MicroSD 16 GB v redakci: bude fungovat i vám?

Více hudby, fotek a videa. Do obchodů se dostávají karty microSD s kapacitou 16 GB. Budou fungovat ve vašem telefonu?

Tak jsme se dočkali, výrobci paměťových karet nám konečně zvětšili úložnou kapacitu v našich telefonech. Sice už dlouho ve specifikacích těch lepších mobilů čteme „podpora microSD až do kapacity 32 GB“, ale vše stále leží právě na producentech karet. Dosud nám nabízeli nanejvýš „osmičky“, ale teď povyskočili na 16 GB.

TIP: Máte Sony Ericsson s kartami Memory Stick Micro a tento článek se vás tedy příliš netýká? Klikněte zde, i pro vás se chystá 16 GB do kapsy

Každý takový krok s sebou nese vlnu dotazů, jestli bude ten který telefon karty o nové kapacitě podporovat. Do redakce se nám dostala karta SanDisk microSDHC 16 GB, a tak jsme ji hned nacpali do všech telefonů, co jsme zrovna měli po ruce. Uvědomuji si, že telefony v redakci specializovaného magazínu netvoří zrovna reprezentativní vzorek, a tak pod tabulku výsledků přidám několik tipů, které by vám měly pomoct k informaci, zda si právě váš telefon s novou kartou poradí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kapesní „šestnáctigigo“ v redakci
Modelpodpora 16GB microSDHC
Nokia E51ano
Nokia 6210 Navigatorano
O2 XDA Orbitano
HTC TyTN IIano
HTC Touch Proano
Nokia 5310 XpressMusicano
Nokia 5220 XpressMusicano
Samsung E210ne

Bude mi to fungovat?

Není microSD jako microSDHC. Karty obou formátů sice vypadají naprosto stejně, ale microSD má kapacitu do 2 GB, microSDHC (přídavek HC znamená High Capacity, tedy vysoká kapacita) má podle specifikačního protokolu 4 až 32 GB. S kompatibilitou obou formátů je to složité. Základ je prostudovat technickou specifikaci telefonu. Podívejte se na mobil, jeho krabici či návod k použití a hledejte jedno z následujících log:

Pokud takovou informaci najdete, máte jasno. Najdete-li zkratku microSDHC, telefon by měl být připraven i na 32GB budoucnost. Chybí-li ve vašem logu ono HC, máte s největší pravděpodobností smůlu. Pokud jste v minulé větě cítili náznak naděje, je směřovaná zejména k uživatelům postarších chytrých telefonů.

Tak například výše v tabulce uvedený XDA Orbit vyšel z továrny s operačním systémem WinMobile 5, kolega si jej svépomocí updatoval na WinMobile 6 a velké karty mu v přístroji fungují. Podobně to funguje u Symbianu, u Nokií často stačí nahrát aktuální firmware pomocí PC Suite. Mezi hloupými telefony je situace o stupeň horší. Nevím o žádném konkrétním případě, ve kterém by update firmwaru přinesl podporu microSDHC, ale teoreticky v tom nevidím problém.

A ještě jedna univerzální rada. Půjčte si kamarádovu 8GB microSDHC a strčte ji do svého telefonu. Jestli funguje tak jak má, bude i ta se 16 gigabajty.

Kam tohle spěje?

Už jsme si řekli, že standard současného formátu microSDHC končí na 32 GB. Vývoj pak ale samozřejmě neskončí a do kapsy se nám vejde stále více dat. Naši slovenští kolegové nedávno vydali bleskovku s vyjádřením zástupců firmy SanDisk. Ti se nechali se slyšet, že do tří let přijdou s kartou microSD o kapacitě 128 GB. Co dodat? Už se těším.

Ale teď zpět na zem. Dnes testovanou kartu SanDisk microSDHC 16 GB koupíte podle Heureka.cz už za 1 561 Kč (aktuální cena zde). A ještě jeden údaj. Změřil jsem, jak dlouho v reálu trvá takovou kapacitu naplnit hudbou přes čtečku: 29 minut a 40 sekund.

Diskuze (87) Další článek: Samsung Propel: textová QWERTY zbraň

Témata článku: , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia 5220 XpressMusic, Nokia 5310 XpressMusic, Nokia 6210 Navigator, Nokia E51-1, Nokia E51-2, O2 XDA Orbit, Samsung E210, Mastodon, Red, Reprezentativní vzorek, Univerzální rada, Micro, Reda, F +, Vysoká kapacita, Mastodont, Mic