Microsoft kouká po BlackBerry

Co do bezpečnosti mají Windows Mobile slabší pověst, než neposkvrněné BlackBerry. Co s tím udělá mocný a bohatý Microsoft?

Po internetu poslední dobou kolují zvěsti podpořené zprávami analytiků, že Microsoft jedná s představiteli kanadské společnosti Research In Motion (RIM) o jejich odkoupení. RIM je dodavatelem populárního řešení pod názvem BlackBerry. Hlavním zaměřením je správa e-mailů v korporátní sféře. RIM dodává ucelený systém, kde se na straně klienta nainstaluje BlackBerry Enterprise Server, který se napojí na firemní mailserver (například Microsoft Exchange), dále pak zpracovává uživatelovu poštu dle nastavených kritérií a filtrů, komprimuje ji a především šifruje, až poté ji přeposílá na koncové zařízení – opět smartphone BlackBerry.

Klepněte pro větší obrázek
Schéma systému Blackberry

Technologie Blackberry je vhodná zejména pro firmy, které potřebují, aby jejich zaměstnanci v terénu měli neustálý přístup k e-mailu a mohli si pohodlně synchronizovat svůj adresář a kalendář s naplánovanými schůzkami. Při poměrně jednoduché instalaci je to řešení velice scho, i když pořizovací cena celého systému není právě nízká.

A právě velká bezpečnost tzv. poslední míle je tím prvkem, který zřejmě přivedl zástupce Microsoftu k jednacímu stolu společně s RIM. Ač sám Microsoft má plejádu smartphonů se svým vlastním mobilním operačním systémem Windows Mobile, který více než dobře komunikuje s Exchange servery ze stejné stáje, získáním know-how BlackBerry by nejen výrazně posílil na trhu, ale i zvýšil povědomí o bezpečnosti svých produktů u business klientely. BlackBerry jsou totiž poměrně uzavřené systémy, čili neumožňují jako u Windows Mobile, které jsou naopak světu velmi otevřené, spustit kdejaký škodlivý kód a program, tím pak případně otevřít cestu útočníkovi a zpřístupnit mu citlivá firemní data.

Podle analytiků ovšem nejen to stojí za zájmem Microsoftu. Nedávné uvedení Apple iPhonu a jeho obrovské prodeje, či aktivity dalšího velkého jména ve světě IT – Google, který též vyvíjí svoji verzi Googlephonu, jistě právem budí obavy u představitelů Microsoftu, kteří chtějí zavčas reagovat na v současnosti dynamicky se měnící segment mobilního trhu. Ano, můžeme opět namítnout, že podobná zařízení již má v nabídce, ale výše zmíněné společnosti sází především na uživatelskou přívětivost a zvládnutí fundamentálních aplikací na výbornou, než na nabídku co nejvíce funkcí. Ač iPhone je vnímán především jako multimediální záležitost, vyvolává zájem nejen u spotřebních zákazníků a neměl by být i z tohoto pohledu přehlížen. Spíše než v iPhonu ovšem Microsoft vidí hrozbu v Googlu, jehož vyvíjený systém se může stát vážnou konkurencí i samotným Windows Mobile.

getfile.aspxxyx.jpg wm.png BlackBerry_33.jpg bb21.png 
Windows Mobile a BlackBerry. Půjdou si v budoucnosti naproti?

RIM i Microsoft celé dohady a zprávy analytiků dosud nekomentovali. Prostor pro spekulace se tudíž otevírá. Avšak již dříve mezi těmito společnosti probíhala čilá komunikace, například kvůli vytvoření podpory služby BlackBerry na zařízeních s Windows Mobile. Zajimavé jsou i burzovní události reagující na tyto dohady. Akcie společnosti RIM po jejich uveřejnění vyšplhaly až na hodnotu 85 $ a zájem o ně nepolevuje ani nadále.

Diskuze (7) Další článek: Vodafone spustí reklamu v mobilu. Dostaneme služby zadarmo?

Témata článku: Blackberry, Microsoft, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Mic, Nedávné uvedení, Black & amp, Micro, Firemní data, Velká bezpečnost, Black