Microsoft šlape na paty Symbianu

Symbian je nejvíce používaný operační systém pro chytré telefony. Na paty mu však začíná nebezpečně šlapat Microsoft. Americký gigant hlásí v segmentu chytrých telefonů jeden úspěch za druhým.

Expanzivní politika přinesla Microsoftu další ovoce. Poté, co jeho produkty úspěšně zaplavily osobní počítače, vtrhly do segmentu kapesních počítačů (kde nyní zatápí Palmu a jeho Palm OS), zaútočily také na oblast chytrých telefonů (smartphonů). Doposud suverénnímu Symbianu začíná v Microsoftu, respektive jeho operačním systému pro chytré telefony, vyrůstat vážný konkurent.

Skandinávský operátor TeliaSonera se jako poslední v řadě rozhodl vybavit chytré telefony pro svou síť (od tchajwanského výrobce HTC) operačním systémem z dílen amerického Microsoftu. Tím vyvrací tvrzení o odbytových problémech Microsoftu právě v oblasti smartphonů. Microsoft si TeliaSonera vybrala na základě dlouhého testovacího procesu.

Po několik měsíců zkoušeli vybraní uživatelé chytré telefony vybavené operačním systémem Windows Pocket PC for Smartphones a předávali operátorovi své zkušenosti. Ten zaznamenané reakce vyhodnotil a učinil z nich jednoznačný závěr: uživatelé jsou s operačním systémem spokojeni.

Důvod k radosti mají manažeři Microsoftu také proto, že se T-Mobile, jeden z největších světových operátorů, rozhodl prodávat dva smartphony právě s jejich operačním systémem. K podobnému kroku se odhodlal také o nic menší a významnější Orange. Operační systém pro chytré telefony od firmy Microsoft je, zdá se, v kurzu. Dokládají to pozitivní zprávy přicházející ze všech koutů světa, ať už se jedná o Hongkong nebo Portugalsko.

Microsoft si pochopitelně mne ruce a doufá, že se mu podaří nastoupený trend udržet. Nestravitelné sousto představuje nadále Sony Ericsson a jeho P800, která vévodí žebříčkům prodejnosti. Na mnoha místech poptávka dokonce převyšuje nabídku. K smůle Microsoftu útroby P800 neskrývají tolik (ne)populární Windows, nýbrž osvědčený Symbian.

Představitelé Microsoftu však jedním hlasem dodávají, že nesloží zbraně a Symbianu ještě pořadně znepříjemní život. Teprve čas ukáže, jestli americký softwarový gigant svým "slibům" dostojí.

Diskuze (4) Další článek: Zkušenosti: jak funguje datový roaming v Německu

Témata článku: Microsoft, , , Mic, Smule, Vážný konkurent, Micro, SLA