Mobil nejen pod stromeček: přehled chytrých telefonů a komunikátorů

Připravili jsme velký přehled chytrých mobilních telefonů a komunikátorů na našem trhu. Podíváme se na inteligenci, pracovní elitu a multimediální špičku. Který byste chtěli najít pod vánočním stromečkem? Doporučíme nejzajímavější stroje.
Kapitoly článku

Windows Mobile

Operační systém Microsoft Windows Mobile 5.0, to je parádní disciplína Taiwanského výrobce HTC. S jeho produkty se u nás můžete setkat pod jeho starší značkou Qtek, přímým odběratelem je také T-Mobile a právě on byl v České republice velkým propagátorem komunikátorů s Windows Mobile. Ještě dnes můžete koupit druhou generaci legendárního MDA Compact. Minimalistický komunikátor, jehož jedinými ovládacími prvky je několik hardwarových tlačítek a hlavně velký dotykový displej. Čekejte podporu plnou datovou výbavu sítí GSM, tedy GPRS a EDGE, Bluetooth je samozřejmostí, zůstává i infraport.

 MDA Vario 

Cena jen lehce přes deset tisíc je velkým lákadlem, ale už za 12 můžete mít náš horký tip: T-Mobile MDA Vario (alias Qtek 9100). K příjemně kompaktním rozměrům se přidává mocná zbraň v podobě prostorné QWERTY klávesnice, která je výsuvná a když ji zrovna nepotřebujete, jednoduše ji schováte. Určení pracovního nástroje ještě více podtrhuje přítomnost Wi-Fi.

HTC P3300 HTC TyTN

Třetí generace MDA Compact je známá také pod označením HTC P3300 (Artemis). Oproti předchozím modelům přináší radikální změnu designu, zůstaly příjemně malé rozměry, plná podpora datových technologií sítí GSM, přibyl fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Musíte však připlatit, bohyně Artemis stojí více než 16 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile MDA Compact II  • MDA Vario • HTC P3300 (Artemis)

O další tisíc korun více stojí špičkový model Taiwanského výrobce, HTC TyTN. Svojí konstrukcí navazuje na MDA Vario. Má tedy onu šikovnou výsuvnou klávesnici, ale jeho největší devizou je plná podpora datových přenosů: vedle Wi-Fi najdeme v jeho výbavě všechny dnes dostupné technologie od GPRS, přes rychlejší EDGE, až po UMTS a dokonce i HSDPA. Ohraný slogan "kancelář v kapse" dostává s TyTN zcela nový význam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC TyTN

Windows Mobile, to nejsou pouze rozměrné komunikátory, systém má i verzi zvanou Smartphone edition, která vkládá téměř všechny výhody do přístrojů s rozměry běžných mobilů. Typickými zástupci jsou HTC MTeoR, 3G telefon s kovovým pláštěm (12 600 Kč), véčko Qtek 8500 (10 200 Kč), nebo nejjednodušší a nejlevnější HTC S310 (Oxygene), jenž můžete mít za zajímavých 8 300 korun. Poněkud atypickým kouskem je HTC S620 (Excalibur). Stojí někde na pomezí skupiny Smartphonů a komunikátorů, jeho QWERTY klávesnice je umístěna přímo pod displejem, který je netradičně orientován na šířku. Technickou výbavou je srovnatelný s MDA Compact II. Profesionálové uvítají funkci Direct Push, která zajistí pohodlný mobilní přístup k e-mailovému účtu, naplánovaným úkolům a kontaktům. Cena na českém předvánočním trhu je 12 200 Kč.

HTC MTeoR Qtek 8500 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
2 × HTC MTeoR • Qtek 8500 (HTC StarTrek) • HTC S310 (Oxygen)

Kromě HTC se však hlásí o slovo i další a rozhodně je o co stát. Multifunkční Mio A701 vystupuje z řady zejména integrovaným GPS přijímačem. Příjemné jsou kompaktní rozměry, dotykový displej, někdo však může postrádat rychlá data EDGE. S cenou kolem 15 tisíc korun rozhodně stojí za zvážení. Dále tu máme dvojici se značkou E-Ten: G500+ je dalším komunikátorem se satelitní GPS navigací. Zajímavý design, výkonný procesor a 1,3Mpx foťák jsou jeho největšími klady. E-Ten M600+ je model velmi podobný, odhodil však GPS modul a místo něj vzal na palubu Wi-Fi. V této souvislosti si dal výrobce záležet na podpoře internetové telefonie (Skype). E-Teny pořídíte za ceny kolem šestnácti tisíc.

Mio A701 E-TEN G500+ E-TEN M600+

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio A701 • Eten M600+

Nejnovější alternativou se zajímavou cenou (13 000 Kč) je model rw6815 americké značky Hewlett-Packard. Po několika pokusech upustila od koncepce čtvercového displeje a pod ním umístěné QWERTY klávesnice. Někdo bude postrádat datové přenosy UMTS, jinému budou chybět hardwarová tlačítka, všechny ale potěší bohatá výbava, povedený design a kvalita zpracování.

 Klepněte pro větší obrázek
HP rw6815 • Fujitsu-Siemens Loox T830

Pro ty, kteří se nemohou rozhodnou, zda ve svém komunikátoru upřednostnit Wi-Fi, nebo satelitní navigaci GPS, připravil Fujitsu Siemens přístroje s označením Pocket Loox T830 a T810. První jmenovaný je obohacený o 2Mpx fotoaparát, druhý se bez něj obejde, je určen pro striktně pracovní využití. Pro oba je společný čtvercový displej s rozlišením 240×240 bodů, hardwarová QWERTY klávesnice, podpora sítí třetí generace, 416MHz procesor značky Intel, 64 MB paměti RAM, 128 MB paměti ROM a slot pro paměťové karty SD/MMC s podporou SDIO. Cena těsně pod 20 tisíc korun sice odpovídá výbavě, ale musíte se smířit s plastovým vzhledem a menším displejem.

 Fujitsu Siemens T810 Fujitsu Siemens T830

Chytrák není pro každého

Chytré telefony, to není jenom Windows Mobile a Symbian. S Linuxovým komunikátorem se u nás setkáte jen velmi výjimečně, ale Palm OS má svého zástupce i na českém trhu, je jím Treo 650. S cenou přes 17 tisíc korun je to však záležitost pro fajnšmekry. Příští model Treo 700 již pracuje na systému Windows Mobile 5.0, a tak jestli se chcete odlišit, rozhodně si pospěšte.

Palm Treo 650

Tento článek vykročil z původně plánované úhledné řady předvánočních tipů na zajímavé dárky. Od budoucího majitele chytrého telefonu se však očekává, že má přesnou představu o tom, co chce a dokáže si sám vybrat. I velikost investice si žádá důkladnou úvahu, dnešní přehled by tedy měl posloužit pouze jako úvod do problematiky. Podle svého gusta se dobře poraďte s Ježíškem, abyste na Štědrý den nebyli zklamaní, nebo si naopak nepořídili přístroj s řadou funkcí, které nikdy nevyužijete.

Témata článku: , E-Ten G500, E-Ten G500+, E-Ten M600+, Fujitsu Siemens Loox T830, HP iPaq rw6815, HTC Mteor, HTC P3300, HTC S310, HTC S620, HTC Tytn, Mitac Mio A701, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5500 Sport, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N72