Mivvy Dual Mini: povědomě, levně a duálně (test)

Při pohledu na nové Mivvy na vás dýchne finský vítr, dokonce jej dobijete finskou nabíječkou. Jeho hlavní vlastností je současná podora dvou SIM.
Kapitoly článku

Kontakty pohromadě

Až na zmíněnou nutnost volby SIM karty před každým uskutečněním hovoru se s Mivvy Dual Mini telefonuje stejně jako s jakýmkoli jiným telefonem. Nabízí vlastní telefonní seznam na 300 kontaktů; ty se zobrazují pohromadě s kontakty z obou SIM karet a jejich úložiště indikují ikonky. Interní seznam může být vícepoložkový. Vejdou se až 4 čísla, e-mail, jméno společnosti, vyzváněcí tón a obrázek. Používat můžete i skupiny, kterých je k dispozici pět. Zajímavou funkcí je blacklist, kam si lze uložit až 20 čísel, jež se následně na váš telefon nedovolají.

S telefonováním souvisí i kvalita příjmu signálu. Tu u mobilů obvykle nijak neřešíme; nebývá k tomu důvod, většina telefonů nemá v dobře pokrytých oblastech s kvalitou problémy. Mám ale pocit, že Mivvy je přece jen citlivější a v některých místech ukazují indikátory obou SIM karet méně čárek než jiné telefony. Přímo k výpadkům příjmu však nikdy nedošlo.

Nastavení tónů probíhá v jednom z pěti vyzváněcích profilů. Jako vyzvánění si můžete nastavit jakýkoli vlastní soubor MP3, pro příchozí zprávy jste však omezeni volbou jednoho z 10 zvuků. Nutno říci, že přednastavené zvuky nijak zvlášť libozvučné nejsou, navíc v pár z nich jsem poznal melodie „vypůjčené“ ze starších Nokií. Telefon vyhrává poměrně nahlas, takže jej jistě nepřeslechnete. Dokonce i první úroveň hlasitosti mi přišla celkem silná, snesl bych decentnější. Podporováno je však diskrétní vibrační vyzvánění.

SMS a MMS zvlášť

Na zprávy je telefon připraven, podporuje SMS a MMS; e-mailového klienta už bychom hledali marně. Mivvy pochopitelně nabízí vlastní paměť pro textové zprávy, její kapacita je však vyjádřena v procentech, a to tak zvláštně, že jsem její velikost nebyl schopen odhadnout. I seznamy zpráv jsou dále rozdělené podle toho, ke které SIM kartě se vztahují.

Editor pro textové zprávy podporuje i psaní dlouhých zpráv, v textech je možné používat českou diakritiku. Chybí ovšem slovník pro rychlé psaní, styl „multitap“ je proto jediný možný. Telefon ani neumí automaticky napsat velké písmeno po příslušných interpunkčních znaménkách. Na Mivvy by se jinak nepsalo špatně, ale trochu mi vadí, že na stisky kláves reaguje s mírným zpožděním a mému tempu vyťukávání tak nestačí. Editor pro multimediální zprávy je oddělený od textového, nelze mezi nimi ani rychle přepínat.

Nedovolí vám zapomenout

V Mivvy Dual Mini nechybí základ organizačních funkcí. Je tu třeba kalendář s anglickými popisky dnů a týdny začínajícími nedělí. Korea už si odvykla našemu trhu tento formát vnucovat, mohla by i Čína. Lze sem ukládat opakované upomínky. V menu kalendáře jsem objevil i položku Indický kalendář, mé nedokonalé znalosti hindštiny mi však zabraňují vám tuto funkci popsat blíže. Vedle kalendáře Mivvy nabízí i úkolovník, který ale dle mého funguje stejným způsobem, jen postrádá onen náhled na celý měsíc.

Dual Mini je štědré, co se budíků týká – je jich tu pět a všechny mohou být opakované. Organizační funkcionalitu doplňuje světový čas, v němž si skáčete po jednotlivých městech na mapce světa a informujete se tak, kolik je kde hodin.

Multimédia pro začátečníky

Multimediální funkce jsou v Mivvy Dual Mini zastoupeny spíše symbolicky. S čím tento mobil umí pracovat, je hudba. Hudební přehrávač je sice velice jednoduchý, nabízí však aspoň nastavení opakování či náhodné volby skladeb a hraje i na pozadí. Podporu playlistů, ekvalizér a další vymoženosti nečekejte; přehrávač nepracuje ani s ID3 tagy u souborů MP3. Kvalita zvuku je „mobilně“ průměrná, především se musíte smířit s faktem, že jiná sluchátka než v balení dodané pecky nepřipojíte.

Hudebnímu přehrávači přizvukuje rádio, které nabízí možnost uložení až 15 stanic, potěší schopnost nahrávat a ukládat zvukové záznamy z vysílání. Pravda – komprimované nahrávky WAV nemají nijak oslnivou kvalitu, ale k pořízení záznamu písničky, která vás zaujala a chcete o ní zjistit další informace, to bohatě postačí. Po stejné funkci marně volají majitelé i mnohem výkonnějších telefonů. Diktafon samozřejmě funguje i samostatně, případně k záznamu hovoru. Hudební funkce doplňuje jednoduchý skladatel jednohlasých melodií.

Obrázky si neprohlížejte

V Mivvy najdete dokonce i přehrávač videoklipů, ten si však poradí pouze s formátem 3GP a s rozlišením obrazu 176 × 144 pixelů. Mobil má dále v sobě integrovanou čtečku elektronických knih PDB. Podporuje však jen tři typy kódování, mezi něž naše středoevropské bohužel nepatří. O zábavu se pak starají tři hry – Vrtulník, Puzzle a Robot; všechny jsou vestavěné, s Javou si telefon nerozumí. Mezi ostatní funkce telefonu můžeme zařadit kalkulačku, konvertor měn a dvojí stopky.

Podporou paměťových karet microSD mě telefon zprvu překvapil. Záhy se však ukázalo, že pro ukládání všech multimediálních souborů je její přítomnost nezbytná. Do telefonu nic uložit nelze, jeho paměť přes 200 kB by na to rozhodně nestačila. V telefonu proto najdeme jednoduchý prohlížeč obsahu karty, v němž lze vytvářet i nové složky a soubory mezi nimi přesouvat. Prakticky všechny běžné typy souborů mobil přečetl a patřičně zpracoval. Jedinou výjimku tvořily obrázky a fotografie. Ty, které byly větší než 100 kB, Dual Mini prostě nenačetl. Je to trochu zvláštní, když s několikamegabajtovými empétrojkami pracuje celkem bez rozpaků.

Za kolik?

Jsme na konci popisu. Teď se možná ptáte, kolik tahle hračka vlastně stojí. Za Mivvy Dual Mini zaplatíte něco kolem 1 300 korun, což je cena odpovídající jeho výbavě. Telefon má laciný vzhled, funkční výbava není nijak oslnivá, navíc to, co umí, umí s občasnými potížemi. Pro zájemce o dualSIM, kteří nechtějí nebo nemohou do mobilu investovat mnoho, znamená zajímavou alternativu. Mobil by mohl být vhodný pro děti prvního stupně základní školy, doprovodná grafika v softwaru jako by na tuto skupinu rovněž cílila. Děti sice dvě SIM karty obvykle nemají, ale ty vás tento telefon nenutí používat.

Mivvy Dual Mini ve zkratce:

  • sítě: 2× GSM 900/1 800 MHz, GPRS třídy 10
  • displej: aktivní TFT s úhlopříčkou 1,77", 160 × 128 bodů
  • rozměry a hmotnost: 103 × 42 × 15 mm, 73 g
  • telefonování: tel. seznam pro 300 vícepoložkových kontaktů, hlasitý odposlech, diktafon s možností nahrávání hovorů, vyzváněcí profily, odlišné vyzvánění pro každou SIM kartu, 5 vlastních vyzvánění, podpora MP3, vibrační vyzvánění, skupiny volajících
  • multimédia: FM rádio, MP3 přehrávač (lze používat na pozadí), přehrávač videa
  • organizace času: kalendář, úkoly, opakovaný budík a světový čas
  • další funkce: WAP prohlížeč, kalkulačka, stopky, čtečka eBooků, správce souborů, skladatel melodií a 2 hry, svítilna
  • paměť: podpora karet microSD (max. 2 GB)
  • baterie a výdrž: Li-ion 850 mAh, až 120 hodin v pohotovosti, 3 až 4 hodiny hovoru

Témata článku: Mivvy, , Mivvy Dual, Mivvy Dual mini, MFI, Mini, První úroveň, Min, Blacklist, Test, Vibrační vyzvánění, Navigační klávesa, Bílá led, Grafické ztvárnění, Mini +