Metro, busy, tramvaje ... v Palmu

Kapesní počítače Palm toho umí hodně, o tom není pochyb. Aby toho uměly ještě více, byly v poslední době vyvinuty dvě aplikace, které usnadňují život lidem používající hromadné dopravní prostředky.
Kapesní počítače Palm toho umí hodně, o tom není pochyb. Aby toho uměly ještě více, byly v poslední době vyvinuty dvě aplikace, které usnadňují život lidem používající hromadné dopravní prostředky.

Metro
Prvním z nich je francouzská aplikace Metro, jež zahrnuje i databázi pražského metra, ale také všech tramvajových linek v Praze. Mimochodem, databáze pražské MHD, kterou Metro využívá, je nejobsáhlejší ze všech databází světových velkoměst (příčinou jsou přidané tramvaje), které Metro nabízí. Celá aplikace včetně databáze Prahy zabere v Palmovi cca 90 kB.

Hlavní funkcí Metra je hledat spojení z bodu A do bodu B. Zadám-li například výchozí stanici "Nádraží Holešovice" a cílovou "Pražský hrad", Metro se pokusí najít potřebný spoj. To ale není vše, Metro se snaží spoje "optimalizovat" a najít ten nejkratší respektive časově nejméně náročný. Pokud je spojení složité, snaží se kombinovat metro a tramvaj zároveň, jinak volí raději jen jeden druh spoje (metro VS tramvaj).

Po nalezení příslušných údajů v databázi vypíše přibližnou délku trasy, čísla linek (resp. písmena u metra), směr a stanice nástupu + výstupu.

Pravda je, že Metro asi nevyužijí obyvatelé Prahy, ale naopak pro mimopražské je aplikace vynikající. Sám jezdím relativně často do Prahy a mnohdy mám dorazit na místa, o kterých jsem v životě neslyšel a nevím kde jsou (dostanu jen informaci o cílové zastávce tramvaje). Na to je Metro vynikající.

Jedinou nevýhodou Metra je snad jen to, že v něm chybí časové údaje od odjezdech, ty by ale na druhou stranu několikanásobně zvětšily velikost databáze a každý kb v Palmu má cenu zlata.

Na závěr bych zdůraznil, že pro Metro existuje již 152 databází v podstatě všech světových velkoměst včetně Prahy a Bratislavy.

MHD a lá Jiří Mžourek
Druhá aplikace je dílem pana J. Mžourka, který se snaží vytvořit aplikaci s kompletním přehledem jízdních řádů MHD v Praze, samozřejmě včetně časů odjezdů. Celá databáze by čítala desítky megabytů, proto je verze pro Palm lehce ořezána. Především chybí jízdní řád metra a pro každou linku je vybrána jen jedna typická trasa. Navíc nejsou zatím zpracovány všechny linky, cca 2 desítky jich chybí. Celá aplikace + databáze všech dostupných linek zabírá slušných 290 kB, do Palma si lze ale nahrát podle libosti jen několik vybraných linek (což markatně sníží zabranou paměť v Palmu).

MHD se skládá ze dvou částí - desktopové pro PC a klientské pro Palma. Desktopová je naprogramována v Javě a slouží jako náhrada HotSync aplikace. Její rozchození ale není až tak triviální, naštěstí ji není nutno instalovat, protože autor připravil PDB balíky, které stačí do Palma nahrát standardně via HotSync.

Nyní k samotné aplikaci v Palmovi. V jízdních řádech lze vyhledávat podle dvou kategorií - zastávky nebo přímo linky. Pokud vkládáte název zastávky, doplňují se automaticky možné alternativy podle zadaných písmen (např.: malo - Malostranská, Malostranské náměstí, Malovánka), což je příjemné a hlavně to ulehčí práci. Po vybrání stanice se musí zvolit linka tramvaje nebo autobusu a poté se objeví již samotný jízdní řád s časy odjezdu. Pan Mžourek zajišťuje i pravidelnou aktualizaci databází, naposledy tak učinil 5. listopadu. Databáze pro tuto aplikaci existuje i pro Ostravu (předpokládám, že obsahuje jen tramvaje bez metra ;), její autorem je Ondřej Kostruh, stáhnout lze rovněž z výše uvedené stránky.

MHD asi využijí více piloti z Prahy, pro mimopražské je možná snadnější se podívat na jízdní řád vylepený na zastávce :-).

Váš názor Další článek: Sharp kombinuje handheld, videokameru a PDA

Témata článku: , , , Tramvaj, Malostranské náměstí, Buš, Metr, Malostranská, Nádraží Holešovice