Mio A701: komunikátor s okny a GPS (test)

Mio A701 je satelitní navigátor, navíc úhledně zabalený v chytrém mobilním telefonu s operačním systémem Windows Mobile 5. Má velký dotykový displej, slot pro paměťové karty, megapixelový fotoaparát a velmi rychlý procesor.

Data tempem hlemýždím

Protože Mio A701 patří mezi komunikátory, zvládá vedle hlasové komunikace také datové přenosy. Kromě běžného a dnes již nevyhovujícího CSD vytáčeného spojení si však budete moci vystačit pouze s GPRS daty desáté třídy. Hodila by se alespoň podpora EDGE, nebo ještě lépe sítí třetí generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč Internet Explorer si poradí i s běžnými stránkami

Při použití datových přenosů vše fungovalo bez problémů, připojení bylo stabilní bez znatelných výpadků. Pro rozšíření o podporu bezdrátových Wi-Fi sítí budete muset sáhnout po rozšiřující SD kartě, tím však přijdete o možnost použití paměťové karty pro potřeby navigace.

S pevným cílem a nebem nad hlavou

Použitý mapový software MioMap CE verze 2 je založen na známější aplikaci Personal Navigator 5.0 společnosti Navigon. Software vyžaduje mapové podklady dodávané na již zmíněné paměťové kartě, přičemž každý soubor map obsahuje hlavní silniční síť až do úrovně městských ulic. Mapové podklady jsou k dispozici ve verzi 2005.1 a poskytuje je společnost Tele Atlas. Kvalita mapových podkladů je na vysoké úrovni.

Základní navigační módy vás dokáží dovést na přednastavenou domovskou adresu, na zadanou adresu (ulici), do centra obce nebo města, k bodu zájmu nebo třeba k nejbližší čerpací stanici nebo provozovně rychlého občerstvení. Při volbě alternativní cesty je možno zadat, v jakém úseku je aktuální cesta neprůjezdná a zařízení automaticky najde náhradní trasu. Při plánování trasy můžete také definovat jednotlivé body zájmu, což může být užitečné například při plánování cesty na dovolenou.

Většinu obrazovky zabírá při navigaci samotná mapa. Základní pohled je dvourozměrný, prostřednictvím nástrojové lišty v horní části displeje lze přepnout i na přirozenější 3D pohled. Jízda je slušně animována, pohyb po mapě není skokový, navigace stíhá překreslovat i na méně přehledných křižovatkách. Přikoupit lze také přídavný rádiový modul, jehož prostřednictvím můžete být informováni o uzavírkách ještě dříve, než se k nim přiblížíte (tato služba však v ČR ještě nefunguje).

Navigaci velmi usnadňuje kvalitní hlasová navigace, bohužel displej na přímém slunci v automobilovém interiéru není příliš dobře čitelný, tudíž se mnohdy budete muset při navigaci na hlasové pokyny zcela spolehnout. Díky použitému čipsetu je přijímač dostatečně citlivý na satelitní navigační signál i za pokovenými skly některých automobilů.

Navigační software je velmi kvalitní, proto jeho podrobnou recenzi připravujeme do samostatného článku. Komu by snad nevyhovovala může si díky otevřenému operačnímu systému nainstalovat jiný typ navigačního softwaru.

S cenou lákavou

Velkým tahákem chytrého mobilu Mio A701 je především jeho příjemná cena, která se pohybuje okolo patnácti tisíc korun. Samostatnou navigaci se stejnými mapovými podklady, například Mio 268+, totiž seženete jen o několik tisíc levněji. V nabídkách velkých obchodních řetězců s elektronickou nebo v některých internetových obchodech je přitom Mio A701 ještě levnější.

Mio A701 je univerzální přístroj „vše v jednom“, který zastoupí mobilní telefon, kapesní počítač i navigační systém. Jeho největší slabinou je absence rychlejších datových přenosů, zejména Wi-Fi by se hodilo.

Mio A701 – smartphone se satelitní navigací
Cena: 16 395 Kč
K recenzi zapůjčil: Elko Trading, Brno
Kontakt: 546 122 111, www.elko.cz


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: , , , Mitac Mio A701, Kurzorové tlačítko, Skutečný rozměr, Běžný průměr, Velký akumulátor, Komunikátor, Velký tahák, Komunikační software, GPS test, Test, Velký obchod, Telefonní rozhraní, Rychlé občerstvení