MMS – revoluce v evoluci a nebo úplný propadák?

Mnoho výrobců telefonů tvrdí, že multimediální zprávy zcela změní náš současný pohled na používání mobilních telefonů k zasílání zpráv. Někteří z nich dokonce říkají, že MMS budou ještě mnohem více populární než jsou v současné době klasické SMS. Bude tomu ale skutečně tak?

Co jsou MMS?

MMS aneb Multimedia Messaging System je označení pro nový druh zpráv zasílaných z mobilních telefonů. Kromě klasického textu ale umožňují zasílat také obrázky, zvuky (ve smyslu nahrávky a ne předem připraveného tónu jako u EMS) či dokonce krátká videa. Pravdou je, že doposud není problém MMS zcela vyřešen a standardizován, ale co není pravdou dnes, může být již zítra.

Na zasílání MMS jsou potřeba dvě věci – jednak telefon, který MMS podporuje, což je např. Ericsson T68i nebo Nokia 7650 a jednak podporu u operátora. Ten totiž musí vybudovat MMS centrum, podobně jako pro SMS musel vybudovat SMS centrum. Dalším takovým předpokladem jsou rychlé datové přenosy, nejlépe pak GPRS. MMS se totiž již neposílají po signalizačním kanálu jako SMS, ale jako běžná data, která se pak uloží právě na MMS serveru, který musí mít poměrně velkou diskovou kapacitu, aby byl schopen uchovat případně i video zprávy. Adresát si pak příslušnou zprávu z MMS serveru vyzvedne. Otázka vyzvedávání MMS však doposud není příliš jednoznačně vyřešena.

Dalším problémem je pak účtování, neboť příchozí MMS zpráva zatěžuje síť stejně jako kdybyste přistupovali přes GPRS k Internetu. To si ale bude muset každý operátor vyřešit již sám. Jistým řešením by třeba bylo omezení posílání videa – stejně většina telefonů nemá ani kameru ani procesor na to, aby byly schopny toto video přehrát.

Místo pohledu pošlete z dovolené ememesku?

Jedním z typických použití MMS by mohlo být zaslání fotografie spolu s nějakým zvukovým doprovodem. Koneckonců fotoaparáty nebo respektive přídavné fotonástavce na mobilní telefony již existují - tak proč jich nevyužít. Jenže displeje, i když se začínají objevovat již v barvách, jsou stále jaksi poněkud malé. Zkuste si představit fotografii 100 × 100 bodů – to je tak na fotografii, kterou máte v občanském průkazu. Kromě toho mě napadá taková prozaická otázka jako: „Co fotit a proč posílat místo textu fotografii?“ Samozřejmě, najdou se případy, kdy by právě tato funkce byla tou nejlepší (jako třeba narození dítěte, apod.), ale to jsou spíše výjimečné události než něco, co bychom používali každý den.

A co zvuky? Není náhodou k „posílání hlasových nahrávek“ určena hlasová schránka, kterou mobilní sítě nabízejí již hezkou řádku let?! Máme tu ale ještě ono video. Jenže… Je tu ten samý problém jako u fotek, vyjma telefonů jako Nokia 9210 apod. jsou displeje malé. Kromě toho – není náhodou výhodou SMS to, že je můžete posílat rozcuchání z postele, rozjaření z hospody či znudění ze zákrytu školní lavice? Podle mého názoru by zasílání MMS s videem ochudilo dosavadní SMS o jejich hlavní kouzlo moci si rozmyslet co píšu a mít naprostou svobodu v tom kde, kdy a jak to píšu…

A jaký je váš názor? Chtěli byste MMS?

Diskuze (21) Další článek: Paegas na svém webu srovnává ceny za roaming

Témata článku: , Nokia 7650, Lavice, Školní lavice, Propad, EVO, Pro +, MMS, Propadák, Úplný propadák, Revoluce