Microsoft Reader

Microsoft na CeBITu předváděl svůj projekt Microsoft Reader, který je komplexem softwarového řešení a specifikace hardwaru.
Microsoft na CeBITu předváděl svůj projekt Microsoft Reader, který je komplexem softwarového řešení a specifikace hardwaru. K vidění byl prototyp osobního velkého PDA velikosti knihy formátu B5 s barevným dotykovým displejem a programovým vybavením Microsoft Reader. Zařízení bylo čistě ve stavu prototypu, nebyl pod ním podepsán žádný výrobce, udělal si ho Microsoft pro testovací účely.

Na Microsoft Readeru je nejzajímavější slibovaná technologie ClearType, která zlepšuje čitelnost černobílých textů na barevných LCD displejích pomocí antialiasingu na subpixelové úrovni. Protože jsou na LCD displeji jednotlivé barevné body tvořeny třemi RGB proužky, lze vhodným nastavením barevných složek okrajových bodů docílit lepších výsledků než nastavováním odstínu šedi celého bodu. Výsledkem je příjemně čitelný text i na displejích s menším rozlišením.

Microsoft nebude čtecí zařízení vyrábět sám, jeho návrh nabídne OEM výrobcům, zpočátku se předpokládají dva výrobci s eventuálním pozdějším přibíráním dalších. Na trhu by se měl Microsoft Reader objevit snad již letos, nicméně zpočátku bude určen především pro anglický trh. Pro českou mutaci je třeba upravit TrueType písma a dodělat i příslušnou podporu češtiny do systému. Z hlediska tvorby dokumentů pro Microsoft Reader budou k dispozici jak běžné nástroje pro export z Wordu, tak profesionální nástroje pro vydavatelství s vazbou na DTP knih.

Microsoft Reader kromě zobrazování textů umí pochopitelně i vyhledávat, dělat do textu poznámky a do textu i kreslit. Navíc zde je možnost svázat s danou stránkou nějaký zvuk, neznamená to, že by se zobrazovaný text nahlas předčítal, jen při otevření horrorové povídky třeba uslyšíte naléhavé kvílení smyčců.

Vývoj Microsoft Readeru bedlivě sledujeme už proto, že bychom rádi nabídli v jeho formátu elektronické verze knih. Důležitá je totiž ochrana proti nežádoucímu kopírování, kde zatím stávající formáty elektronických dokumentů nejsou kvalitně zabezpečeny. Reader slibuje bezpečí a kvalitu zobrazení, o kvalitě zobrazení jsme se přesvědčili, ještě nás bude pochopitelně zajímat cena za přístroj, která upřímně řečeno nebude zřejmě z nejnižších.

Váš názor Další článek: IBM převáděla hlasové ovládání Palmu

Témata článku: Microsoft, , , , Zobrazovaný text, Mic, Čtecí zařízení, Micro, Read