Microsoft Lumia 950: nová éra začíná rozpačitě [recenze]

Lumia 950 se chlubí výkonným hardwarem, bezdrátovým dobíjením nebo skenerem duhovky. Má však i své mouchy (a ne jednu).
Kapitoly článku

Na papíře si vede lépe

Microsoft systém Windows 10 Mobile vybavil dalším novým přehrávačem hudby s názvem Hudba Groove. Kromě přepracovaného vzhledu však nenabízí nic nového. Zvláště když na našem trhu není dostupný placený model hudebního obsahu Groove Music Pass. Podobně je to i s videopřehrávačem, který se nyní ukrývá pod označením Filmy a TV pořady.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Hudbu si v ČR nepředplatíte.

K dostatečnému multimediálnímu vyžití by měla pomoci také 3 000mAh baterie. Musím přiznat, že ve spojení s menší 5,2palcovou obrazovkou jsem však čekal výrazně delší výdrž, než kterou Lumia 950 poskytuje. Při opravdu plném kancelářském vytížení totiž sotva zvládne celý den (tj. od 7 do 23 hodin). Při běžném provozu výdrž vzroste zhruba na 1,5-2 dny.Podstatnou výhodou je, že nabíjení tohoto modelu je bleskurychlé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Kalkulačka má hned několik režimů. Její součástí jsou i různé převodníky.

K tomu, aby byla výdrž zhruba na 50 procentech totiž stačí asi půl hodiny. Z nuly na sto pak dobíjení trvá jen o málo víc než hodinu a půl. Velkým bonusem je bezdrátové dobíjení, s čímž se dá lehce překlenout i nabitý pracovní den. Pouze telefon nebudete odkládat na stůl, ale na nabíjecí podložku (o dráty se starat nemusíte).

Fotoaparát: opět skvěle

Od příchodu Lumie 920 se vždy top modely řady Lumia pravidelně zařazují na čelní pozice v oblasti mobilní fotografie a Lumie 950 není výjimkou. Má k tomu i skvělé předpoklady. V čele stojí 1/2,4" 20Mpx snímač s optikou Carl Zeiss, třídiodovým LED bleskem, optickou stabilizací obrazu a světelností f/1,9. Znovu se setkáváme také s tajemným přídomkem PureView.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Vychozím prohlížečem obrázků je aplikace Fotky, ve které lze pořízené snímk také upravovat.

Jako jiné, i prostředí fotoaparátu prošlo designovou proměnou a na rozdíl od svých předchůdců celá aplikace startuje podstatně rychleji. V horní/postranní liště máte k dispozici nabídku rychlých přepínačů režimu Rich Capture, režimu blesku, ostření, vyvážení bílé, rychlosti uzavěrky a hodnoty ISO. Dole/vpravo pak můžete přepínat mezi kamerou a fotoaparátem. V nastavení upravíte už jen poměr stran, rozlišení a funkce hardwarové spoušti při delším podržení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie lze ukládat i ve formátu RAW.

Ačkoliv to bude znít zvláště, většina kouzel se děje až po vyfocení jednotlivých snímků. Microsoft totiž tuto Lumii vybavil funkcí Rich Capture, která automaticky vylepšuje vyfocené snímky, avšak až následně. To poznáte zejména pokud ihned po vyfocení přepnete do galerie. Zde se vám totiž objeví hláška „Ještě pár závěrečných úprav”. Po 1-2 vteřinách prodlevy se poté (většinou) fotografie výrazně vylepší. Nevýhodou je, že Rich Capture se chová vcelku nevypočitatelně a vy nemáte možnost, jak toto chování ovlivnit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud máte funkci Rich Capture vypnutou, procesy úpravy po vyfocení je téměř okamžitý.

Ve výsledku jsou však fotografie z Lumie 950 vynikající. V ideálních světelných podmínkách mají dostatek detailů i přirozené barvy. Na rozdíl od jiných telefonů jejich kvalita rapidně neklesá ani ve chvíli, kdy se světelné podmínky zhorší. Díky optické stabilizaci a delší závěrce dokáže snímek pojmout dostatek světla a má minimum šumu.

Skvěle si vede i videokamera. Ta dokáže zachycovat děj před ní ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Full HD záznam lze pořizovat i při 60 snímcích za vteřinu. Vybrat si můžete také slow-motion režim, v němž lze nahrávat maximálně v HD rozlišení (720p). Výsledný záznam má velice dobré parametry, je ostrý, plynulý a dobře barevně vyvážený. Až na větší poryvy větru dobře zvládne zaznamenat i zvuk.

Ještě tam není

Plusy:

  • AMOLED displej s 2K rozlišením
  • Bezdrátové dobíjení
  • Skvělý fotoaparát
  • Bleskurychlé dobíjení
  • USB-C port

Mínusy:

  • Nedodělaný Windows 10 Mobile
  • Laciný vzhled
  • Windows Hello musí zrychlit
  • Vyšší cena
  • Občasné zahřívání
  • V balení nejsou sluchátka

Co říci závěrem? Microsoftu trvalo více než rok a půl, než dostal na trh nástupce Lumie 930. Přesto se v mnoha ohledech zdá, že Lumia 950 přišla na trh dříve, než se vše dokončilo. Po hardwarové stránce ji není co vytknout. Nabízí výkonný čipset, nádherný displej, velmi kvalitní fotoaparát a k tomu přidává i bezdrátové dobíjení nebo skener duhovky. Právě skener duhovky ale jakoby zastupoval tu odvrácenou tvář.

Tolik opěvovaná funkce Windows Hello se v tomto modelu objevuje stále v beta verzi, což se projevuje zejména na prodlevě v identifikaci. A takový je bohužel i celý systém Windows 10 Mobile, který se nejen nezaujatému uživateli stále bude zdát jako nedodělný. To bohužel není jen zdání, což dokládají i problémy s voláním nebo synchronizací Exchange účtu.

Problém je, že Microsoft si tyto problémy může dovolit méně než kdoliv jiný, protože stále nedokázal širokou veřejnost přesvědčit o tom, že právě mobilní Windows je lepší než Android a iOS. A upřímně, pokud bude na trh pouštět telefony s cenovkou vyšší než 15 tisíc korun, jenž v některých ohledech stále trpí „dětskými nemoci”, nikdy o tom veřejnost nepřesvědčí.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , , LG Nexus 5X, LG Nexus 5X 32GB, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Nokia Lumia 930, Videokamera, Music Pass, Číselný pin, Kompletní redesign, Majitel starších, Zbývající čas, Internet Explorer, Sloupec, Windows Insider, Bohaté příslušenství, Bluetooth příslušenství, Přihlašování