Mivvy ch@t: 3G už nepotřebujete (test)

Abyste mohli na telefonu používat videochat, nemusíte nutně volat v 3G síti. Nový mivvy ch@t si vystačí s GPRS.
Kapitoly článku

Mivvy uvádí na trh telefony poměrně často. Před nedávnem jsme vás v testu seznámili s malým hudebním mobilem mivvy music a už tu máme nový model. Novinka nese název mivvy ch@t a opět se může pochlubit něčím netradičním, nabízí totiž možnost videochatování přes GPRS. Pozadu ale nezůstává ani s dalšími funkcemi a zajímavá je i její cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální produktové fotografie

Klíčové vlastnosti

  • videochat přes GPRS
  • kompaktní rozměry
  • MP3 přehrávač a FM rádio
  • Bluetooth včetně A2DP
  • micro SD karty do 2 GB
  • 1,3MPx fotoaparát
  • vnitřní paměť 24 MB
  • JAVA 2.0

Hlavní nedostatky

  • chybějící EDGE
  • slabší fotoaparát
  • video v max. rozlišení 176 × 144 bodů

Kingston_partner_small.jpg

Malý, lehký, s jiskrou v oku

Mivvy ch@t svým vzhledem a výbavou přesně zapadá do střední třídy mobilním telefonů, na jeho těle nenajdete žádné designérské výstřelky, trochu netradičně působí pouze numerická klávesnice. Celé tělo je vyrobeno z pevného černého plastu, což se pozitivně podepsalo na hmotnosti, která je příjemných 82 gramů včetně akumulátoru.  Jednotlivé díly jsou do sebe dobře slícovány a stejný stav telefonu zůstal i po několika týdnech testování. Většina krytu je tvořena matným plastem, i přesto se na něm občas usadí nějaký ten otisk, zejména pak v okolí displeje a zadního fotoaparátu. Díky rozměrům 98 × 41,8 × 14,4 mm přístroj skvěle padne do ruky a všechna tlačítka jsou velice dobře přístupná.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mivvy ch@t naživo • telefon je opravdu malý

Přední straně dominuje displej s úhlopříčkou 1,8 palce, ten je schopný zobrazit 262 000 barevných odstínů a jeho rozlišení je 176 × 220 obrazových bodů. I když se dnes běžně používají displeje s daleko lepším rozlišením, u ch@tu mě překvapilo pěkné a jemné zobrazení, které má na svědomí menší úhlopříčka. Jeho čitelnost je velice dobrá, a to i na přímém slunečním světle. Displej je po svém obvodu lemován stříbrným proužkem plastu, který jej opticky zvětšuje a zároveň si dokonale zapamatuje vaše otisky prstů. Nad displejem se v malém nenápadném otvoru ukrývá přední CIF kamerka pro videochat a své místo zde má telefonní reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po stranách najdeme jen 3,5mm jack na sluchátka
Joystick je trochu nezvykle tvarovaný a ze začátku jsem z něj měl trochu rozporuplné pocity, ty však po několika minutách používání zmizely. Stříbrný prstenec sloužící jako čtyřsměrové ovládací tlačítko, hranu na okraji má lehce zkosenou, což přispívá k lepší orientaci. Uprostřed najdeme klasické potvrzovací tlačítko, které je trochu vypouklé, avšak na dotek velice příjemné. Vedle joysticku najdeme dvě softwarové klávesy sloužící ke snadnému přístupu do nabídek a nechybí zde ani dvojice tlačítek pro příjem/ukončení hovoru.
Numerická klávesnice je tvořena malými plastovými výstupky, což nebývá u mobilních telefonů příliš časté. Ze začátku jsem si na toto rozmístění musel chvíli zvykat, nicméně klávesy jsou dostatečně citlivé, a ač se to nemusí zdát, píše se s nimi velice dobře. Tlačítka mají mezi sebou poměrně velké rozestupy, což napomáhá k lepší orientaci. Podsvícení klávesnice se nese v duchu bílé barvy, která je příjemná na pohled a v noci nikterak neruší. Drobnou výtku mám ke hlučnosti, stisk každého tlačítka je doprovázen poměrně výrazným cvaknutím.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je sice nezvyklá, ale dostatečně pohodlná • podsvícení je bez výhrad
Na bocích telefonu bychom marně hledali jindy typické ovládací prvky, spokojit se tak musíme jen s 3,5 mm výstupem na sluchátka a otvorem pro připojení nabíječky/USB kabelu, který se nachází v horní části. USB konektor je schovaný pod gumovou záslepkou, která zamezuje vniknutí nečistot. Výrobce k telefonu dodává klasický stereo headset, jehož zvukové schopnosti patří spíše k průměrným, díky univerzálnímu konektoru ale není problém používat s telefonem jiná sluchátka s lepší kvalitou zpracování zvuku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Za záslepkou se skrývá miniUSB konektor • SIM karta i paměťová karta se vkládají pod zadní kryt
Zadní straně dominuje čočka 1,3MPx fotoaparátu, vedle které má své místo i reproduktor, který najde uplatnění při hlasitém odposlechu nebo přehrávání MP3 souborů na pozadí. Kryt baterie je celý snímatelný a nachází se pod ním otvor pro vložení SIM karty i paměťové karty. Zejména umístění slotu pro paměťovou kartu je trochu nešikovné, protože při každé výměně budete nuceni telefon vypnout a zapnout. Mivvy ch@t podporuje klasické micro SD karty do kapacity 2GB, podpora nového standardu SDHC by mu rozhodně slušela mnohem více.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadná strana s reproduktorem a čočkou fotoaparátu

Témata článku: Mivvy, , , Mivvy Music, Mivvy Music+, Protější strana, Černobílý obrázek, Jemné zobrazení, Stejný stav, Lehký telefon, Libovolný zvuk, Pozitivní dojem, Kapacitní možnost, První znak, Test