Mio K70: navigační komunikátor v době krize

Mio K70 se chce cenou rovnat nejlepším Windows Mobile komunikátorům. Má čím zaujmout? Značka výrobce navigací slibuje mnohé...

Společnost Mio obohatila letošní CeBIT novým navigačním Windows Mobile komunikátorem. Na rozdíl od starších sourozenců nepostrádá styl, který však umně skrývá běžný obsah. Hned v úvodu si předchozí ostřejší slova spěchám obhájit: komunikátor, byť s podporou 3G, procesorem Qualcomm o taktu 533 MHz a integrovanou GPS dnes na trhu již najdete snadno. Kdepak, přednosti nového Mio K70 musíme hledat jinde.

Předchozí přístroje tohoto výrobce se těšily oblibě především z důvodu výborného poměru ceny a výkonu. Například model A701 byl svého času zdaleka nejlevnějším Windows Mobile komunikátorem s integrovaným GPS čipsetem a díky témuž se jako housky na krámě prodávaly i autonavigace modelové řady C520. Výrobce ale snad vůbec nezaměstnával designéry, a pokud ano, byla to bezpochyby banda flákačů s mottem „kdo nic nedělá, nic nepokazí“. Těm však odzvonilo a K70 je toho hmatatelným důkazem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mio K70. Původně bylo v názvu ještě slůvko Explora, ale do prodeje půjde přístroj bez něj

Černá funguje vždy

Spíše komplikovaně technický vzhled předchozích modelů vytlačila jednoduchá elegance: tradiční tvary zaoblené tam, kde mají být a nikde jinde. Černá barva v kombinaci se stříbrnými doplňky vždy funguje a působí velmi dobře. Co na tom, že K70 až příliš připomíná Samsung 480 nebo ještě více LG Prada? Dnes opisuje každý od každého a ve všem, mobily nejsou výjimkou. Čelní hranu zdobí pouze dvojice tlačítek „se sluchátky“ a stříbrný reproduktor. Na levé hraně nechybí kolébkový ovladač důležitý především v navigacích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vraťme se ještě chvíli k výbavě: sám výrobce je rozpolcen a i na oficiálních stránkách udává protichůdné informace. V popisu své novinky vyzdvihuje nový navigační čipset gpsOne od Qualcommu, aby se dále ve výčtu specifikace zmínil dnes již starší SirfStar III. Těch podivností je ostatně více, nejsem si například jist, zda interní ROM paměť může být typu DDR2.

Krize nutí šetřit...

...na špatných místech. Velkou konkurenční výhodou předchozích navigačních komunikátorů bylo příslušenství: kvalitní ochranné pouzdro a především držák do automobilu s nabíječkou. Toto již s modelem K70 neobdržíte. Na CeBITu se také hovořilo o integraci nové navigační aplikace Mio Spirit, která již zdobí nové automobilové navigace. Z původního záměru však sešlo a výběr navigační aplikace, i investice do ní, tak zůstává na uživateli.

K70 se již začíná objevovat v internetových obchodech za cenu okolo 11 tisíc s daní. Na podobné úrovni je k mání například HTC Diamond 2, který rozhodně nebude snadným soupeřem. Nicméně počkejme na praktické zkušenosti, třeba Mio skrývá eso v rukávu, které technická specifikace zatím neprozradila.

Mio K70 ve zkratce:

  • rozměry: 115 x 61 x 12 mm, hmotnost 115g
  • operační systém: Windows Mobile 6.1 (lokalizace od Sunnysoftu)
  • procesor: Qualcomm MSM7201A 528 MHz, Qualcomm gpsOne
  • displej: 3,5“ WQVGA (240 x 480 bodů)
  • sítě: GSM Quad-band (850, 900, 1800, 1900 MHz) UMTS (1900/2100 MHz)
  • konektivita: GPRS/EDGE, HSPDA/HSUPA, Bluetooth (vč. A2DP), Wi-Fi 802,11b/g, USB
  • paměť: 256 MB RAM, 256 MB ROM, slot na karty microSD
  • fotoaparát: 3 Mpix s automatickým ostřením
  • baterie: 1030 mAh Li-Ion
  • další funkce: světelný senzor, pohybový senzor,
Diskuze (7) Další článek: Samsung S3100: levný slider podporuje Facebook

Témata článku: , , , , LG Prada 3.0, Tradiční tvar, Nové auto, Kříž, Krize, Běžný obsah, Komunikátor, Band, Temu