Microsoft Continuum: Cool funkce, nebo pohádka?

Víme vše o Microsoft Continuum. Co a jak umí? Pro koho je a co rozhodně nečekat? Začátky bývají těžké a platí to i pro mobil v roli počítače.
Kapitoly článku

Jednou z nejatraktivnějších funkcí Windows 10 je Microsoft Continuum. Funkce, která ze smartphonu udělá počítač. Podle Microsoftu strašně cool věc, ale jako vždy je v reálu potřeba přibrzdit a na věc se podívat s odstupem. Co, pro koho a za kolik Microsoft Continuum je?

Co je Continuum?

...Microsoft dříve tvrdil, že funkce, která z vašeho smartphonu udělá počítač. Tak jednoduché to ale není. Nyní je firma opatrnější a když mluví o Continuu, používá pojem „PC-like experience“. Co s Continuem získáte, je skoropočítač, nikoliv počítač. Ne, že by nás Microsoft klamal nebo chtěl klamat, to spíše novinářská hladovost z této funkce udělala větší senzaci, než ve skutečnosti je. I tak jde o velmi dobrou funkci, v mnoha ohledech je revoluční a mnozí ji rádi využijí. Ve vzduchu však visí otazníky, na které odpoví až budoucnost. 

Klepněte pro větší obrázek
Funkce Microsoft Continuum: smartphone + Display Dock + monitor + klávesnice a myš = „PC-like experience“.

Co ke Continuu potřebuji?

V prvé řadě podporovaný telefon. Microsoft v počátcích ukazoval Continuum na Lumii 1520, ale ta i model 930 (jakožto dosud nejvýkonnější Lumie) mají smůlu. Proč? Jde o výkon, nové Lumie 950/950 XL mají nejnovější procesory od Qualcommu: Snapdragon 808/810 a k tomu rovné 3 GB operační paměti. Microsoft sice nikde nezmiňuje, jak vysoké rozlišení může mít připojená obrazovka, avšak mít výkon pro ni a vlastní WQHD displej, to není jen tak. Navíc na každém displeji provozujete jinou aplikaci s vlastním pozadím, procesy a službami. Tedy ne jedna aktivní aplikace a ostatní v pozadí, jako na smartphonu, ale dvě aktivní plus  pozadí.

Klepněte pro větší obrázek
Středobodem všeho je Microsoft Display Dock.

Aby toho nebylo málo, je potřeba ještě jeden kus hardwaru: Microsoft Display Dock. Chytrá krabička, která dělá prostředníka mezi smartphonem a obrazovkou, ke které připojíte myš, klávesnici, napájení, disk a samozřejmě smartphone. Podle slov Microsoftu veškeré kouzlo probíhá v Lumii, takže je otázkou, nakolik je Display Dock chytrou krabičkou a ne obyčejným rozbočovačem. Oficiální cenovka byla nastavena na cca 3 000 korun. Dostupnost by měla být zároveň s Lumiemi, prodávat se ale bude samostatně (někteří prodejci slibují, že ho budou přidávat jako dárek k Lumiím).

Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k tomu, že i toto je tiskový snímek od Microsoftu, bude zřejmě Display Dock umět fungovat i s Bluetooth klávesnicí a myší.

Potřebujete také „univerzální aplikace“. Tedy takové, které pružně reagují nejen na rozlišení, ale také na úhlopříčku, na které jsou zobrazovány. Tomu přizpůsobí svůj layout. Proto Microsoft na ukázkách Continua používá hlavně Office a Outlook. To jsou totiž jeho vlastní univerzální aplikace, které má dokončené a bez chyb. Samozřejmě ale půjdou spouštět i Store, webový browser, hudba, zprávy, počasí a mnohé další aplikace i od vývojářů třetích stran.

Jak Continuum funguje?

Středobodem je tedy Display Dock. K tomu přes USB-C kabel připojíte vyhovující smartphone, z druhé strany monitor/televizi/projektor, do další trojice USB (produktový web uvádí 2.0, zahraniční redakce 3.0) můžete dát myš, klávesnici (zřejmě i přes Bluetooth dongle, ale pozor na ovladače) a třeba flash disk (u externích HD opatrně, některé opět potřebují ovladače, které si PC nainstaluje a u smartphonu by mohl být problém). Posledním konektorem je ještě jedno USB-C, které by mělo sloužit pro připojení ke zdroji energie, tedy aby se mohl smartphone zároveň nabíjet.

Klepněte pro větší obrázek
Funkce Continuum je ještě stále ve vývoji, už nyní ale funguje více než dobře. Zde obrázek z jedné části jejího nastavení, kde později půjde volit režim Continua jako drátový s Display Dockem, případně bezdrátový.

Telefon detekuje Continuum, zobrazí stručné nastavení a na připojené obrazovce se zobrazí ona „PC-like experience“. Prostředí vypadá skoro jako Windows 10 na notebooku nebo desktopu. Také ale vypadá úplně stejně, jako když ze Store na PC stáhnete univerzální aplikaci a otevřete ji. Zde jistě mnozí namítnou, že i Lumie už dávno umí Miracast, případně drátové zrcadlení displeje na externí obrazovku.

Jenomže klíčovou vlastností Continua je, že zatímco váš smartphone je stále smartphone a můžete ho normálně používat, na připojené obrazovce můžete dělat cokoliv jiného (v rámci univerzálních aplikací) a vypadá to jako počítač.

Oproti Miracastu jde o pohodlí. Ne všechna zařízení podporují Miracast, ne každý má doma Bluetooth klávesnici a myš a navíc, drátový přenos je jistější, bez zpoždění a přes Display Dock lze telefon i nabíjet. V neposlední řadě, Continuum zprovozníte prostým připojením konektoru namísto nastavování a bezdrátového připojování.

Klepněte pro větší obrázek
Podle dostupných informací a podle tohoto obrázku by připojený smartphone mohl v režimu Continuum sloužit jako touchpad.

Na připojené obrazovce uvidíte hlavní panel alá Windows 10, na kterém budou ikony spuštěných aplikací, stavové informace (čas, ale také signál a baterii) a tlačítko start. Na to když kliknete, zobrazí se přesně to rozložení dlaždic, které máte na domovské obrazovce připojeného smartphonu. Odtud také budete otevírat všechny univerzální aplikace. Co se stane, pokud byste myší kliknuli na nepodporovanou aplikaci, ještě (pokud vím) nebylo nikde demonstrováno.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Carphone Warehouse, Zahraniční redakce, Micro, Funkce, Zahraniční novinář, Aktivní aplikace, Externí monitor, Produktový web, Alt + Tab, Ctrl, Tiskový snímek, Cool, Pohádka, F +, Ctrl + C, Hlavní panel, Desktopový program, Kontextové menu