Mio A501: telefonující navigace

Malé Mio A501 se nezdá – spojuje kvalitní komunikátor s povedenou navigací. Zastane i funkci fotoaparátu.

GPS a navigace

S Miem A501 jsme během testů najezdili přes tisíc kilometrů a našli i několik pokladů v rámci hry Geocaching. Jako automobilovou navigační aplikaci jsme zvolili iGO 2006, která si s přístrojem rozuměla bez jakýchkoli potíží. Výrobce vsadil na osvědčený Sirf Star III, který potvrdil pověst bezproblémového přijímače. Během cesty nedocházelo k výpadkům signálu a i když byl přístroj umístěn u A sloupku osobního automobilu, přesnost byla zcela dostačující. V případě nouze lze využít externí anténu, Mio nabízí konektor pro připojení.

Mio_A501_displej_30a.jpg Mio_A501_displej_31a.jpg
Navigační aplikace iGo patří mezi ty nejlepší, v současné době je již k dispozici novější verze

GPS přijímač Sirf Star III v Miu má v základním nastavení aktivovánu statickou navigaci. Ta by bránila úspěšnému hledání pokladů, deaktivovat ji však není žádný problém. Tentokrát jsme využili aplikaci SirfTech a po pár kliknutí bylo „po problému“.

Mio_A501_displej_32.jpg Mio_A501_displej_33.jpg
Aplikace SirfTech poslouží pro deaktivaci statické navigace

Pokud GPS přijímač nevyužíváte dlouhou dobu, počáteční zjištění polohy trvá tak dvě či tři minuty. Avšak s podmínkou perfektního výhledu na oblohu. Zapnete-li přijímač po delší době v husté městské zástavbě, anebo v automobilu za pohybu, může narůst doba „chycení“ až na deset minut. Důvodem jsou důležité a přesné informace o aktuální poloze satelitů (dráhové efemeridy), které přijímač získává ze satelitů. Tato data však lze získat i jinou cestou, třeba prostřednictvím internetu. A vzhledem k podpoře mobilních datových přenosů u Mia i jiných přístrojů se nabízí jednoduché řešení.

Mio_A501_displej_34.jpg Mio_A501_displej_35.jpg Mio_A501_displej_36.jpg Mio_A501_displej_37.jpg
Aplikace pro stažení dráhových efemeridů z internetu

Výrobce přidal aplikaci, která si prostřednictvím datových přenosů stáhne data a přijímač tak může vynechat zdlouhavé počáteční procedury. Tato data však nemají nekonečnou platnost, znehodnotí se po třech dnech. Samozřejmě nejde o novinku Mia A501, podobnými aplikacemi disponoval i iPaq hx6915 a další konkurenti.

Dvě mega s autofokusem

Výrobce Mio A501 vybavil dvoumegapixelovým snímačem vybaveným optikou s automatickým ostřením. Teorie tedy vypadá slibně, jak si vedl fotoaparát v praxi?

Mio_05.jpg Mio_13.jpg 
Dva megapixely a autofocus

Bohužel nepříliš dobře a dokonce mohu připustit, že se jedná o chybu daného kusu, možná způsobenou ne zcela finální verzí obslužného softwaru. Fotografie totiž trpí velmi malou dynamikou, snímač nedokáže v jednom snímku zachytit tmavá a světlá místa najednou. Pokud jsou hezky vykreslená tmavá místa, ta světlá zůstanou přepálená. Na většině ukázkových fotografiích zůstává přepálená obloha, nebo zcela nepřirozená střecha nevzhledného domu. U fotografie slečen pak velmi ruší přepálená bunda a nepřirozená pleťová barva. Mio A501 již nyní zdobí pulty prodejen a pokud jej některý z čtenářů již vlastní, byli bychom rádi, kdyby naše zkušenosti s fotoaparátem potvrdil anebo ještě lépe vyvrátil.

Ukázkové fotografie:

Mio_A501_fotky_02.JPG Mio_A501_fotky_03.JPG Mio_A501_fotky_04.JPG
Mio_A501_fotky_05.JPG Mio_A501_fotky_06.JPG Mio_A501_fotky_07.JPG Mio_A501_fotky_08.JPG Mio_A501_fotky_09.JPG Mio_A501_fotky_10.JPG Mio_A501_fotky_11.JPG Mio_A501_fotky_12.JPG
Mio_A501_fotky_13.JPG Mio_A501_fotky_01.JPG

Ne zcela doladěný ovladač fotoaparátu, nebo chybu testovaného kusu potvrzují i zkušenosti s autofocusem. Snímač v jedné chvíli dokázal hezky zaostřit text na vzdálenost tří centimetrů, při pokusu o zopakování však selhával a dokázal ostřit až z mnohem větší dálky.

Mio_A501_displej_38.jpg Mio_A501_displej_39.jpg Mio_A501_displej_40.jpg Mio_A501_displej_41.jpg
Hledáček a možnosti nastavení fotoaparátu

Fotoaparát postrádá jakýkoli zoom. Na stranu druhou, umí jednu velmi hezkou funkci, a sice automatické přiřazení GPS pozice k pořizovanému snímku. Pokud fotíte venku, stačí chvíli počkat než přístroj obdrží aktuální pozici GPS přijímače. Zde si výrobce dal záležet, ukázkově využil potenciál kombinovaného přístroje.

Mio_A501_displej_42.jpg Mio_A501_displej_44.jpg Mio_A501_displej_45.jpg Mio_A501_displej_46.jpg
Další nastavení fotoaparátu

Po stránce fotografické nebudu Mio hodnotit. Měli jsme testovací přístroj s nefinální verzí ovladače fotoaparátu. Pokud se nám dostane do rukou druhý přístroj, doplníme aktuální informace.

Mio_A501_displej_43.jpg
Pouhá dvě nízká rozlišení pro video

Má co nabídnout

Mio A501 se mi líbí. Mám rád kombinovaná zařízení, zvláště pokud jedna část umí patřičně využít možnosti části druhé. Například vložení polohy k aktuálně pořizované fotografii nebo odeslání polohy v SMS zprávě. Mio vás může doprovázet každý den jako hlavní mobilní telefon s přístupem k internetu a ve chvíli potřeby se proměnit v automobilový navigátor s jediným kompromisem – malým displejem. Díky softwarové rozšiřitelnosti jej mohu vzít do přírody i na hledání pokladů. Navíc přidává doslova excelentní výdrž.

Pokud přemýšlíte nad výhodností kombinovaného zařízení, asi vás zklamu. Po přičtení navigační aplikace s mapami se dostanete na částku, za kterou pořídíte kvalitní automobilový navigátor a slušný mobilní telefon. Pak už jen záleží na vás, zda-li dáte přednost zařízení vše v jednom, nebo oddělenému řešení.

Témata článku: , Mitac Mio A501, Mitac Mio A701, Telefon, Automatické vypínání, Jednoduchá utilitka, Slušný mobil, Pár kliknutí, Přednastavené číslo, Bluetooth mini, Jediný kompromis, Bunda, Oblíbený způsob