Mobil Siemens A36 – má šanci na úspěch?

Siemens dnes v Praze oficiálně představí mobil A36, po modelu C25 je to nejlevnější mobil této značky. Bude stát za to?
V invexovém článku jsem psal o nových mobilech Siemens SL45 a A35/36. Zatímco S345 je určen pro manažerskou sféru, A35/36 pro běžné uživatele, kterým stačí opravdu jen volání a posílání textovek. U nás bude v prodeji zatím jen model A36, který se od A35 liší jen tím, že nemá výměnné přední krytky.

Velikostí téměř stejný jako C35i

Velikostí je A36 velmi podobný modelu C35i – je stejně vyboulený v místě baterie, má podobné oválné tvary a anténku. Je však o pár gramů těžší a má lepší baterii než C35i – místo 500 mAh tu je 600 mAh bateri Ni-MH. Pohotovostní doba se tak o pár hodin zvýšila na 150 hodin, stejně tak je lepší doba hovoru; výrobce udává až 240 minut.

Podle mého subjektivního názoru je C35i hezčí a reprezentativnější. A36 má navíc odlišně udělané ovládání, efektní a pro ovládání špičkové kolébky zmizely. Ovládání mi tak připomíná dva roky starý model C25, který nabízí defacto to samé jako A36. Levá kolébka se změnila ve dvě šipky, jejich funkce je stejná jako u C25, přibylo tlačítko „C“ pro mazání znaků při psaná textovek a vyskakování z menu.

Malý displej nestačí

Stejně jako na C25 má i A36 třířádkový displej, kde jeden řádek je určen pro stavové ikony. Právě displej je na tomto mobilu nejvíce zpátečnický, nevím, proč se Siemens vrací k historickému modelu C25. Podsvícení displeje je stejné jako u C35i, tedy zelené, postupně zhasíná a bohužel ho nemůžete vypnout.

Funkce mobilu jsou oproti C35i podstatně slabší. Cena telefonu se má pohybovat okolo pěti tisíc, čemuž odpovídají funkce – jsou téměř stejné jako u modelu C25. Nemá tedy vlastní paměť na telefonní čísla, nemá ani paměť na textovky – tu však dosud nenabídl žádný mobil Siemensu. Podle karty SIM tedy budete mít od 90 do 200 míst pro čísla. Ani zvonění není příliš na výběr, pouhých 15 melodií a zvuků; a to se mi zdálo, že C35i má slabý výběr. Navíc A36 nemá skladatele melodií, nemůžete si ani poslat zvonění po kabelu. Práce s textovkami je dobrá, vadit však bude malý displej; zvlášť těm, kteří někdy používali mobil s pořádnými „obrazovkami“.

Příliš neobstojí

Co ale vadit bude všem, je absence budíku. Čas a datum mobil sice má, ale ten budík prostě chybí. V pohotovostním stavu se ukazuje aktuální čas, datum však nikoliv. Co dalšího telefon umí? Moc toho není – veskrze jde o standardní funkce jako Sim Toolkit, dualita a EFR. Je to tedy hodně slabé jak oproti C35i, ale také proti ostatním telefonům, které stojí okolo pěti tisíc korun; vede jak Alcatel One Touch 30x, tak Ericsson A2618. Sám tedy ve velký úspěch tohoto mobilu nevěřím. Aby obstál v konkurenci, musel by stát okolo tří tisíc.

Ve zkratce:

  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 118 x 46 x 28 mm
  • Hmotnost: 122 g
  • Baterie: 600 mAh, Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: 60–150 hodin
  • Udávaná doba hovoru: až 240 minut
  • Kapacita paměti: nemá vlastní paměť ani na tel. čísla, ani na SMS
  • Počet míst v seznamu: 20 volaných, přijatých a zmeškaných hovorů
  • Displej: 2 + 1 řádek ikon
  • Další vlastnosti a funkce: časové funkce bez budíku, EFR, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, minutové pípání
Diskuze (14) Další článek: Ovlivňují mobily negativně naše zdraví?

Témata článku: Siemens, Siemens A35/A36, Siemens SL45, MOBI, Úspěch, Mobil