Meizu M2 Note: rychlík s příznivou cenou [recenze]

Meizu útočí na střední třídu s nadupaným modelem M2 Note. Dokáže dnes ještě skvělá výbava a nízká cena kompenzovat absenci LTE?
Kapitoly článku

Fotoaparát: potěšující nadprůměr

Už u minulé generace jsme v recenzi chválili kvalitu obou fotoaparátů, jelikož M2 Note přichází s totožnými fotomoduly, nelze jinak než chválit znovu. Hlavní 13 MPx snímač se světelností f/2,2 je doprovázen dvojicí LED diod. Snímky, které pořizuje, jsou vzhledem ceně přístroje excelentní. Fotografie jsou ostré, mají živé barvy a valký dynamický rozsah. Pochválit musím také noční fotky, které jsou kvalitou rozhodně nadprůměné. Neurazí ani přední 5 MPx selfie kamerka se světelností f/2,0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie Meizu M2 Note

Hodně se mi zalíbilo i prostředí fotoaparátu, které je velmi jednoduché, intuitivní, ale přesto nabízí pokročilé funkce. Kromě automatického režimu zde najdete i ruční režim s možností nastavení kompenzace expozice, ISO, rychlosti závěrky či ohnivskové vzdálenosti. Dále je tu režim Krása pro vyhlazení pleti, čtečka QR kódů, nebo Panorama. Nechybí ani barevné filtry, HDR nebo samospoušť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přes svou jednoduchý vzhled nabízí aplikace fotaparátu i pokročilé funkce.

M2 Note umí natáčet i videa ve Full HD při 30 FPS. Zaujmulo mě i pořizování zpomalených videí při 100 snímcích za sekundu, ty bohužel postrádají zvukovou složku a jsou pouze v rozlišení 640 × 480 pixelů. I tak funkci vítám, donedávna jednalo pouze o výsadu high-end telefonů.

Flyme OS aneb kam zmizelo lízátko?

Po softwarové stránce se jedná o velký pokrok, narozdíl od předchozího modelu s tyčinkou KitKat vsází M2 Note na nejnovější Android 5.1 Lollipop. Ten je na(ne)štěstí ukrytý pod rozsáhlou nadstavbou Flyme OS 4.5.2, která systém od Googlu změnila k nepoznání. Jak už je pro čínské nadstavby typické, ani tato neobsahuje klasickou nabídku aplikací, vše nainstalované tedy najdete pouze na plochách. Prostředí je velmi pěkně graficky zpracované, intuitivní a čisté, jelikož neobsahuje téměř žádný bloatware. Jedinou zbytečností pro mě byl obchod s aplikacemi v čínské lokalizaci, který nelze oddinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení je zbytečně podrobně roztříděné, nepotěší ani useknutá česká slova.

Na vrub systému bych připsal i jeho nepřipravenost na cizí jazyky. Překlad do češtiny je sice příkladný, protože jsou ale některá česká slova delší než původní čínská, na displej se zkrátka nevejdou a jsou useknutá. Poslední výhradu bych měl k roztříděnému nastavení, přestože jsem obvykle jeho zastáncem, u Meizu je rozdělení tak podrobně (14 kategorií), že je to spíš na škodu než k užitku. Abych nebyl pouze negativní, musím uznat, že je prostředí skvěle optimalizované a vzhledem k jeho rozsáhlosti není ani paměťově náročné. Po prvním spuštění je ze 16 GB vnitřní paměti volných necelých 12 GB a ani s volnou operační pamětí při běžném používání neklesnete pod polovinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V systému naleznete užitečné aplikace jako poznámky, hudební přehrávač, čistič paměti, ale také nepotřebný čínský obchod s aplikacemi.

Výdrž: nenápadný vytrvalec

Přestože kapacita baterie od minulé generace klesla ze 3 140 na 3 100 mAh, mohu s klidným srdcem prohlásit, že Meizu M2 Note vydrží 2 dny běžného používání na jedné SIM. Přitom ho nemusíte nijak šetřit, můžete mít neustále zapnutá mobilní data, surfovat na internetu, volat, psát SMS a ještě zbyte čas i na krátkou hru. Pokud se uskromníte s mobilním připojením a hrami, můžete dosáhnout i na 3 dny. Při hodně náročném používání, jako je hraní her, aktivní využívání polohových služeb a podobných aktivitách však pochopitelně budete nabíjet každý den.

Podotýkám, že pokud budete využívat dvě SIM karty, může se doba výdrže zkrátit až o půl dne při běžném provozu. Přístroj z 0 na 100% nabíjí něco málo přes 2 hodiny, což je oproti 4 hodinám u M1 Note výrazný pokrok. Baterie bohužel není uživatelsky vyměnitelná.

Konektivita a senzory

Po stránce konektivity M2 Note má hodně co dohánět. Chybí podpora NFC a ani s LTE to není žádná sláva, podporována jsou totiž pouze pásma 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Výhodou však je, že 4G sítě podporují oba nano SIM sloty, volbu primární datové karty stačí tedy provést softwarově. Přístroj také může komunikovat přes Bluetooth 4.0 LE nebo Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n ve frekvenčních pásmech 2,4 nebo 5 GHz, nejnovější standard ac však bohužel chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení naleznete nabíječku, micro USB kabel a také špendlíček pro přístup k SIMkám

S polohovými službami a senzory už je to o poznání lepší. M2 Note využívá k zjištění polohy moduly GPS, A-GPS, GLONASS, přičemž fixace je bleskurychlá, nechybí ani elektronický kompas. Výčet senzorů je ještě delší, nalezneme zde akcelerometr, gyroskop, senzory přiblížení, okolního světla nebo hallova efektu.

Koupit?

Přestože novinka nepřináší žádné výrazné inovace, naopak je v určitých ohledech o krok pozadu, kompenzuje to nižší cenou, která se pohybuje kolem 5 000 Kč. Za tyto peníze telefon vše plní na výbornou, problém je absence NFC (malý) či nepodpora „českých“ LTE pásem 800 a 900 MHz (velký problém). Naopak oceníte pevné zpracování, skvělý fotoaparát, svižné prostředí nebo slušnou výdrž baterie. Vzhledem k tomu že M2 Note cílí zejména na mladé, bude v prodeji v pastelových barvách: šedé, bílé, modré či růžové.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud se vám Meizu zalíbilo, ale toužíte po vyšším výkonu, doporučím vám podobný, přesto starší M1 Note, který se doprodává za cenu o 1 000 Kč vyšší, případně nový dvojnásobně dražší model MX5, u kterého už je výkonu více než dostatek (ale ani on nemá „české“ LTE). Konkurence však nespí a za podobnou cenu nabízí mnoho zajímavých telefonů i s plným LTE, například Vodafone Smart Ultra 6Honor 4X a pokud vám nevadí Windows tak i Microsoft Lumia 640 XL.

Meizu M2 Note
rozměry a hmotnost: 151 × 75 × 8,7 mm, 149 g
displej: 5,5", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Mediatek MT6753 (8× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Plusy:

  • Cena
  • Kvalitní zpracování
  • Nadprůměrný fotoaparát
  • Dvoudenní výdrž
  • Dostatečná výbava

Mínusy:

  • Absence LTE pásem 800 a 900 MHz
  • Nemá NFC
  • Slabší výkon než u minulé generace
  • Horší reproduktor

Témata článku: Meizu, , , , , Honor 4X, Meizu M2, Meizu M2 Note, Meizu MX5, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 6, Ruční režim, Zastánce, Skvělý fotoaparát, Zpomalené video, Výrazný pokrok, Sling Shot, Quadrant standard, Podpora nfc, Pevné zpracování, Flyme, Note, Mei, Svižné prostředí, Dragontrail,