Microsoft Lumia 950: nová éra začíná rozpačitě [recenze]

Lumia 950 se chlubí výkonným hardwarem, bezdrátovým dobíjením nebo skenerem duhovky. Má však i své mouchy (a ne jednu).

Fanoušci mobilních Windows si na nový vrcholný model počkali rok a půl. Představení stálo za to, Microsoftu se totiž konečně podařilo dorovnat konkurenci i po stránce hardwarové výbavy. I proto mnozí pasovali nové Lumie do role spasitelů platformy. Dohromady s novými možnostmi systému Windows 10 Mobile a tajemnou funkcí Continuum zkrátka měly modely Microsoft Lumia 950 a 950 XL všechny předpoklady uspět.

Ale...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Microsoft Lumia 950 se bude prodávat v černé a bílé variantě.

Microsoft Lumia 950
rozměry a hmotnost: 145 × 73 × 8,2 mm, 150 g
displej: 5,2", kapacitní AMOLED, 1 440 × 2 560, 565 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (64 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 808 (6× Cortex-A57, 2 GHz, 20nm)
operační systém: Microsoft Windows 10 Mobile
fotoaparát: 19MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Místo přepychu holobyt

Dříve se spekulovalo, že nové Lumie dostanou do vínku bohaté příslušenství, čímž by hned od počátku získaly konkurenční výhodu. Realita je však odlišná a smutnější. V prodejním balení totiž nenaleznete nic, čím by se Lumia 950 pozitivně odlišovala. Tím, že nejsou přibalena ani sluchátka, je tomu spíše naopak. Přitom se stále jedná o jeden z mála telefonů, který podporuje bezdrátové dobíjení, a tak by mu (byť obyčejná) bezdrátová nabíječka slušela.

Klepněte pro větší obrázek
​Na rozdíl od Lumie 950 XL se na Lumii 950 nevztahuje akce s Display Dockem zdarma.

Jestliže balení není v tomto případě žádná velká hitparáda, první dojmy z telefonu potěší. Velkou zásluhu na tom má zejména displej. Pokud vám řeknu, že se s Lumií 950 dočkáte jasných, zářivých barev a excelentního zobrazení té černé, většina z vás pozná, že Lumia 950 využívá AMOLED displej. Konkrétně se bavíme o 5,2palcové variantě vylepšené o ClearBlack technologii a chráněné tvrzeným sklem Gorilla Glass třetí generace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Fotoaparát je u Lumie 950 mírně vystouplý.

Vůbec poprvé se u telefonu s mobilními Windows setkáváme s QuadHD rozlišením (1 440 × 2 560 pixelů), přičemž vezmeme-li v úvahu menší úhlopříčku, je jasné, že Lumii 950 (564 ppi) v závodě o nejjemnější displej porazí máloco. V kombinaci s výše zmíněnými vlastnostmi tak lze odtušit, že displej se opravdu povedl. Pokud vám nebude vyhovovat výchozí zobrazení barev, můžete si v nastavení sami dle vlastních preferencí upravit jejich teplotu.

Červené světlo

Jelikož jsou pak systémová tlačítka softwarová, a tedy se zobrazují na displeji, zůstal prostor pod ním nevyužit. Naopak nad ním najdeme krom tradičních komponentů jako sekundární kamerky, sluchátka či senzorů okolního světla a přiblížení i cosi navíc. Po většinu času tento extra senzor nedělá nic. Pouze ve chvíli, kdy telefon probudíte ze spánku začne vyzařovat červené světlo. To protože došlo k aktivaci funkce Windows Hello a tento senzor spolu s čelní kamerkou skenuje vaší duhovku, aby se v případě shody telefon odemknul.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Hardwarová spoušť fotoaparátu je opět dvoufázová.

Na pravém boku (ve spodní části) potěší hardwarová spoušť fotoaparátu. Nad ní je rovněž zamykací/vypínací klávesa a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Sloty pro nanoSIM kartu a paměťovou microSD kartu ale budete po obvodu telefonu hledat marně. Vzhledem k faktu, že zadní kryt se dá lehce odejmout, se tyto prvky nachází pod ním. K manipulaci s uvedenými kartami však bude vždy nutné vyjmout baterii, a tedy i vypnout telefon.

Co však z praktického hlediska pod zadním krytem ukryto být nesmí, je 3,5mm konektor pro připojení sluchátek (umístěn na horní hraně) a zdířka pro dobíjení telefonu či pro připojení k počítači. Microsoft přitom nezůstal včerejší a vybavil Lumii 950 oboustranným USB-C konektorem, což se následně projevuje zejména skvělou rychlostí dobíjení a rychlým přenosem dat. Na rozdíl od sluchátek budete kabel nabíječky připojovat zespodu.

Kůže za příplatek

Současným trendem u vrcholných modelu jednotlivých značek je důraz na kvalitní povrchové materiály. Často se proto setkáváme s hliníkem, sklem či kůží. Nové Lumie jdou stále cestou plastu nebo-li (vznešeně) polykarbonátu. To je zajisté velmi praktické a mezi potencionálními zájemci je nemálo podporovatelů tohoto přístupu. U manažerského telefonu, za který Microsoft jistě chce, abychom Lumii 950 považovali, bych však čekal luxusnější provedení. Ano, redmondský gigant ihned po představení uveřejnil, že budete tento model moci obléct do kůže (tyto kryty vyrábí společnost Mozo). Avšak musíte počítat s dalším příplatkem (zhruba 50 EUR).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem k přijatelné velikosti displeje se telefon drží v ruce vcelku pohodlně. Své přitom odvádí i zaoblené hrany. (na snímku kryty Mozo)

Samotný plastový kryt navíc na dotek působí velmi tuctově a levně, což se na telefon za více než 15 tisíc korun příliš nesluší. Zpět ale k zadní straně telefonu. V jeho horní části nesmí chybět fotoaparát s (tentokráte) 20Mpx rozlišením. Vpravo od něj je uložen hlasitý reproduktor a vlevo našel své místo LED blesk s trojicí diod pro věrnější zachycení barev. Uprostřed se blyští ještě logo výrobce. Sluší se také vzpomenout, že z opačné strany zadního krytu je přilepená cívka pro bezdrátové dobíjení.

Čtvrt tera pro data

Achillovou patou telefonů řady Lumia (a modelů s Windows Phone obecně) dlouhou dobu byla i papírově horší hardwarová výbava. Tento spíše marketingový nedostatek však odstranily již poslední high-end modely, Lumia 930 a 1520. I Lumia 950 se tak po této stránce může směle poměřovat s nejlepšími modely s Androidem. Opravňuje ji k tomu 64bitový šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808 (typ MSM8992), jehož dvě jádra jsou taktována na 1,82 GHz a zbylá čtveřice na 1,44 GHz. S tímto čipsetem je svázán i grafický adaptér Adreno 418.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Výsledky benchmarkových testů: zleva WP Bench Free a AnTuTu. Hodnoty z testu AnTuTu nelze zcela porovnávat s těmi u telefonů s Androidem.

Problém byste neměli mít ani s pamětí. K plynulému chodu systému i pro více současně spuštěných aplikacích napomáhá 3GB RAM paměť. Fotografie, videa, hudbu či jiná data zase můžete ukládat na 32GB úložiště. To lze navíc rozšířit o paměťovou microSD kartu o velikosti až 200 GB. Vzhledem k provázanosti služeb se nabízí i cloudový řešení. Na OneDrive lze automaticky zálohovat i právě pořízená videa a fotky.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , , LG Nexus 5X, LG Nexus 5X 32GB, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Nokia Lumia 930, Rychlý přenos, Velký bonus, Nejjemnější displej, Nová éra, Bohaté příslušenství, Windows Insider, Výsledný záznam, Přihlašování, Nádherný displej, Výchozí zobrazení, Současný trend, Pracovní telefon