Mercedes-Benz testoval LTE přímo za jízdy

Máte doma internetovou přípojku o rychlosti 25 Mb/s? V budoucnosti ji možná budete mít i v autě. Postarají se o to Mercedes-Benz a Nokia Siemens.

Luxusní vozidla německé automobilky budou už brzy disponovat možností vysokorychlostního připojení k internetu. Novinka bude představena ještě letos na podzim pod jménem myCOMAND.

TIP: článek vyšel také ve slovenštině na MobilMania.sk

LTE v autě

První test systému se uskutečnil na mnichovské dráze v automobilu Mercedes-Benz třídy S. Podle slov zástupců automobilky vše proběhlo bez nejmenších problémů. Co se týče technologie, konkrétně se jednalo o LTE dodanou společností Nokia Siemens.

V testovacím voze byl integrovaný modem, který umožnil příjem signálu. Nejde ale o žádný experimentální prototyp, nýbrž o plnohodnotně zabudované zařízení, které nijak nenarušilo design interiéru. Součástí testu byla také zkouška tzv. handover, tedy předání modemu mezi sousednímu buňkami sítě bez přerušení spojení. Při testu se podařilo dosáhnout stabilních přenosových rychlostí na úrovni 25 Mb/s pro download a 5 Mb/s pro upload.

TIP: Alcatel-Lucent: LTE vyvíjíme v Bratislavě

Podobného testu, který rovněž v Německu realizoval T-Mobile ještě minulý rok, jsme se měli možnost zúčastnit. V testovaném vozidle byl integrovaný experimentální modem a v tomto případě se podařilo přenášet data rychlostí až 50 Mb/s.

Výhody permanentního spojení

Systém myCOMAND umožní svým majitelům okamžitou aktualizaci softwaru hned po startu vozidla. Internet na palubě automobilu přinese širokou paletu možností. Oblíbenou vymožeností každého cestovatele se určitě stane funkce World Radio, tedy možnost poslouchat rádio prostřednictvím internetu. Přes protokol VoIP bude možné telefonovat nebo posílat textové zprávy bez poplatku. Samozřejmou součástí vybavení je internetový prohlížeč a navigační systém s aktuálním náhledem na dopravní situaci.

Další praktickou novinkou bude Trip Assist – vyhledávač míst v nejbližším okolí. Zařízení vám například zobrazí nabídku hotelů v konkrétní lokalitě a vy si budete moci okamžitě zarezervovat pokoj. Podobně by měl fungovat i výběr nejvýhodnější čerpací stanice a také v tomto případě budou všechny údaje aktualizované v reálném čase z internetu.

Podle dostupných obrázků má rozhraní přitažlivý vzhled a manipulace s ním má být podle slov představitelů značky intuitivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí myCOMMAND

LTE je výhodou i problémem

Jmenované služby jsou ale bytostně závislé na stabilním připojení na internet. A to je problém. LTE totižto není technologií se souvislým pokrytím území a s největší pravděpodobností ještě alespoň dekádu nebude (tou zůstane klasické GSM). LTE bude využívané jako samostatná datová technologie ve vybraných lokalitách, tedy tak, jak to dnes známe u 3G/HSDPA. Dostupnost signálu LTE bude v méně urbanizovaných oblastech i po několika letech od začátku komerčního provozu minimální. To pochopitelně sníží praktický užitek celého systému.

Na druhou stranu největší pomoc by systém myCOMMAND znamenal rovněž ve městech a oblastech s hustějším osídlením a nic tak není beznadějné…

TIP: LTE přichází, známe první detaily

Výrobce nezveřejnil, zda bude integrovaný modem duální a bude podporovat i pásma sítí 3G, ale dá se to předpokládat. Podporu 2G naopak nečekejme, protože rychlost těchto datových služeb je pro tuto aplikaci naprosto nedostatečná.

Časem by se s tímto systémem měla spojit i možnost ovládání hlasem při zadávaní konkrétních příkazů. Více o fungovaní systému myCOMMAND napoví propagační video výrobce.

Navzdory tomu, že automobilový a telekomunikační průmysl byli rozdíllné jako den a noc, budoucnost patří společným projektům. Už teď je jasné, že auta, ale i uživatelé budoucnosti budou vyžadovat stabilní internetové připojení. Mercedes-Benz představil zajímavý systém s podporou sítí LTE, jehož reálné využití je sice zatím minimální, naznačil ale, jakým směrem se celý automobilový průmysl vydá.

Diskuze (3) Další článek: TomTom v iPhone už i pro Českou republiku

Témata článku: , , Telekomunikační průmysl, Mercedes-Benz třídy S, Mercedes-Benz, Propagační video, Bytost, Integrovaný modem, Test, Společný projekt, Mercedes