Měla to být revoluce mobilní fotografie. Po neúspěchu Nokie 9 končí Light s telefony

Měla to být revoluce v mobilní fotografii. Vše začlo před pěti lety, kdy společnost Light představila prototyp foťáku se 16 objektivy. Data z několika senzorů se skládala do jednoho obrazu, takové hardwarové HDR. Pak se mluvilo o tom, že Light s Foxconnem pracují na smartphonech s 5 až 9 objektivy.

Jediným výsledkem byla Nokia 9 PureView, která sice ohromila pěti objektivy, ale kvalita fotek měla značné výkyvy. Přesto Light sliboval spolupráci s dalšími výrobci (Sony, Xiaomi).

Trend posledních let však ukázal, že větší počet objektivů se dá využít jinak (typicky k zoomování) a skládání snímků je efektivnější dělat softwarově. V Lightu uznali neúspěch a pro Android Authority uvedli, že se smartphony končí. Firma se bude věnovat 3D skenování prostoru v automobilovém průmyslu. Na webu se chlubí vizí aut, která vidí jako lidé.

To rozhodně není dobrá zpráva pro Nokii. Na nástupce modelu 9 PureView už se nějaký ten pátek čeká a už došlo i na několik odkladů. Nyní je ale konečně jasný důvod. Je tedy pravděpodobné, že se nástupce nedočkáme, nebo jen půjde cestou konvenčního fotoaparátu.

Diskuze (1) Další článek: Málokdo o nich ví. Šikovné pluginy v Samsung Game Booster vám ukáží i FPS

Témata článku: Nokia, , , , , , , , Nokia 9 PureView, Lightu, Neúspěch, Revoluce, F +, Objektiv, Foxconnem, Android Authority, PureView,