Microsoft Lumia 550: bojovník do nižší třídy [recenze]

Lumia 550, nástupce legendárního modelu 520 a současně první telefon s Windows 10 Mobile, který se prodává za méně než 5 tisíc Kč.
Kapitoly článku

První cenově dostupný

Lumia 550 je prvním zástupce nižší střední třídy s Windows 10 Mobile, který se dostal na český trh. Zajímalo mě proto, jak plynulý bude systém na horším hardwaru. Lumii 950 jsem totiž neměl, co do rychlosti, co vytknout. Ihned po prvních minutách s Lumii 550 však bylo znát, že systém je mírně pomalejší než u její sestry. Nejedná se o nic zásadního, nicméně mírné prodlevy (avšak menší než 0,5 sekundy) byly znát zejména při práci v nastavení a samozřejmě u startování externích aplikací. Oproti Windows Phone 8 mi ale přijde, že celkově je Windows 10 Mobile i na slabších hardwaru opět o něco rychlejší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Verze Windows 10 Mobile u testovaného modelu byla 10586.29.

Telefon využívá 4,7palcového displeje, což jí zamezuje využít některé z funkcí pro větší displeje. Tou nejviditelnější je nemožnost přidání čtvrtého sloupce živých dlaždic. Dále se na displeji (logicky) zobrazuje také méně aplikací (méně viditelných zpráv v poště atd.). Na druhou stranu, pokud ani na tomto displeji nedosáhnete na stahovací lištu (akční centrum), stisknutím a podržením domovského tlačítka se obrazovka zmenší a vy už si roletku pohodlně stáhnete. Na ní pak máte k dispozici čtyři rychlé přepínače, jejichž množství lze ale jedním kliknutím zvýšit na čtyřnásobek. Pokud v nastavení zmenšíte velikost textu, zobrazí se v akčním centru i na této Lumii pětice rychlých přepínačů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V akčním centru se zobrazují všechny notifikace a na rozdíl od Windows Phone 8 je můžete mazat selektivně.

Podržením šipky zpět zobrazíte správce aplikací, přičemž tahem dolů jednotlivé spuštěné aplikace ukončíte. V jednu chvíli smí běžet současně maximálně 7 aplikací. Jak jsem již zmínil na začátku, Lumia 550, ani přes nedávné rozšíření, nepodporuje funkci Continuum, tudíž si z ní přenosný počítač neuděláte. V ostatních ohledech však funguje stejně jako Lumia 950, kterou jsme vám v recenzi přinesli nedávno.

To znamená, že se můžete těšit na plnohodnotný balík Office programů jako Word, Excel, PowerPoint nebo OneNote. Ke správě emailů poslouží Outlook Pošta, který na rozdíl od námi testované Lumie 950 již nemá problém se synchronizací Exchange účtů. Plánované události a schůzky poté uložíte a bude spravovat v Outlook Kalendáři.

Kombinace 2 100mAh baterie a menšího displeje by mohla naznačovat kvalitní výdrž. Bohužel realita není tak růžová. Telefon totiž při běžném provozu vydrží pouze jeden den, resp. jeden a půl dne, když večer budete mít nejčastěji zhruba 30% zbývající baterie. To ale znamená, že ho přes noc stejně budete muset dát do nabíječky. Nabíjení z 0 na 100 pak zvládne zhruba za 3 hodiny.

Ponížení na 5Mpx

Pokud má být Lumia 550 nástupce Lumie 540, očekával bych minimálně stejné parametry, případně vyšší. V oblasti fotoaparátu jsme se však dočkali ústupků. Namísto osmi megapixelového totiž nový model disponuje 5Mpx snímačem. Velikost snímače je ¼ a světelnost f/2,4. Prostředí fotoaparátu opět nabízí dva režimy. Jednoduchý, který budete využívat většinu času, a profesionální, kde můžete nastavit vyvážení bílé, expozici, jas, rychlost závěrky nebo hodnotu citlivosti (ISO).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Zatímco poměr stran změnit můžete, rozlišení fotoaparátu již nikoliv.

Také pro Lumii 550 je na výběr funkce Rich Capture, tzn. záznam s rozsáhlým obsahem, nebo-li jednoduše automatické vylepšení fotografií. Režim panorama nebo HDR byste v nativní aplikaci hledali marně. Microsoft však z obchodu Store stáhl také svoji aplikaci Panorama, skrze kterou jste mohli tyto snímky pořizovat. Nyní se tak již musíte spoléhat na aplikace třetích stran.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Fotky interiéru a exteriéru.

Kvalita pořízených snímků je průměrná vzhledem k cenové relaci, ve které se telefon prodává. Snímky zachycují většinu detailů a v ideální světelných podmínkách jsou téměř bez digitálního šumu. Barvy na snímcích jsou přirozené, avšak v některých případech mi přišlo, že jsou trochu studenější. Se snižujícím se světlem pak kvalita fotografií rychle klesá. Příliš to nezachrání ani LED blesk.

Po slevě se vyplatí

Plusy:

  • kvalitní displej
  • rychlý a plynulý systém
  • obrazovka rychlého přehledu
  • podpora českých pásem LTE
  • podpora microSD karet

Mínusy:

  • slabý procesor
  • průměrný fotoaparát
  • chybí podpora Continuum

Hlavní předností předchozích generací modelů řady s pětkou na začátku byla rychlost a plynulost systému oproti konkurenci s Androidem. Naneštěstí pro Microsoft, telefony s Androidem v low-end segmentu ušly velký kus cesty, resp. kvalita jejich procesorů. To způsobilo, že rychlost telefonů za stejnou cenu se u obou systémů vyrovnala. Čínští dravci navíc nabízí občas i snové parametry (FullHD displej atd.) pro nižší třídu, čímž přidělávají ostatním vrásky na čele.

Microsoft Lumia 550 přichází na trh s cenovkou kolem 3 500 Kč. Za tyto peníze lze sehnat také kupříkladu Lenovo A6000, LG Spirit, Sony Xperia E4g nebo Vodafone Smart Prime. Zdatným konkurentem může být i Lumia 640 z vlastní stáje, která je o pár stovek dražší. Podobně je na tom Honor 4C nebo Xiaomi Redmi 1s.

Všechny uvedené modely již nabízí minimálně srovnatelnou rychlost a v případě telefonů s Androidem i mnohem širší paletu dostupných aplikací. Obávám se proto, že Lumia 550 bude muset s cenou dolů, aby se široké veřejnosti začala jevit jako zajímavá volba. Samozřejmě pro příznivce mobilních Windows je to ideální začátek s W10M.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Honor 4C, Lenovo A6000, LG Spirit, Microsoft Lumia 550, Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Nokia Lumia 520, Vodafone Smart, Xiaomi Redmi 1S, První zástupce, Startování, Železo, Reflektor, Slabý procesor, Dostatečný jas, Poslouchání