Microsoft uvádí Handheld PC 2000

Po Pocket PC přišly na řadu i ty počítače, které mají pod obrazovkou klávesnici.
Po Pocket PC přišly na řadu i ty počítače, které mají pod obrazovkou klávesnici. Zatímco v případě Pocket PC se čeká, že budou proti Palmu úspěšné a upgrade systému jim výrazně prospěje, v případě Windows CE "notebooků" není zatím situace moc růžová. Zatím se stále více než o trh jedná o potenciální trh. Čeká se, že se prodeje rozhýbají, ale zatím je to slabší.

Novinkami v Handheld PC 2000 proti staršímu systému Windows CE je především zabudování tenkého klienta pro přístup na Terminal services ve Windows 2000. Aktualizován byl Internet Explorer na úroveň verze 4.0 a přidán Windows Media Player. V dalších aplikacích je Pocket Outlook, Pocket Word, Pocket Excel, Pocket PowerPoint a Pocket Access. Koncem roku by měl být dostupný i SQL server 2000 for Windows CE.

Stejně jako v případě Pocket PC i tady budou uvedeny nové modely, nikoli upgrady systémů u starších modelů. Ty budou možné případně jen výměnou ROM nebo výměnou kus za kus. HP začal prodávat novou Jornadu 720 za 999 dolarů s 206MHz procesorem Intel Strongarm. Ta je tzv. poloviční velikosti. Plnohodnotné stroje Handheld PC 2000, které by se blížily vzhledem k notebookům HP opouští, jiní výrobci však budou pokračovat.

Nové Handheld PC 2000 zachovává uživatelské rozhraní Windows 95, nepřechází tedy na něco ve stylu Pocket PC. Je to dáno většími displeji a také zabudováním tenkého klienta, u něhož je logicky uživatelské rozhraní z velkých Windows.

Váš názor Další článek: Ušetřete za aktivační poplatek

Témata článku: Microsoft, , , , Handheld, Mic, Micro, UVA