Microsoft prý koupí Nokii za 19 miliard. Ta to vyvrací

Zlobivé dítě mobilního byznysu Eldar Murtazin trvá na svém, Microsoft prý opravdu koupí část Nokie. Na nepotvrzené informace o ceně reagují i akcie.

Před dvěma týdny rozčeřil klidné vody mobilního byznysu Eldar Murtazin svou zprávou, že bude Microsoft jednat o koupi Nokie. Dnes se téma vrací a opět je to na Murtazinově Twitteru. Šéfredaktor ruského magazínu Mobile-review.com píše: „Jedna malá softwarová firma se minulý týden rozhodla utratit 19 miliard dolarů za část jednoho malého výrobce mobilů. To je všechno.“

Klepněte pro větší obrázek

Koupí Microsoft Nokii? Podle Murtazina se Microsoft blíží k dohodě o koupi divize mobilních telefonů finského výrobce za 19 miliard dolarů. Nokia to později vyvrátila... „Tyto spekulace nejsou ničím podložené,“ reagoval pro agenturu Reuters na zprávu o dohodě s Microsoftem mluvčí Nokie Doug Dawson. Neoficiální informace přesto ovlivnila obchodování s akciemi Nokie a zastavila jejich propad.

 

Neoficiální informace zastavila propad akcií Nokie

 

Akcie Nokie po včerejším zhoršení výhledu hospodářských výsledků i během dneška pokračovaly v poklesu. Po včerejším 18procentním pádu se dnes dostaly na 4,3 eura za akcii, tedy na vůbec nejnižší cenu za 13 let. Později ale znovu výrazně posílily a to zřejmě díky nepotvrzené a Nokií později zpochybněné zprávě o tom, že dohoda o převzetí Nokie Microsoftem je téměř na světě. 

Na trhu objem obchodů s akciemi Nokie dosáhl šestinásobku denního průměru za posledních 90 dní. Kolem 17. hodiny se vrátily na cenu obchodovanou na začátku dne.

 

Klepněte pro větší obrázek 
Vývoj akcií Nokie za posledních 5 let (zdroj: Bloomberg)

Akcie Nokie dlouhodobě klesají od roku 2007, kdy byl představen iPhone od amerického Applu. Stejným směrem se vydal i tržní podíl finského výrobce. Přesto s 28,9 procenta trhu stále dominuje. Kritici chytrým telefonům od Nokie vyčítají především složitější ovládání ve srovnání s systémy iOS od Applu a Android od Googlu. Na konci dobna firma oznámila propuštění čtyř tisíc zaměstnaců do konce přístího roku (celkově má Nokia 130 tisíc pracovníků). 

Diskuze (58) Další článek: Mobily jsou rakovinotvorné jako dopisní papír, čaj, káva a kola

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Nokia 130, Nokia 130 Dual SIM, Denní průměr, Softwarová firma, Micro, Mic, Murtazina, Stejný směr, Mil