Microsoft a Ericsson: rozchod starých přátel?

Strategické partnerství uzavřené mezi softwarovým gigantem Microsoft a výrobcem mobilních telefonů firmou Ericsson dostává vážnější trhliny. Rozejdou se každý svou cestou?

Microsoft neplatí

Ericsson Microsoft Mobile Venture – jak se sdružení nazývá – vzniklo v prosinci roku 1999. Bylo založeno za účelem vývoje a následného prodeje komplexních řešeních pro mobilní a pevnou telefonii. Dodávky realizované tímto sdružením obsahovaly vše potřebné pro chod telefonní sítě jak po hardwarové stránce (Ericsson), tak po programové stránce (Microsoft).

Problém je v tom, že společnost Microsoft stále nevložila do sdružení kapitál ve výši třiceti procent účetní hodnoty společností, ačkoli se k tomuto kroku při podpisu smlouvy před dvěma lety zavázala. Tím pádem je společnost Ericsson jediným vlastníkem. Není se tedy čemu divit, že takové jednostranné spojenectví (jednostranné po finanční stránce) se společnosti Ericsson příliš nelíbí a ráda by tak z tohoto neperspektivního vztahu vycouvala.

Vítr vane z východu?

V oblasti dohadů však stále zůstává důvod této nespokojenosti. Je pravda, že v médiích uváděný důvod – nedodržení závazků ze strany Microsoft – se může zdát dostatečně pádným argumentem, ale na druhé straně výdělky Ericsson Microsoft Mobile Venture jsou více než dobré. Podle našich informací byla v poslední době uzavřena výhodná smlouva například se společnosti Vodafone. Zdá se tedy, že v nelibost toto spojenectví upadlo po spojení Ericssonu se společností Sony. Že by Microsoft nebyl pro Sony perspektivním partnerem?

 

Váš názor Další článek: Nová Nokia 5510 – revoluce v textovkách?

Témata článku: Ericsson, Microsoft, , , , Starý, Micro, Rozchod, Eri, Mic