Memplug - čtečka Smart Media karet už i pro Visory

Pomalu ale jistě vám začíná docházet paměť? Chcete mít své oblíbené aplikace či knihy stále s sebou? Vestavěná paměť vám již nestačí? Pokud jste majiteli počítače Visor, nabízí se elegantní a jednoduché řešení.
Před necelými dvěma měsíci jste se mohli na našem serveru dočíst o AxxPACu - čtečce Smart Media karet pro Palm IIIx (a po úpravách i pro Palm IIIe a IIIxe). AxxPAC je prozatím jediné zařízení umožňující rozšířit stávající paměť modelů Palm IIIx,IIIe a IIIxe na více než 8MB. Zařízení je použitelné a ceny SM karet přijatelné. Jedinou nevýhodou je, že aplikace zatím není možné žádným způsobem (byť třeba načtením do RAM) přímo z karty spouštět. Během dvou měsíců, které uplynuly od recenze zařízení AxxPAC, došlo také k zásadní změně - společnost PDA Planet ukončila jeho prodej z důvodu nízké prodejnosti. Není se čemu divit: majitelů zařízení, se kterými je možno AxxPAC používat, stále ubývá a většina z nich také pečlivě rozmýšlí, zda investovat do podobného modulu, nebo si raději pořídit Palm nový. V současné době, kdy se na trh pomalu začínají dostávat Palmy m500 a m505 se zabudovanými sloty pro Secure Digital a MultiMedia Cards, začínají obdobná řešení rozšiřování paměti ztrácet smysl. Své uplatnění najdou pouze u uživatelů, kteří nemohou nebo nechtějí investovat do nových modelů a chtějí rozšířit svá stávající zařízení.

Pokud jste majiteli kapesního počítače Visor, můžete využít vestavěného SpringBoard slotu a modulu MemPlug. Výrobcem tohoto modulu je společnost Portable Innovation Technology LTD a jeho cena je v současné době $49.95.

S modulem můžete používat standardní 3.3V Smart Media karty s kapacitou až 64MB. Modul dále obsahuje Flash EEPROM, ve které jsou uloženy nejen ovladače vlastního zařízení, ale také aplikace pro práci s kartou, prohlížení obrázků a videa.

PiBackup - s touto aplikací můžete provést kompletní zálohu paměti RAM vašeho Visora na SM kartu a v případě nouze ji také z karty obnovit.

PiMover - aplikace sloužící k přesouvání databází mezi pamětí RAM a SM kartou.

PiViewer - pomocí této aplikace můžete prohlížet obrázky ve formátu JPEG přímo z karty (tato možnost je užitečná obzvláště v případě, že vlastníte digitální fotoaparát používající jako médium SM karty - vyfocené snímky si pak můžete prohlížet přímo z karty i na svém Visoru).

Piprefs - umožňuje rychlé či úplné zformátování karty, změnu popisky, nastavení cesty pro spouštění filmů přehrávaných gMovie Playerem atd.

gMovie Player - prohlížeč obrázků, animací a videa s možností přehrávání videí přímo z karty (videa můžete vytvářet pomocí gMovie Makeru který získáte k modulu MemPlug zdarma).

SM karty se do modulu zasouvají shora. Bohužel stejně jako v případě zařízení AxxPAC zatím není možné spouštět aplikace přímo z karty.

Specifikace:

Rozměry 57 x 54 x 11mm
Váha 22g
Rozměry 45 x 37 x 0.76mm
Váha 2g
Napájení Z počítače Visor
Spotřeba V provozu: max 8uA
Standby: <1uA
Podporované systémy souborů FAT (File Allocation Table)
Kompatibilita Visor Prism, Platinum, Deluxe a Solo
Handspring Springboard V1.1
Palm OS 3.1 a 3.5.2H
FAT
4, 8, 16, 32 a 64Mbyte 3.3V SmartmediaTM Card

Jedná se o velmi originální řešení se zajímavou cenou a množstvím software v ceně. Cena se někomu může zdát poněkud vysoká, je však přiměřená vlastnostem zařízení a ve srovnání s jinými řešeními rozšíření paměti u počítačů Visor je dokonce nižší. Záleží tedy pouze na vašem rozhodnutí, zda si tento modul pořídíte.

Závěrečné hodnocení:

+ originální řešení
+ množství software v ceně
- nemožnost spouštět aplikace přímo z karty
- zatím lze použít pouze karty s kapacitou do 64 MB včetně

MemPlug

Výrobce: Portable Innovation Technology LTD
Zdroj: Palmgear HQ
Cena: $49.95

Váš názor Další článek: Eurotel: ceny mobilů na červen

Témata článku: , Čtečka, Pro +, Smart Card, Zabudovaný slot, VIS, Mem, Med, SMA