Microsoft dal za partnerství s Nokií miliardu dolarů

Únorové oznámení Nokie a Microsoftu o navázání spolupráce rozpoutalo dohady, kdo komu co vlastně zaplatí a jestli vůbec. Nokia potřebovala nový operační systém pro své telefony, Microsoft zase odbyt pro svůj nový mobilní operační systém. Obě firmy se perfektně doplnily a mohlo by se zdát, že se spolupráce může obejít bez větších finančních transakcí. Bloomberg ale nyní přinesl zprávu, která tajemství odhaluje – Microsoft Nokii zaplatil miliardu dolarů, ta mu ale bude platit licenční poplatky z každého vyrobeného mobilu, ve kterém bude nasazen operační systém Windows Phone 7.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stephen Elop z Nokie a Steve Ballmer z Microsoftu na dnešní tiskové konferenc

Miliarda dolarů od Microsoftu má Nokii pomoci s rychlým vývojem nových přístrojů a podpořit jejich prodej. Nokia pak placením poplatků za užití Windows Phone 7 ve svých mobilech bude tuto investici kompenzovat. Smlouva o spolupráci je uzavřena na více než pět let.

Microsoft výrazně ztratil podíl mezi mobilními operačními systémy po nástupu iPhonu a smartphonů s Androidem, vedle kterých působil operační systém Windows Mobile značně zastarale. Zcela nově vyvinutý systém Windows Phone 7 má za cíl tento trend zvrátit a dostat Microsoft zpět do mobilního byznysu. Zatím to ale na nějaký bouřlivý comeback nevypadalo, systém byl sice odbornou veřejností docela chválen, ale prodeje zařízení nejsou slavné. To by mohla Nokia zvrátit. Stále je to největší výrobce mobilů, který nabídne zkušenosti, široké spektrum zákazníků, přístup k mobilním operátorům a vlastní vývoj. Spolupráce s Microsoftem se přitom Nokii hodí, protože vývoj vlastního systému MeeGo se neúnosně protahuje a Symbian v očích pokročilých uživatelů zastarává.

Diskuze (43) Další článek: Clingo: nanodržáky nejen do auta

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , Partners, Dolar, Micro, Pokročilý uživatel, Rychlý vývoj, Mil, Mic, Part, Partner, Partnerství