpomalený režim, Lesklý plast, Výkonné osmijádro, Chybějící slot, Nezbytná dokumentace, První rozdíl, Země světa, Pro +, Antivirový program, Vysokorychlostní lte, Softwarové vylepšení, Bezdrátové příslušenství,