Microsoft Lumia 950: první dojmy

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 222

Názory k článku

10. 12. 2015 19:42

Mam Lumii 950xl single sim a s buildem .29 zatim velka spokojenost. Chybi jen double tap to wake up. Tlacitko na boku je na zapinani mene prakticke. Zvlast, kdyz mam telefon polozeny na stole a nechci ho brat do ruky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 21:30

Je tu jedna dost podstatná věc. Nevím jak u Vás v redakci, ale mě a nejsem jediný, se telefon při připojeném bluetooth při hovoru neustále rastartuje. Takže zcela k nepoužití! Ani nový build ...29 to nespravil! To si tedy MS udělal pěknou ostudu. Až to da do pořádku, bude to super telefon, alespoň pro mě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 15:43

Proč jsem přešel na Lumii:
Zkoušel jsem různé nahrávací programy ať již poznámek nebo hovorů a to na různých androidech i iPhonech.
Lumia 950 tuto funkci zvládá nativně, není potřeba tedy rootovat jako třeba Galaxy S6 http://www.naldotech.com/how-to-enable-phone-calli... ...
nebo používat Google Voice jako třeba iPhone.
Uživatele jednoduše upozorním že si zapínám nahrávání, typicky dlouhý rozhovor se šéfem kdy bych si po 30 minutách nepamatoval co jsem na začátku odkýval.
Tato funkce je pro moje používání značně důležitejší než Snapchat a proto s radostí oželím Snapchat a mám L950.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 11:05

Kdo umí anglicky tak doporučuji hezkou recenzi na theregister.co.uk :http://m.theregister.co.uk/2015/12/08/microsoft_lumi... ...
Shrnutí: Výborný HW se skvělým foťákem a excelentní kvalitou zvuku při volání, znehodnocený nedopečenými Win10.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 12. 2015 11:05

S WP 8/8.1 žiju více let, takže mám jasno v tom, že je to to pravé pro mé potřeby typického byznys usera, který potřebuje zejména neustálý kontakt s firemním exchangem a pak občas telefon/fotky/web/mapy/navigaci/twitter/muziku ...
Nejsem průzkumníkem storů a instalátorem všeho možného, co by se mohlo někdy hodit. Neprogramuji, takže informace "univerzální aplikace budou vynikajícím konceptem" je pro mne sdělení typu "na Islandu bude v létě hezky".
Takže v podstatě BFU.Před týdnem jsem byl ještě spokojeným majitelem Lumia 930.
Teď jsem ca týden nespokojeným majitelem Lumii 950 (ve verzi XL) a přemýšlím o vrácení.Dojmy rozdělím na hardware a wp10.1. Nejdříve HW:
+ glance screen
- zapnutí tlf skrze double touch na screen (návykové ...)
+ vynikající foťák (fakt překvapení kromě kvality i taková blbost, že tlačítko na spuštění foťáku reaguje konečně okamžitě)
+ výborný zvuk
+ SD karta
- nepohodlné zapínání (plete se s hlasitostí)Resumé: Líbí.2. WP10
(zdroj mé nespokojenosti; možná že nějaké věci jdou nastavit, ale BFU ve mně na to nepřišlo, přičemž na WP8 jsem takový problém neměl ... takové seky v UI a ergonomii ovládání bych si nepomyslel, že se někdo odváží pustit mezi lidi)
- poslední nepřečtěný mail zůstává na glance screen i poté, co jej smažu (čeká na další synchronizaci)
- skype kromě toho, že má samostatnou app, je smíchaný se sms do jedné aplikace Zprávy, občasnou sms mezi desítkami "skypů" prostě nejde najít a již týden si lidi stěžují, že jim neodpovídám
- na glance screen se samovolně objeví třeba 50 nepřečtených zpráv (netuším, odkud to loví)
- chtěl jsem co největší screen, aby klávesnice byla co nejpohodlnější - ale otočím tlf na landscape a obrazovka se rozpůlí - vlevo seznam zpráv/e-mailů a vpravo titěrné okýnko, do kterého píšu nový ...
- u mailů s obrázky je nejde samostatně stáhnout
- z mailu s nějakým digestem zpráv se prokliknu na web, pak zpět a jsem na začátku mailu, tedy ne tam, odkud jsem klikal
- píšu nový mail a adresy (některé) to nerozpoznává, je to vůbec možné?
... a ještě mám v seznamu pěkných pár mínusů, and counting ...
+ no tak ano, jsou lepší settings
+ no tak ano, na sms lze odpovídat rovnou z notifikace (pokud si jí všimnu, viz výše)
+ graficky lepší živé dlaždice (fakt "pokrok")
+ na první pohled všechno vypadá tak nějak lípResumé:
S tímhle chce MS zvýšit tržní podíl?
Mám pocit, že min. o mne se ten podíl brzy sníží :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (18)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 21:26

Nevíte náhodou někdo jestli se dá někde sehnat kryt slušného vzhledu ( něco jako mozo) a do něj větší baterie? Čím víc, tím líp
Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 21:04

Na základě dnešních "věcných" připomínek jsem nainstaloval na svoji Lumii 640 DS LTE desítky. Co říci, fuguje to, dovolám se, jiní se dovolají mě, atd.. Telefon funguje stejně jako na osmičkách. Nelze říci že by se systém zrychlil, nebo spomalil. Jedině Edge je trošku svižnjší než IE. Hloupost typu FB funguje. Nevidím v ní žádný rozdíl oproti tomu co jsem měl v minulosti na iPhone. Gmail není tak propracovaný jako byl na iOS, ale to základní splní, přijmu mail, odpovím. Ostatní aplikace jsou mi u zádele. Vzhled W10 konečně vypadá líp než byl u 8.1. Telefon mám hlavně proto abych se dovolal, občas na internet když někde v obchoďáku čekám na ženu. Na hry z vysoka kašlu, to si raději přečtu knížku. amozřejmě pokud by Apple udělal iPhone v DS, zahodím Lumii a koupím opět iPhone. Ale ne proto abych mohl machrovat, ale proto že se mi líbí jeho telefony a iOS je velmi přívětivý, stabilní systém . Ale zpět k Lumii, splňuje to samé co iPhone a to že se pokaždé dovolám a není to Android. Za mě, až se cena Lumie 950 ustálí kolem 12 000 - 13 000 Kč, tak já do ní jdu. Doufám, že to bude někdy na jaře. Ptáte se proč?Tak se podívejte jaké krámy prodává Lenovo v ceně do 11 000 Kč. Co vychvalovaný Honor 7, vždyť to je navoněný šmejd co se rozpadne po pádu ani ne z jednoho metru. Dát skoro 16 000 Kč za Huawei P8 v DS, nejsem blázen. Co tu máme dál, předražený Samsung a ještě ke všemu není DS. Sony Z5, bratru 20 000 Kč v DS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 20:31

Dobrý večer. Mě by zajímalo, jestli do nového TPM čipu 950ky lze uložit libovolný privátní klíč. Tedy ne jen privátní klíče k certifikátům generovaným přes SCEP v rámci enrollment procesu a vzdálené správy přes MDM.
Děkuji.PS: Na rozdíl od některých diskutujících mi to rozhodně přijde zajímavější pro cílovou skupinu, než jestli na Lumii jede nějaký Candy Crush xxxx, tedy záležitost pro malé haranty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 20:19

Mohl by mi někdo z droidích uživatelů vysvětlit, proč mají neustále takovou potřebu kriticky se vypisovat k systému, o kterém sami říkají, že by si ho nepořídili, že je nezajímá a že nemá smysl?
K čemu jsou potom vaše hloupé kecy o něčem, co vás vlastně ani nezajímá, nerozumíte tomu... Proč říkáte, co by Microsoft měl dělat, když vás jeho výrobky stejně nezajímají, ani potenciálně?
Tomuhle totiž opravdu, ale opravdu nerozumím...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 15:47

Zas vtipná diskusia. Tvorená prevažne ľuďmi, ktorí Win na mobile nepoužívajú, ale to im nebráni v ton, aby svojimi príspevkami - vo viacerých príspevkoch opakovanými (!) vypisovali hlúposti, prirovnávali telefóny k autám a snažili sa o smiešne analýzy. No a koruna toho všetkého, že na Win nie je Snapchat. Tak to už hej.
Milí prosťáčci, skúste pochopiť, že sú ľudia, ktorým Win na telefónoch vyhovuje. Ľudia, ktorí sa tešia, že sa MS prekonal a dodal na trh telefóny s ultimátnou výbavou. A nič na tom nezmení, že nás nie je veľa. Pokojne si užívajte svoje Androidy a iPhony, my vám to doprajeme. Len nelezte ku*va neustále do diskusií o Windowsoch a nevypisujte tu tie svoje kraviny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 14:35

Pánové, já se vám to pokusím vysvětlit jednoduše. Uživatelé Windows Phone jsou obvykle lidé, co telefon používají k "vážným" věcem a preferují jednoduchost před složitostí.To znamená, že výčet chybějících aplikací pro puberťáky, je jim úplně u zadku, protože jednoduše telefon nemají na to, aby si masírovali svá virtuální ega na instagramu a podobných blbinkách, případně sledovali, jak jim nad hlavou létají letadla nebo kolik dBm má přijímaný wifi signál. Argumentace, že takové aplikace člověk skutečně potřebuje, je k smíchu, jelikož takové aplikace jsou něco jako když si děti ve školce hrají s plastovým sporákem a pro vážnou činnost je potřeba profesionální vybavení. Holt, kdo si chce hrát, pro toho WP není.Ohledně offline možností některých aplikací to vidím tak napůl - určitě potřebné u map, což WP umožňuje. U ostatních prakticky nevýznamné, jelikož takové aplikace stejně vždy potřebují data k tomu, aby nebyly informace polovičaté (např. aktuální doba zpoždění u spojů). Kromě toho, žijeme v době, kdy má data v mobilu aktivní prakticky každý, plus je na každém rohu volně přístupná wifi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (26)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 14:25

Lumie jsou takový Trabant mezi smatphony.
Uvnitř dvoutakt, místo palubního počítače mají nainstalovaný MS Sčot a zvenku plast. Lumie 950 je bakelitový Trabant s čtyřtaktním dvouválcem, místo Common Railu má ale karburátor, zato na optice výrobce nešetřil, Trabantu daroval do věna Xenony. To je vše, čím může Lumie oslovit, problematické je, že místo obyčejné nafty jezdí Lumie na vyjetý olej, který ještě musí vývojáři filtrovat, takže nejde jezdit ani na olej z konkurečních platforem. Proto si kupují Lumie jen důchodců a skalní přívrženci NDR, nikoho jinýho neosloví. Ale všichni mají jedno společné, plevelí diskuze perlami typu, na to abych dojel do práce nic lepšího než Trabant neni. Mercedes-Benz je jen pro puberťáky a ovce. Kdo chce jezdit Trabantem, ať s ním jezdí, ale netvrďte pak na netu, že je to nejlepší a nejspolehlivější diesel. Kdyby to totiž byla pravda, pak by měl WP/WM10 vyšší zastoupení, než 2% tvořená úchyly a obdivovateli NDR a nesoudnými důchodci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 10:57

Lumie jsou nejdražší telefony na světě. Za to kolik stojí a jak málo nabízí si troufám odhadnout, že MS dojí své uživatele násobně víc než Apple s iPhonem. Prostě Lumje je předražená plastová hračka s omezenou funkcionalitou. Ty nejzásadnější aplikace oproti iOS a Androidu chybí. Nehledě na to, že i kdyby na WM existovala alespoň jedna adekvátní náhrada k aplikacím z Google Play, tak je pořád lepší mít v zápase několik alternativ, které nabízí pouze iOS a Android. Online IDOS není, to je killing feature pro chodce.
Nabídka offline navigací zdarma omezená na Here. Na Play je několik možností plus warez. Kvalitní Facebook chybí, Snapchat taky, nespočet appek na úpravu fotek rovněž. O hrách ani nemluvě. Má na Androidu asi dvacet různých grafických appek sloužící k online hledání podkladů a úpravě fotek... Každá je do jisté míry nenahraditelná. Stačí si to spočítat MS Vám prodá hw za 3násobek výrobní ceny a k tomu přiloží funkčně omezený polotovar Apple vám nabídne HW za 3x výrobní ceny a k tomu iOS, který je perfektně sladěn s OS X plus možnost Cydie. U mobilu s Androidem, pokud se vyvarujete Samsungu, dostanete hw za 1,2 až 1,5 násobek výrobní ceny. K tomu vyladěný android s nejširší podporou kvalitních aplikací jak free, tak placených. Tisíce her ve store. Možnost root, alternativních rom a warezu... Co z toho nabízí MS, skoro nic. Lumie 950 kdyby se prodávala dotovaná Microsoftem za 6000 s dph, tak by mohlo mít smysl u ní uvažovat jako o náhradním telefonu. Jinak ne. A levnější Lumie jsou ještě větší s.h.i.t.k.y.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (34)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 08:55

Můžete otestovat i Lumiu 550?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 08:13

"Hned na začátku zamrzí, že v rozměrném balení chybí sluchátka. O bezdrátové nabíječce si také můžeme nechat jen zdát" - A co takhle dodat, že pokud si objednáte 950 (XL), dostanete dock pro Continuum, bezdrátovou nabíječku a nově i kryt Mozo zdarma? :) Příslušenství za několik tisíc.... a Vás tady mrzí sluchátka... :D
"Vše mohou vyřešit kryty třetích stran" - jedná se o firmu Mozo, která má exkluzivní smlouvu s MS. A taky se sluší dodat, že tyhle kožené kryty podporují bezdrátové nabíjení, NFC atd.
Já jen, že když "první dojmy" píše někdo, kdo o tom neví vše (anebo záměrně důležité věci nenapíše), tak to potom taky tak vypadá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 08:10

"Běžný uživatel již dávno bude mít k dispozici vše, na co je zvyklý, od klientů sociálních sítí, až po internetového bankovnictví." -> upřesním: "Běžný uživatel již dávno bude mít k dispozici vše, na co je u Windows platformy zvyklý, od klientů sociálních sítí, až po internetového bankovnictví. Pro uživatele Androidu a iOS nadále platí, že WP AppStore je pouhou parodii na frašku."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 07:25

takový humbuk kolem toho byl a zatím mě to přijde, že je to podobné, jako když Apple zvedl iOS8 na 9 nebo Google Android 5 na 6. Jsem opravdu zvědavý, až si to zkusím na svým telefonu, ale zatím mě to přijde, že s tímhle zase MS tržní podíl asi nezvedne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2015 07:13

mnohem víc lidí si, vzhledem k ceně, koupí lumii 550, takže bych očekával, že první dojmy se budou týkat tohoto modelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 06:00

Já bych měl dotaz jak je to a příjmem signálu v horších podmínkách

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2015 03:45

Nevim, clanek je o telefonu ,nikoli o systemu.Samozrejme je dulezity i system, a na moji L640 mam 2 dny w10, a skok poradny ! Jinak na co zahlcovat system aplkacemi typu idos,kdyz i webovka nekdy dela co chce. Co se tyce on/off line app, tak si se ve svete pocita , s pripojenim furt, to jen u nas se musi s daty setrit! IOS je bezkonkurencni-pry, ale i S6 podle meho nazoru ,casem ztrati na sviznosti az bude plnejsi o veskere app. Zaverem, telefonu jsem mel nekolik , a vzdy jsem hledal ten idealni uz davno, a lidi kupovali i jine znacky tu zpropadenou nokii, na ktere uz slo delat spoustu veci nez na jinych. Takze i Lumie budou mit vzdy sve odpurce a priznivce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (25)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 03:39

Takže. Dvojite poklepanie a ovládanie v rukavicach mam v nastavenia, extra, dotykove ovládanie. 4 stlpce dlazdic sa da nastaviť v nastavenia, system, display aj na menších telefónoch ako su 1520 a 950xl. Treba len zmenšiť rozlíšenie celého systému. Mam to tak aj na starších Lumiách (920 a 930). System ako taký je super. Narozdiel od prvých buildov ktoré boli katastrofa uz všetko funguje. Okrem par kozmetických drobnosti sa to da používať aj ked je samozrejme vždy co zlepšovať. A hlavne tie aplikácie! Mne síce nic podstatne nechýba ale aj tak. Mam doma aj iphone6 a tablet od samsungu, rootnuty s cyanogenmodom. Nemam pocit ze by mi tieto dva systémy dali niečo viac ako mobilný windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět

Řekněme si to na rovinu. Nové Lumie bohužel (opět!) nesplnily očekávání. Uživatelé čekali na zázrak, ale ten se (opět!) nedostavil. Co je platné, že budou mít skvělý displej, fotoaparát atd., když schází propracované aplikace a především hotový systém, který se může konečně funkčně vyrovnat iOS a Androidu? Vlastním Lumii 930 a nedám na ni dopustit, ale po vyzkoušení Samsungu Galaxy S6 Edge a iPhone 6S jsem nabyl dojmu, že pokud mám dát takovou sumu za telefon, tak do Lumie může jít v současné době jen blázen. Microsoft opět sliboval hory doly a zůstalo jen u dolů. Hlavní aplikace sice jsou, ale nejsou kvalitní. Smartphone má člověku usnadnit práci a ne mu tu práci kazit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (22)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2015 00:15

"Běžný uživatel již dávno bude mít k dispozici vše, na co je zvyklý, od klientů sociálních sítí, až po internetového bankovnictví."Dovolím si silně nesouhlasit. Dodnes chybí pořádná aplikace na Facebook - ta co je pro desítky k dispozici nyní většině lidí ani vůbec nefunguje, viz hodnocení ve Store (nehledě na to, že oproti iOS/Androidu nabízí sotva poloviční funkčnost). Ano, oficiální od Facebooku bude, ale kdy? V únoru? V dubnu? Později?A co třeba takový Snapchat, Instagram? Kde je IDOS? Snapseed (když už je to ten fotomobil)? Atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor