Meizu M9: Superstar loňského roku [recenze]

Meizu sice nepatří mezi hvězdné mobilní značky, smartphone M9 se mu ale povedl. Větší rozruch by však udělal, kdyby tu byl o rok dříve.
Kapitoly článku

Čínské Meizu není v české kotlině příliš známá značka. Tato společnost se orientuje především na svůj domácí trh. Po několika ne moc úspěšných modelech přišel Meizu M8, díky kterému se tato značka dostala do povědomí lidí pohybujících se v mobilním světě. V dubnu 2010 byl představen jeho nástupce Meizu M9. Ten disponoval na svoji dobu výbavou téměř z říše sci-fi. Velmi jemné rozlišení displeje, vnitřní paměť či natáčení videa v HD ready totiž tehdy ještě zdaleka nebylo standardem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Emgeton Meizu M9 na produktových fotografiích

Některé jeho parametry neměly ani vlajkové lodě nejznámějších značek. Mělo to jedinou chybu. Jeho příchod na trh byl totiž plánován v Číně na konec roku 2010 a do zbytku zemí se dostal až letos. Do Čech se „emdevítka“ dostala až nyní, v prosinci 2011, pod svými křídly ji začal prodávat český Emgeton. A když je konečně tady, tak už to taková hvězda není. Samozřejmě stále patří ke slušně vybaveným telefonům, ale už to jednoduše není nic mimořádného. Také pro to byl představený jeho nástupce Meizu MX, jež by měl být prvním čtyřjádrovým telefonem.

Klíčové vlastnosti:

  • dobrá konstrukce telefonu
  • kvalitní jemný displej
  • zjednodušené grafické rozhraní nad Androidem 2.3
  • prostředí telefonu v češtině

Hlavní nedostatky:

  • prostředí systému je místy nedotažené, problém s některými aplikacemi
  • klávesnice nemá české znaky
  • fotoaparát produkuje jen průměrné snímky a chybí mu blesk
  • příliš vysoko nasazená cena

Hlavně dokonalý obraz

Ve chvíli, kdy se vám toto zařízení dostane do ruky, vám připadá, jako kdybyste drželi v ruce čínskou napodobeninu iPhonu 4/4S. Například Samsung Galaxy S II je proti tomu zcela originální designový kousek. Konstrukce Meizu M9 opravdu dost připomíná jablečný telefon, a to nejen svým vzhledem, ale také svou velikostí. M9 se totiž nehoní za obrovskou úhlopříčkou displeje, čínská společnost u tohoto modelu zvolila tu (pro mnohé vč. mě lepší) druhou variantu. Proto se u něj můžeme setkat se středně velkým ASV TFT displejem s úhlopříčkou 3,5 palce, díky kterému se telefon skvěle drží v ruce, a palcem dosáhnete všude. Rozlišení zobrazovací plochy 640 × 960 pixelů je pak asi největší devízou celého telefonu, hustota 326 ppi totiž vašemu oku poskytuje dokonale jemný obraz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohled vypadá Meizu M9 jako běžný Android střední třídy

Nad displejem jsou ukryté senzory světla a přiblížení. Pod displejem naleznete dvě senzorové a jedno mechanické tlačítko, kde levé senzorové tlačítko slouží jako krok zpět a to pravé vyvolává rozšířenou nabídku (je-li k dispozici). Hlavní tlačítko je tedy mechanické a umožňuje nám vrátit se domovskou obrazovku. „Dvoustiskem“ toho tlačítka vyvoláte rychlé menu pro ovládání Bluetooth, GPS, Wi-Fi, ovládání hudby a nedávno spuštěné aplikace. Další tlačítka, která jsou umístěna na levém boku telefonu, slouží k ovládání hlasitosti. Ve spodní části obou bočních hran se pak nachází hlasité stereo reproduktory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je ze zadní strany plastový, schází blesk nebo dioda

Do horní hrany pak budete připojovat sluchátka, protože právě tam se nachází 3,5mm jack. Zamykací tlačítko najdete také na horní hraně, přesněji na její pravé polovině, což pravákům umožňuje jednodušší odemykání. Nabíjet telefon je možno skrze, dnes již téměř „vyhynulý“, miniUSB konektor, který je uložen na spodní hraně. Kromě něj naspodu naleznete také mikrofon. Na zadní straně telefonu je umístěna pouze čočku fotoaparátu, jež je chráněna samotným zadním krytem telefonu, a nápis Meizu M9. Vše výše uvedené tvoří celek, který má rozměry 59 × 113 × 11 mm a váží 123 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod displejem najdete tři tlačítka k ovládání Androidu, nad displejem se ukrývají čidla

Zadní kryt se dá celý odejmout, a tudíž je možno měnit baterii. Akumulátor dodávaný v balení má kapacitu 1 370 mAh, v praxi to znamená, že při běžném používání vydrží půl druhého až dva dny, pokud však budete hrát hry nebo se dívat na video, budete muset dobíjet minimálně každý večer. Pod zadním krytem je také ukryta microSD paměťová karta, která ale není uložena pod baterií, a proto ji lze vyjmout i pokud je telefon zapnutý. V balení se bude dodávat 8GB nebo 16GB varianta. SIM karta sice také není pod baterií, ale tu bez vyjmutí baterie stejně nevyndáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro výměnu SIM karty musíte vyjmout baterii, paměťovou kartu 8 nebo 16 GB najdete přímo v telefonu

Procesor s jedním jádrem

Telefon pohání jednojádrový procesor s frekvencí 1 GHz za pomoci grafického čipu Power VR SGX 540. Přičemž frekvenci procesoru lze manuálně upravovat pomocí nastavení telefonu, a to znamená, že pokud chcete šetřit baterii, můžete nastavit nižší frekvenci, naopak pokud chcete výkon, nastavíte tu nejvyšší možnou. Některé názory a testy uvádí, že pokud nastavíte nejvyšší frekvenci, dostanete se na hodnotu dokonce 1,2 GHz. Paměť RAM vykazuje hodnotu 512 MB, stejné číslo se opakuje u paměti ROM. Výsledkem je svižný chod celého systému, v tomto případě Androidu 2.3.5 (Gingerbread).

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Marketu a stahování aplikace, všudypřítomné čínské znaky stále připomínají původ telefonu

Vnitřní paměť je dostatečná k tomu, abyste do ní nainstalovali velké množství aplikací s Android Marketu, či z MStore, vlastní obchod s aplikace, avšak je pravděpodobně určený jen pro čínský trh, protože vše je psáno čínskými znaky a ceny jsou uvedeny v čínských jüanech. Bohužel systém ještě není zcela vyladěný, a tak se tu a tam stane, že nějaká aplikace neběží zcela správně. Konkrétně se mi u některých aplikací stalo, že po vyvolání nastavení se nic nedělo a po chvíli celá aplikace spadla.

Témata článku: Meizu, , , Apple iPhone 4GB, Meizu M9, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Instalovaná aplikace, Softwarová klávesa, Super +, Velké písmeno, Dobrý pocit, Super, Lešticí hadřík, Superstar, Dnešní trh, Zbytečná funkce, Rok, Zvukový formát, Designový kousek, Mei, Dobrá konstrukce, Loňský rok, Známá značka,