Mobil na Vánoce do 6 000 Kč: tuhé boje ve střední třídě

Předvánoční nákupní horečka nabírá na intenzitě a cenové akce lákají. Týká se to i mobilních telefonů a proto pokračujeme v přehledu aktuální nabídky. Tentokrát se zaměříme na cenovou relaci od pěti do šesti tisíc korun.

Alcatel OT 735i

Cena: 5 513 Kč
Hodnocení: 62%

 

Telefon vychází ze staršího modelu 735, který byl jen lehce inovován. Starší koncepce je vidět především na displeji, který je pasivní a dokáže zobrazit jen čtyři tisíce barev. Displej je opticky zvětšen díky zúžené klávesnici, která jo ovšem i tak poměrně pohodlná. V telefonu najdeme adresář pro 800 záznamů s možností vyhledávání pouze podle prvního písmene, dále 1,5 MB uživatelské paměti, 200 míst pro SMS zprávy a oproti staršímu modelu také Javu. Se psaním zpráv se snaží pomáhat slovník Zi, telefonu by slušel e-mailový klient. Integrovaný fotoaparát umí pořizovat snímky v rozlišení pouze 352 × 288 bodů. Pochvalu zaslouží GPRS třídy 10 a infraport. Telefon nenabízí oproti dnešní konkurenci příliš dobrý poměr ceny a výkonu, běžné uživatele však uspokojí.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Xelibri 7

Cena: 5 553 Kč
Hodnocení: 34%

 

Dalším z řady čistě stylových telefonů je Xelibri 7. Jedná se o netradičně pojatý telefon s konstrukcí podobnou sponě. Mobil si tak můžete připnout v podstatě kamkoliv na lem oděvu nebo popruh tašky. Narozdíl od modelu s označením 6, který se do dnešní cenové kategorie také vešel, není určen pouze ženám, ale všem lidem, kteří se chtějí odlišovat. Výbava je opět žalostná, prakticky stejná jako u modelu 6, alespoň že klávesnice zůstala u klasického rozvržení. Displej je pasivní a dokáže zobrazit čtyři tisíce barev, telefon nemá vlastní telefonní seznam a funkce se omezily na nezbytné minimum. Pokud však telefonujete jen občas a jde vám o styl, tak proč ne. K tomu je tento mobil ostatně určen.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


LG G7050

Cena: 5 620 Kč
Hodnocení: 59%

 

Dnes již druhým vysouvacím modelem je po Siemensu SL55 telefon značky LG. Výsuvná část je zde ale úplně jiná. Odsouvá se horní díl s klávesnicí směrem dolů a rozšiřuje tak plochu displeje, ze kterého v zavřeném stavu kouká pouze úzký pás. Displej je velký, zobrazuje 65 tisíc barev a přesto, že je pasivní nabízí pěknou podívanou. Originální design telefonu velmi kazí vyčnívající anténa. kromě unikátní konstrukce je hlavním lákadlem telefonu integrovaný VGA fotoaparát. Výbava jinak zapadá do průměru a náročnější uživatelé budou spíše zklamáni. Kritiku si zaslouží především malá paměť. Uživatel má k dispozici jen 1,4 MB paměťového prostoru a necelých tři sta míst pro kontakty. Naopak pochválit se musí velmi kvalitní, 40 hlasé vyzvánění.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Samsung X460

Cena: 5 780 Kč
Hodnocení: 59%

   

Véčka od Samsungu jsou velmi oblíbená a model X460 má na to, stát se tím nejoblíbenějším. Za zajímavou cenu nabízí populární design ve stříbrném ražení a velmi malém a lehkém balení. A co víc, ladné zaoblené tvary nehyzdí vyčnívající anténa. Malý valounek je vybaven dvěma displeji. Vnější je monochromatický a malý, vnitřní je podstatně větší a barevný. Je pasivní a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Při vyzvánění můžete čekat malebný koncert o čtyřiceti hlasech. Telefon je zaměřen na běžné použití, má propracovaný adresář s kapacitou tisíce záznamů a dobře zvládá práci se zprávami. Rovněž nabízí základní organizaci času a s hrami, Javou a wapem si užijete i nějakou tu zábavu. Telefon nemá integrovaný fotoaparát. Samsung X460 lze doporučit v podstatě každému, kdo od telefonu očekává kvalitní adresář a pohodlnou práci se zprávami. Design by přitom měl vyhovovat všem věkovým kategoriím. Je však nutné si zvyknout na tradiční neduhy Samsungů: střed navigační klávesy nepotvrzuje volbu, adresář je přístupný na dva kroky přes kontextovou klávesu a na začátku psaní SMS budete mít vždy zapnutou T9 a nastavené velké písmo.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


V poslední kapitole se podíváme na Motorolu MPx200, Siemens M65 a Motorolu V220.

Témata článku: LG, Motorola, Samsung, , , LG G5400, LG G7050, Motorola MPx200, Motorola T720i, Motorola V220, Philips 535, Sagem myX-7, Samsung X460, Siemens M65, Siemens SL55, Siemens Xelibri 6, Siemens Xelibri 7, Sony Ericsson T610, Designový výstřelek, Nezbytné minimum, Klasické rozvržení, Mobil, Uživatel využívající, Str, Pop design