Microsoft Lumia 550: bojovník do nižší třídy [recenze]

Lumia 550, nástupce legendárního modelu 520 a současně první telefon s Windows 10 Mobile, který se prodává za méně než 5 tisíc Kč.
Kapitoly článku

Při prezentaci modelů s Windows 10 Mobile vždy všechny reflektory míří na modely Lumia 950 a 950 XL. Důvod je zcela prostý. Tyto modely umožňují vše, co zmiňovaný mobilní systém umí, včetně zřejmě největšího marketingového taháku – funkce Continuum. Skutečností ale je, že drtivou většinu prodejů přístrojů s mobilním Windows tvoří modely, které nestojí více než 5 tisíc korun. To potvrzuje i fakt, že zřejmě stále nejprodávanějším modelem s Windows (Phone) je Nokia Lumia 520. Její obdobou pro Windows 10 Mobile se stala Microsoft Lumia 550, na níž se v dnešní recenzi podíváme.

Klepněte pro větší obrázek
Lumia 550 se prodává v černé a bílé variantě.

Microsoft Lumia 550
rozměry a hmotnost: 136 × 68 × 9,9 mm, 142 g
displej: 4,7", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 210 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows 10 Mobile
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Bez ochrany

Stávající politikou Microsoftu, které se drží i u Lumie 550, je, že do balení nepatří nic víc než telefon, návody a nabíječka. Sluchátka a jiné příslušenství byste zde hledali marně. Přitom minimálně ochranná fólie na displej by v tomto případě byla jistě na místě. Telefon totiž vcelku překvapivě nenabízí ochranu displeje v podobě oblíbeného tvrzeného skla od Gorilla Glass. Menší škrábance se tak na displeji objeví téměř okamžitě, a to i když se snažíte s telefonem zacházet opatrně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedinou ochranou displeje tak je rámeček kolem displeje, který mírně vystupuje.

Přitom 4,7palcový displej s HD rozlišením (1 280 × 720 pixelů) by si takovou ochranu jistě zasloužil. Jeho kvality jsou totiž na danou třídu velmi dobré. Díky menší úhlopříčce je dostatečně jemný (315 ppi). Nabízí reálné zobrazení barev, dobré pozorovací úhly i dostatečný jas, a proto telefon bez problémů můžete používat i za jasných slunečních letních (ale i zimních) dní. Přestože chybí technologie ClearBlack, je i černá dostatečně černá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ani Lumia 550 nenabízí možnost probuzení telefonu dvojím poklepáním na displej.

Jestliže se vám nebude zdát barevný profil, můžete si ho v nastavení upravit. Na posuvnících lze upravit odstín a sytost barev. Mnozí ocení, že také Lumia 550 podporuje zobrazení obrazovky rychlého přehledu (Glance screen). Bohužel se mírně vytrácí hlavní výhoda této funkce, když původně byl rychlý přehled k dispozici pouze pro telefony s AMOLED displejem. To protože pouze ten dokázal rozsvěcet jen některé body na displeji a tím šetřil baterii. Zde byl použit LCD panel, a proto je nutné, aby možnost zobrazení rychlého přehledu „svítil“ celý (viditelné především v noci), což se nepříjemně projevuje na výdrži telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Hrany telefonu jsou příjemně zaoblené, tudíž neřežou do ruky.

Systémové klávesy pod displejem nehledejte, jak u Lumie 950 (XL) jsou zobrazovány na displeji. Pokud nechcete, aby vás při prohlížení např. internetu rušily, stačí přejet prstem od konce spodní části displeje nahoru a tato tlačítka zmizí. Stejným gestem je pak vrátíte zpět. Zatímco dvojím poklepání telefon neprobudíte, v nastavení si můžete aktivovat možnost, že dvojím poklepáním na systémovou lištu telefon uspíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry telefony činí 136 × 68 × 9,9 mm a telefon váží 142 gramů.

Zatímco u jiných telefonů občas nelze poznat, kde ukrývají své senzory jasu a přiblížení, u Lumie je jejich usazení naprosto zřetelné. Spolu s nimi je nad displejem umístěna také sekundární 2Mpx kamerku, která dokáže rovněž přenášet video (avšak pouze v rozlišení 480p). Společným znakem prostorů pod i nad displejem je pak jejich zbytečná šířka. Na obou stranách je to více než 1 centimetr. Kdyby toho nebylo, telefon by byl ještě skladnější a ergonomičtější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na další z proklamovaných funkcí Windows 10 Mobile, odemknutí prostřednictvím oční duhovky (Windows Hello), můžete zapomenout, skener duhovky totiž chybí.

Pokud telefon chcete zapnout, je třeba využít tlačítka uprostřed pravého boku. Nad ním se nachází také tlačítka pro ovládání hlasitosti. Mechanická spoušť fotoaparátu, tolik typická a nezbytná pro většinu starších Lumií, zde ale chybí. Spokojit se musíme pouze s jejích softwarovou variantou. Když půjdete po obvodu telefonu, narazíte již pouze na 3,5mm jack (na horní hraně) a na microUSB konektor (na dolní hraně). Na rozdíl od vyšších Lumií 950 (XL) s USB-C portem tak Lumia 550 zůstává konvenčnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dílenské zpracování není na nejvyšší úrovni, protože v některých místech zadní kryt nepříjemně vrže.

Zadní strana telefonu je minimalistická. Uprostřed její horní poloviny vykukuje 5Mpx hlavní fotoaparát a vlevo od něj je jednodiodový LED blesk. V pravém dolní rohu vyhrává hlasitý reproduktor. Při nastavení maximální hlasitosti zjistíte, že dokáže být opravdu hlasitý, avšak kvalita se se se zvyšující hlasitostí rychle ztrácí. Sloty pro microSD paměťovou kartu a nanoSIM kartu na povrchu nehledejte. Jsou totiž ukryty pod odnímatelným krytem a k vložení obou těchto karet je nutné vyjmout baterii.

Pouze to nejnutnější

To, že mobilním Windows stačí k plynulému chodu slabší „železo“ než je tomu u Androidu, je známa pravda. Microsoft však jakoby testoval, jak slabý až tento hardware může být. Lumii 550 totiž vybavil ořezávátkem s nápisem Qualcomm Snapdragon 210, jehož čtveřice (Cortex-A7) jader je taktována na 1,1 GHz. Součástí čipsetu je také grafický akcelerátor Adreno 304. O málo lepší je to v případě 1GB RAM paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Výsledky benchmarkových testů: AnTuTu (vlevo), WP Bench Free.

Do vnitřní paměti se vejde maximálně 8 GB dat (reálně 7,3 GB), přičemž po prvním spuštění je k dispozici 4,44 GB. Rozšířit tuto velikost lze prostřednictvím paměťové microSD karty až o dalších 200 GB, což už by mělo dostačovat skutečně všem. V nastavení si přitom můžete snadno nastavit, aby se všechny nové aplikace, data, fotky i mapové podklady ukládaly právě na microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Po prvním spuštění je třeba vstoupit do Storu a zaktualizovat systémové aplikace.

Ze strany Microsoftu byl procesor Snapdragon 210 zvolen i proto, že nabízí také Bluetooth 4.1 LE a především i LTE (včetně všech pro nás důležitých pásem). Ve výbavě má i Wi-Fi (802.11 b/g/n), A-GPS s podporou GLONASS nebo FM tuner pro poslouchání rádia. Naopak chybí NFC a nepřekvapivě v této cenové kategorii i podpora bezdrátového dobíjení.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Honor 4C, Lenovo A6000, LG Spirit, Microsoft Lumia 550, Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Nokia Lumia 520, Vodafone Smart, Xiaomi Redmi 1S, Odnímatelný kryt, Největší trh, Usb-c port, Nová éra, Poslouchání, Benchmarkový test, Mic