Microsoft Lumia 650: do obchodu volnou chůzí [recenze]

Lumia 650 by měla vystřídat dosluhující Lumii 520, ale je výrazně dražší. Kvůli horšímu procesoru nepodporuje funkci Continuum. Dokáže si najít zákazníky?
Kapitoly článku

1. Design: druhý dojem zklame

Zatímco první Lumie s Windows 10 Mobile (950, 950 XL, 550) byly vzhledově nevýrazné, Lumia 650 je v tomto směru jiná. Na první pohled zaujme kovovým páskem, který celé zařízení obepíná. Přesto nesouhlasím s některými názory, které ji titulují jako nejhezčí Lumii vůbec. Modely jako Lumia 925 či 930 byly v tomto ohledu ještě dále a vypadaly lépe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lumia 650 má podobně jako její sourozenci širší pásy nad a pod displejem, což znamená několik zbytečným milimetrů na výšku navíc.

Jakmile však vezmete telefon do ruky a blíže ho prozkoumáte, narazíte hned na několik nedostatků či vad. Prvním z nich je skutečnost, že kovový rámeček ve skutečnosti není kovový, ale jedná se o pokovený plast. Je proto otázkou, zda se po dlouhodobějším používání nezačne odírat. Lépe mohly být řešeny také předěly, které přetínají pokovený rámeček, aby byly odděleny jednotlivé antény.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Všechna hardwarová tlačítka jsou u Lumie 650 umístěna na pravém boku. Jde o klávesy pro ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko. Spoušť fotoaparátu chybí.

U již zmiňovaných Lumií 925 a 930 antény elegantně oddělovala čtveřice tenkých plastových proužků. V případě Lumie 650 to však jsou zhruba centimetrové plastové pruhy, přičemž na dolní straně je do něj usazen microUSB konektor. Na horní hraně je podobným způsobem uložen 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní kryt lze odejmout. Také proto na bocích nenajdete šuplík pro nanoSIM kartu.

Lépe na tom není ani zadní strana, na které se zdánlivě nedá moc zkazit. Ihned při prvních úchopu telefonu totiž zjistíte, že v oblasti pod fotoaparátem nedoléhá zadní kryt k tělu telefonu. Zhruba 1mm mezera pak způsobuje, že se kryt nepříjemně prohýbá. Z internetových diskuzí přitom vyplývá, že to zdaleka není chyba pouze námi testovaného kusu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​NanoSIM kartu i microSD kartu vložíte do telefonu pouze v případě, že předtím vyjmete baterii.

Pozitivně nelze hodnotit ani takovou věc, jako je slot pro nanoSIM kartu. Dle papírových specifikací by měl disponovat "zacvakávacím" řešením tak, aby šla nanoSIM karta pohodlně vyjmout. Ve skutečnosti však k žádnému zacvaknutí nedojde a vy tak téměř celou kartu vložíte do slotu. Ven ji pak dostanete jen velmi obtížně. U mne pomohl až špendlík, který jsem do nanoSIM karty jemně zapíchnul, tak abych ji silou vyjmul.

Z celkového pohledu tak převládá mírné zklamání. Počáteční pozitivní dojmy z produktových fotografií vystřídaly poznatky z praxe. Plastový rámeček na místo kovového a zejména pak horší dílenské zpracování totiž pocit z telefonu výrazně sráží. Bohužel to nezachrání ani velmi nízká hmotnost (122 g), kterou se Lumia 650 pyšní.

Známka za design: 6 z 10

2. Displej: radost se dívat

Lumia 650 kopíruje svého předchůdce co do velikosti a rozlišení displeje. Na 5palcové úhlopříčce totiž poskytuje HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů), čímž se jemnost displeje šplhá k hodnotě 294 ppi. Microsoft si pro tento model vybral displej s technologií OLED, který ještě dovybavil technologií ClearBlack. Tím dosáhnul, že černá barva je opravdu černá a ve tmě živé dlaždice téměř vystupují do prostoru.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,62
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty 6 mají velmi realistické podání barev. Lumia 650 k nim patří.)
  • maximální barevná odchylka: 8,80
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Lumie 650 je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,11
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Lumia 650 má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 339 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 600 cd/m2. Čitelnost Lumie 650 na slunci by mohla být lepší, dohání to ale kontrastem.)
  • minimální jas: 4,9 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník výrazně přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Děje se tak ve směru chladných tónů barev, což znamená, že celkové podání displeje působí do modra.

 

Naopak na sluníčku se občas projeví nešvar celého systém Windows 10 Mobile, který způsobuje, že po zapnutí displeje jsou jeho barvy několik vteřin velmi vybledlé a až po chvíli se vše vrátí do pořádku. Lumia 650 rovněž podporuje obrazovku rychlého přehledu, která dokáže na vypnutém displeji zobrazit čas a vybrané notifikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Co však stále chybí, to je možnost probuzení displeje prostřednictvím dvojího poklepání na displej.

Jinak si můžete displej přizpůsobit obrazu svému. Na mysli tím mám, že si v nastavení pod položkou Barevný profil Lumia upravíte odstín a sytost barev. Nastavit lze rovněž různé úrovně jasu displeje. Také to však můžete nechat na automatice, protože nad obrazovkou nechybí senzor okolního světla. Ve výsledku tak displej působí velmi dobrým dojmem, přičemž svými vlastnostmi se vyrovná i dražším kouskům na trhu.

Známka za displej: 7 z 10

​3. Hardware: zkouška, co systém vydrží

Telefony s Windows Phone a nyní s Windows 10 Mobile jsou známy svou nižší náročností na hardware generující výkon. Dříve Nokia a nyní Microsoft však snad zkouší, co všechno si v téhle oblasti mohou dovolit. To proto, že většinu modelů osazovaly a osazují (na svou dobu) spíše podprůměrným procesorem.

V tomto případě hovoříme o čtyřjádrovém procesoru Qualcomm Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz na každém z jader (Cortex-A7). Součástí čipsetu je i grafický čip Adreno 304. Ze židlí vás nezvedne ani 1GB RAM paměť. Tyto komponenty dohromady dávají výkon, který tak tak dostačuje plynulému chodu systému.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 29 822
  • 3D: 1 726
  • UX: 13 624
  • CPU: 10 964
  • RAM: 3 508

Rozhodně se totiž nejedná o tak rychlý, elegantní a responzivní zážitek ze systému, jaký nabízí modely Lumia 950 a 950 XL. Nezřídka kdy se vám stane, že si na některou operaci budete muset počkat o něco déle, přičemž nižší výkon se občas projevuje i na provozu navigace. To když telefon se zpožděním reaguje na dotykové povely.

Lepší je to s úložným prostorem, který Lumia 650 nabízí. Vnitřní úložiště dosahuje 16 GB, přičemž jakmile se vám tento prostor zaplní, můžete využít externího rozšíření. Paměťové microSD karty mohou mít maximální velikost až 200 GB. Využít samozřejmě můžete i cloudových úložišť, když zde se přímo nabízí služba OneDrive.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilní připojení využijete i ve webovém prohlížeči Microsoft Edge.

Pochvaluji jistě zaslouží další výbava. Telefon podporuje vysokorychlostní LTE připojení k síti (pásma 1, 3, 7, 8 a 20 - frekvence 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz), bezdrátové připojení pomocí adaptéru Wi-Fi (802.11 b/g/n) nebo sdílení mobilního připojení k internetu pomocí Wi-Fi (hotspot) nebo Bluetooth (4.1). Pro spárování s bezdrátových příslušenstvím můžete využít i bezkontaktní NFC. Polohu toto zařízení dokáže určit s využitím čipu A-GPS s podporou GLONASS. Pokud nemáte v telefonu žádnou svoji hudbu, bude se hodit i FM tuner.

Jestliže úhlopříčka a rozlišení displeje zůstalo ve srovnání s předchůdcem, Lumií 640, na stejné hodnotě,  o baterii již toto tvrdit nelze. Její kapacita byla bohužel snížena z 2 500 mAh na 2 000 mAh, což se projevuje i na výdrži tohoto modelu. Ta se při nižším zatížení pohybuje na hranici dvou dnů. Při běžném provozu telefonu však budete muset Lumii 650 připojit k nabíječce každý večer, protože jinak s ním vydržíte maximálně do dopoledne následujícího dne. Dobíjení z 0 na 100 pak v tomto případě trvá zhruba 2,5 hodiny.

Známka za hardware: 6 z 10​

4. Software: vyladěné dlaždice a okna

Microsoft Lumia 650 samozřejmě využívá nejnovějšího systému s okny a živými dlaždicemi. Kvůli hardwarovým limitům však nedokáže využít a nabídnout všechny přednosti, které Windows 10 Mobile nabízí. Zejména vám Lumia 650 neumožní spuštění režimu Continuum, což znamená, že z něj neuděláte jednoduchý počítač. Vzhledem k tomu, že Microsoft tento model prezentuje jako telefon pro obchodníky, jedná se o poměrně zásadní nedostatek.

Oproti Lumiím 950 (XL) můžete rovněž zapomenout na odemykání telefonu prostřednictvím Windows Hello, tj. pomocí skenu oční duhovky. Jinak se ale můžete těšit na vše, v čem Windows 10 Mobile vyniká, ale také to, co mu chybí. Protože tento systém neumožňuje téměř žádnou možnost přizpůsobení pomocí grafické nadstavby, bude nejjednodušší, když si přečtete naši obsáhlou recenzi Windows 10 Mobile, kde se dozvíte vše, co o tomto systému potřebujete vědět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lumia 650 měla v době testu nainstalované sestavení 10.0.14295.1000.

Sluší se dodat, že Microsoft v posledních buildech vyladil systém natolik, že jeho použití již není plné chyb a pádů, tak jak tomu bylo při uvedení Lumií 950 a 950 XL. V nejbližší době navíc přijde nové sestavení, které přinese vylepšené notifikační centrum a další nové funkce, které systém posunou opět o něco dále.

Známka za software: 7 z 10

5. Fotoaparát: milé překvapení

Silnou stránkou Lumií byl a je po většinu jejich výroby fotoaparát. U modelu Lumia 650 se setkáváme s 8Mpx hlavním snímačem o velikosti 1/4. Světelnost se zastavila na hodnotě f/2,2 a jeho ohnisková vzdálenost je 28 mm. V noci pomůže i přisvětlovací LED dioda. Čelní kamerka umístěná v pravé části nad displejem se chlubí 5Mpx rozlišením a světelností f/2,2. Oba fotoaparáty dokáží natáčet i video. To ale zvládnout maximálně v HD kvalitě (720p).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu nabízí dva hlavní režimy. V tom prvním za vás vše zajistí automatika a vy se tak nepustíte o nic starat, přičemž v tom druhém si můžete nastavit jednotlivé hodnoty ISO, vyvážení bílé, expozici, čas uzávěrky atd. Fotoaparát podporuje i funkci Rich Capture, která dokáže sama zdokonalit vámi pořízené snímky. Bohužel množství úprav nelze nijak upravit, tuto funkci lze jen zapnout nebo vypnout. Pokud je Rich Capture zapnuté, znamená to rovněž, že při ukládání fotografie si počkáte o něco déle, než si ji budete moci prohlédnout.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Co se týká nočního focení, tak Lumia 650 dokáže dobře prosvítit zachycenou scénu, avšak fotografiím mírně chybí ostrost.

Výkonem fotoaparátu jsem byl mile překvapen. Na své limitované možnosti totiž dokáže vytvářet kvalitní snímky s pestrými, avšak stále věrnými barvami a dostatečným kontrastem. Vlivem nižšího rozlišení sice snímky nejsou tak prokreslené, ale toho si všimnete až při přiblížení a až při prohlížení na počítači nebo televizi. Výtku bych měl pouze k tomu, že na větších jednobarevných plochách se detaily mají tendenci slévat.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Záznam videa v HD rozlišení je na průměrné úrovni. Oproti FullHD záznamům mu samozřejmě  chybí vyšší ostrost. Vyzvednout lze schopnost kamery přizpůsobovat se jednotlivým přechodům scén.

Známka za fotoaparát: 6 z 10

​Závěr:

Ačkoliv předchozí odstavce působí možná až příliš kriticky, tak celkově byl telefon obstojným společníkem. Pozitivně lze hodnotit zejména kvalitu displeje a systém Windows 10 Mobile (ačkoliv to záleží na osobních preferencích), který byl konečně dotažen do finální podoby. Příjemně nás překvapily také výstupy z fotoaparátu, když při ideálním nasvícení se můžete těšit na opravdu pěkné snímky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení je kromě telefonu už jen nabíječka.

Co mne naopak zklamalo, tak to byla kvalita zpracování. Aby se kryt telefonu při prvním úchopu začal hned prohýbat, to se prostě nesmí stávat. Microsoft také mohl přestat experimentovat se slabším hardwarem a vybavit tuto Lumii procesorem řady Snapdragon 6xx. To by mu mj. umožnil využít i funkce Continuum a v takovém případě by se skutečně mohlo jednat o manažerský telefon, jak ho Microsoft prezentuje. Do obchodního segmentu tak spíše jemně našlapuje, než aby do něj vtrhl a všechny ohromil.

Bohužel cena telefonu, která se v současné době pohybuje těsně pod hranicí 6 tisíc Kč, může vzhledem ke slabšímu procesoru a nižší RAM paměti mnohé zájemce odradit. Avšak ve chvíli, kdy cenovka klesne pod 5tisícovou hranici, bude se zcela jistě jednat o zajímavou volbu pro širokou veřejnost.

Celková známka Microsoft Lumia 650:​ 6,4 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: Lumia 650 má oslovit zájemce, kteří chtějí telefon střední třídy. K tomu mu dopomáhá výborný displej, dobrý fotoaparát a s Windows 10 Mobile se jeví jako zajímavá volba k Androidům. Sráží ho však slabší procesor a nedostatky dílenského zpracování. 

Plusy:

  • velmi povedený OLED displej
  • dobrý fotoaparát
  • velmi nízká hmotnost
  • Windows 10 Mobile

Minusy:

  • ​horší dílenské zpracování
  • absence informační LED diody
  • slabší procesor
  • nepodporuje funkci Continuum
  • záznam videa max. v HD rozlišení
  • absence funkce double-tap-to-wake

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Microsoft Lumia 650, Microsoft Lumia 650 Dual SIM, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 925, Podobný způsob, Ohnisková vzdálenost, Nejnovější systém, Nízká hmotnost, Vysokorychlostní lte, Maximální velikost, Úložný prostor, Dobrý fotoaparát, Plastový rám, Fullhd záznam, Výborný displej, Dostatečný kontrast