Ministr Kuba: Zkažená aukce kmitočtů bude stát šéfa ČTÚ místo

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák nedokázal dostatečně vysvětlit důvody, proč zastavil aukci kmitočtů pro vysokorychlostní mobilní sítě. Měl by z toho vyvodit osobní důsledky, míní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dvořák neskončí hned, ministr ale vládě nenavrhne jeho pokračování ve funkci. „Včerejší reakce a vysvětlení pana předsedy mě příliš neuspokojily,“ řekl Kuba Hospodářským novinám. Funkční období předsedovi ČTÚ končí v dubnu.

Šéf ČTÚ v pátek zastavil aukci kmitočtů s odůvodněním, že cena se vyšplhala příliš vysoko a mobilní operátoři by ji museli promítnout do cen pro zákazníky. Své rozhodnutí ale nekonzultoval ani s radou svého úřadu, ani s vládou. Kuba Dvořákovo vedení úřadu kritizuje dlouhodobě. „Jsem přesvědčen, že by z tohoto neúspěchu měl pan předseda Dvořák vyvodit jasnou osobní odpovědnost,“ uvádí nyní s tím, že jde o osobní selhání šéfa telekomunikačního úřadu.

Odchod šéfa ČTÚ už v pátek požadoval i předseda poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák (TOP 09). „Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám,“ řekl.

Diskuze (59) Další článek: LG Nexus 4: za pět minut dvanáct [recenze]

Témata článku: , , , , , Nová aukce, Mini, Šéf, Místo, Min, Mini +, Aukce kmitočtů, Stát, Kuba