Microsoft Continuum: Cool funkce, nebo pohádka?

Víme vše o Microsoft Continuum. Co a jak umí? Pro koho je a co rozhodně nečekat? Začátky bývají těžké a platí to i pro mobil v roli počítače.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti vs. hlavní nevýhody

Klíčovou výhodou je, že se stále bude jednat o plně využitelný smartphone, který však dokáže pracovat i s druhým displejem. Důležité také je, že v Continuu funguje to základní a zažité, na co jsme zvyklí z PC: otevření dvojklikem, kontextové menu pod pravým tlačítkem, označování s klávesou Ctrl/Shift, funkce drag&drop, přepínání aplikací pomocí Alt+Tab či tradiční zkratky Ctrl+C/V/X (i Ctrl+C ve smartphonu a Ctrl+V na externí obrazovce, tedy mezi programy). 

Výhodou také je, že univerzální aplikace rozpozná externí obrazovku a na ní, i když bude mít menší rozlišení, než sám smartphone, upraví layout univerzální aplikace podle úhlopříčky tak, aby co nejvíce připomínala plnohodnotný desktopový program.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Microsoft Continuum je jednou z klíčových vlastností, kterou operační systém Windows 10 Mobile nabídne oproti konkurenci. Je to dost na zaujetí zákazníků?

Nevýhodou číslo jedna jsou opět univerzální aplikace. Klíčový pilíř, na kterém všechno stojí. Pokud je nebudou vyvíjet třetí strany, těch pár od Microsoftu (i když zatraceně dobrých), jako je Outlook, Office balíček, kalendář, prohlížeč Edge atd. stačit nebudou. A to i přesto, že dnes lze spoustu služeb spouštět jako webové aplikace v prohlížeči.

Další nevýhodou je, že Continuum umožní zároveň zobrazit pouze dvě aplikace. Běžet jich může spousta, ale zobrazí se jen jedna na smartphonu a jedna na externí obrazovce. Pokud jste jako já přemýšleli nad přichycením např. čtveřice aplikací do rohů s pomocí desktopové funkce Snap na velký externí monitor, toto bohužel nepůjde.

Pár subjektivních slov závěrem...

Microsoft Continuum je stále ve vývoji, pracuje se i na jeho zcela bezdrátové funkčnosti (což už částečně ukázal Acer). Už nyní ale funguje dostatečně dobře na to, aby oslovila nejen mě, ale i zahraniční novináře, kteří obvykle Microsoftu netleskají.

Funkce je to skvělá a i když možná ne tak cool, jak se Microsoft na tiskových konferencích tváří, pořád se jedná o poměrně slušnou revoluci. Vzít starý monitor, myš a klávesnici, k tomu přikoupit Display Dock a se smartphonem si třeba na chalupě udělat skoropočítač, na kterém se bude pracovat (rozuměj prohlížet foto, sociální sítě, web, poslouchat hudbu, vyřídit e-maily atp.) o dost pohodlněji, než na smartphonu, to zní rozumně a lákavě.

Na opravdovou práci ale Continuum nikdy nebude. Taky to není plnohodnotný počítač s desktopovými programy, ale skoropočítač s univerzálními aplikacemi. Technikovi, architektovi a nekonečnému množství dalších profesí Continuum nemůže, ale vlastně ani nechce sloužit. Administrativní pracovník, sekretářka nebo recepční si ale vystačí.

Teď už je jen otázkou, nakolik dokáže Microsoft tuto funkci zpropagovat. Cena za telefon s vyhovujícím hardwarem, monitor, klávesnici a myš a Display Dock k tomu, to už je cena za skvělý kancelářský počítač, případně za dostatečně reprezentativní All-in-one, u kterého kabely nepotřebujete schovávat, ony tam totiž nejsou. Takže stručně a výstižně: funkce skvělá, ale využití ukáže až čas.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Zahraniční novinář, F +, Tiskový snímek, Desktopový program, Externí monitor, Hlavní panel, Mic, Ctrl + C, Podporovaný telefon, Oficiální cenovka, Carphone Warehouse, Kontextové menu, Cool, Zahraniční redakce, Funkce, Micro, Pohádka, Alt + Tab