Ministr Mládek zapomněl, co slíbil. Ochranu spotřebitele ze zákona vynechal

  • Operátoři už nám několikrát ukázali, jaký vliv na zákonodárce mají
  • V Senátu loni neprošla novela zákona z pera Aleny Dernerové
  • Ministr Mládek sliboval, že zákonnou ochranu spotřebitele posílí

Při projednávání návrhu novely Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) předkládané loni v Senátu Alenou Dernerovou se bil v prsa, že lepší podmínky pro spotřebitele zakomponuje už brzy do zákona. Nyní se ale ukázalo, že ministr Jan Mládek na lepší podmínky pro spotřebitele zapomněl a návrh novely ZoEK, která aktuálně prošla mezirezortním připomínkovacím řízením, žádné lepší podmínky pro spotřebitele nepřináší. 

Snad jen jednu pozitivní drobnost MPO navrhuje – snazší přenositelnost čísel mezi operátory, respektive úpravu délky maximální výpovědní lhůty na 10 dnů. 

Víc ochrany spotřebitele v návrhu nebylo, žádné ustanovení o tom, že si operátoři nemohou měnit smlouvy jak se jim zlíbí a sami rozhodovat o tom, zda změna je pro zákazníka výhodná či nikoli. Materiál je čerstvě po připomínkovém řízení a MPO nyní čeká vypořádání několika desítek připomínek. Teprve pak začne projednávání novely v poslanecké sněmovně, Senátu, atd.

Ochrana spotřebitele? Jistě, pane ministře...

Na hlavu ministra Mládka se už snesla kritika za nedodržený slib daný v horní komoře parlamentu. MPO ale kritiku odmítá a zdůrazňuje, že zákazník může již dnes bez jakékoli sankce odmítnout akceptovat nové podmínky operátora, pokud vedou ke zhoršení jeho postavení. A dodává, že to upravuje § 63 odst. 6 ZoEK.

Klepněte pro větší obrázek
„My nic, ti špatní jsou novináři.“ (obr.: mpo.cz)

My připomínky k novele ZoEK sice neznáme, ale počkáme si na jejich vypořádání ze strany MPO, respektive na jejich zapracování a finální návrh novely. V minulosti se totiž našli tací, kteří Jana Mládka podezřívali, že podlehl tlaku operátorů... Jmenovitě Jan Husák, který prosadil prospotřebitelskou podobu zákona v roce 2013 (dnes už platí jiná verze).

Úvodní obrázek: Twitter

Diskuze (33) Další článek: Honor 6X: Všechno dvojnásobné, až na cenu [živě z CES]

Témata článku: , , , , , SLI, Zhoršení, Min, Spot, Zak, Spotřebitel, Úvodní obrázek, Mini, Mini +, Připomínkové řízení, Prsa, Zákon, Vypořádání, Finální návrh, Mládek, TAC